Den er den ultimative roadmovie, der står som en milepæl i filmhistorien – takket været sit helt fantastiske cast med Dennis Hopper, Peter Fonda og ikke mindst en særdeles veloplagt Jack Nicholson. Hertil kommer et lydspor med nogle af sen 60’ernes største hits – plus et enestående portræt af det amerikanske samfund i slutningen af 60’erne med brydninger mellem det liberale og konservative USA. Og så er en stor del af filmen for resten optaget på Route 66. Så kan det næsten ikke blive mere ikonisk.
Se den officielle trailer for Easy Rider:
Easy Rider – den ultimative roadmovie
Det er meget få film, der i den grad har tændt utallige drengedrømme om at køre tværs over USA på en Harley-Davidson. Men det har Easy Rider, og det gør det filmen stadig i dag, selvom Easy Rider om tre år (i 2019) kan fejre sit 50 års jubilæum.
Men kombinationen af USA’s vilde westernlandskaber ude vestpå tilsat et fantastisk lydspor fra 1960’erne gør bare Easy Rider til en klassiker – og et født medlem af roadmoviens ”Hall of Fame”.
Der findes en hel del historier om tilblivelsen af Easy Rider, der ikke var den mest strømlinede produktion – heller ikke efter 1960’er standarder. Men filmen ramte tidsånden helt rent og blev en gigantisk succes, hvilket førte til, der blev lavet flere andre ”hippi film” omkring 1970, som forsøgte at lægge sig i slipstrømmen på Easy Riders succes – uden dog at komme i nærheden af den succes, Easy Rider opnåede.
Easy Rider og Route 66
Hvis vi kigger lidt på nogle af de knapt så kendte fakta om Easy Rider, så foregår hovedparten af handlingen faktisk på Route 66 – selvom destinationen i filmen er New Orleans, der som bekendt ikke ligger på Route 66. Til gengæld starter turen jo i Los Angeles. Hovedparten af filmens westernlandskaber, som man ser i første halvdel af filmen, er optaget på Route 66 i Arizona og New Mexico – ikke nødvendigvis helt i kronologisk rækkefølge, men sådan forholdsvis.
Således køres der over motorvejsbroen over Colorado floden i starten af filmen, og i baggrunden kan man se to gitterbroer – bl.a. den originale Route 66 bro, som står der den dag i dag, selvom broen nu fører en gasledning over floden. Den anden gitterbro i baggrunden er revet ned.
Billy og Captain America kører også gennem Painted Dessert i det østlige Arizona på Route 66. Den alternative hippi lejr, som de ifølge handlingen opholder sig i undervejs i New Mexico, lå faktisk i Californien, og blev opført specielt til filmen.
Det motel, som de to bikere i starten af filmen ikke kan få noget værelse på – da indehaveren ser de to langhårede hippier, vender han i døren og tænder No Vacancy neon skiltet – hed Pine Breeze Inn og lå ved byen Bellemont på Route 66 mellem Williams og Flagstaff i Arizona. Motellet er lukket for længe siden, men neonskiltet kan faktisk stadig ses. Det hænger nu i en nærliggende bar.
I en anden scene i Arizona tankes der op på en Enco tankstation. Tankstationen ved Sacred Mountian, der lå på U.S. 89 nord for Flagstaff, er for længst lukket (selvom selve bygningen stadig står der). Enco var i familie med Esso, og begge benzinmærker blev benyttet i USA frem starten af 1970’erne, hvor Enco og Esso blev re-brandet som Exxon.
Hopper og Fonda bliver også på et tidspunkt smidt i fængsel for at deltage i en parade uden tilladelse. Selve paradescenen er optaget i Las Vegas, New Mexico – og altså ikke Las Vegas, Nevada.
En anden interessant detalje om Easy Rider, der er værd at bemærke i filmen, er det faktum, at der sne på mange af de bjerge, der kan ses i baggrunden på flere af landskabsoptagelserne. Det skal man nok heller ikke satse på at opleve længere.
Easy Rider og New Orleans
Filmen er generelt ret tro mod sin historie og brug af locations. Hovedparten af sidste halvdel af filmen er således optaget i Louisiana og The French Quarter i New Orleans, hvor en del af handlingen udspiller sig.
Den mest berømte scene fra New Orleans er uden tvivl scenen fra kirkegården St. Louis No. 1, hvor de to hovedpersoner og de to kvinder, de har samlet op på et luksusbordel i New Orleans tager et regulært syretrip med masser af hallucinationer. Ifølge rygterne, så var hovedpersonerne mere eller mindre skæve under optagelserne. Dennis Hopper skulle vist nok have brækket et kors af på en af gravene i sin rus – en historie jeg dog ikke kan bekræfte.
Men det er et faktum, at der efter premieren på Easy Rider kom betydeligt strammere regler for at benytte kirkegårdene i New Orleans til filmoptagelser. Man var nemlig ikke specielt begejstrede for den måde, St. Louis No. 1 kirkegården var blevet benyttet i filmen – for at sige det mildt. Nu skal man på forhånd have tilladelse til alle filmprojekter og optagelser på stedet.
Unikt portræt af USA i slutningen af 60’erne
Easy Rider er stadig et unikt stykke filmkunst – og et fantastisk portræt af USA i slutningen af 60’erne. Filmens styrke er netop, at den også viser, hvor store kulturforskelle, der var mellem det liberale USA på bl.a. den amerikanske vestkyst og så det konservative USA nede i de amerikanske sydstater. Et skel, som stadig er der den dag i dag, selvom der heldigvis er flyttet nogle grænser siden slutningen af 1960’erne.
Og så byder Easy Riders lydspor jo på en perlerække af klassiske sen 60’er hits, som for mange er den perfekte lydkulisse til et road trip med Born to Be Wild med Steppenwolf som det nok største hit. Men der er mange andre perler på Easy Riders lydtapet.
Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies
Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Læg en kommentar