At en roadmovie ikke nødvendigvis behøver at have asfalt under hjulene, er Runaway Train fra 1985 et fremragende eksempel på. Filmen har alle de klassiske elementer fra en roadmovie i sig, men udspiller på skinner ombord på fire løbske lokomotiver, der pløjer sig tværs gennem et snedækket Alaska.

En eminent iscenesat spændingsfilm med fremragende skuespil – og et smukt eksempel på, hvordan en oprindeligt russisk instruktør kan løfte en amerikansk film til nye intense højder.

Se traileren til Runaway Train her:

Livstidsfanger i Alaska
Historien tager afsæt i det fiktive Stonehaven Maximum Security Prison i Alaska, der huser nogle USA’s hårdeste kriminelle: Gennemsnits straffen i fængslet er således 22 år. En af de indsatte er livstidsfangen Manny, som det er lykkedes at stikke af fra fængslet to gange. Han er derfor en af de ”prominente” fanger i fængslet, og har af samme grund en ulmende konflikt kørende med fængselsinspektøren Ranken.

Da en dommer beslutter, at Manny skal løslades fra den isolationscelle, hvor han har siddet i tre år – og placeres sammen med de andre fanger – øjner han muligheden for endnu engang at stikke af. Hjælpen kommer fra den unge medfange, Buck, der ser op til den erfarne flugtkonge – og som bistår med den praktiske hjælp under selve flugten, i kraft af hans job som ansvarlig for indsamling af vasketøj i fængslet.

Løbske lokomotiver gennem vildmarken
De to meget forskellige mænd stikker af sammen – ud i det snedækkede og iskolde landskab i Alaska. Det første tegn på civilisation, de møder på deres vej, er en afsides liggende godsbanegård, hvor de sniger sig ombord på et lokomotiv, der er koblet sammen med tre andre lokomotiver. Uheldigvis får lokomotivføreren i det forreste lokomotiv et hjertestop under rangering og falder af toget.

De fire lokomotiver bliver til et “Runaway Train” uden fører, der langsomt men sikkert kører hurtigere og hurtigere gennem Alaskas vildmark – med de to undvegne fanger ombord. Flugten gennem Alaskas snedækkende landskaber kan for alvor begynde.

Oscar nomineringer til filmens hovedroller
Det er en særdeles velspillende Jon Voight, som spiller livstidsfangen Manny – en rolle han blev Oscar nomineret for i 1986 for bedste mandlige hovedrolle. Hans unge makker Buck spilles af Eric Roberts (bror til Julia Roberts), som også blev Oscar nomineret for sin præstation for bedste mandlige birolle, mens det er John P. Ryan, som spiller den hårdkogte og energiske fængselsinspektør Ranken. Det er især i møderne mellem Jon Voight og John P. Ryan, at skuespillet for alvor slår gnister.

Det snedækkede landskab i Alaska er en fantastisk baggrundskulisse for filmen. Filmen er optaget på Alaska Railroad mellem Anchorage og havnebyen Seward. Jeg har selv kørt med tog på den strækning, hvor filmen er optaget – og kunne genkende flere af de åbne vidder og tunnelerne undervejs. Så det er den ægte vare, der er tale om.

Russisk instruktør, japansk manuskript, amerikansk produktion
Instruktøren er den russiskfødte Andrei Konchalovsky, mens historien baserer sig på af manuskript af ingen mindre end den japanske mesterinstruktør Akira Kurosawa. Det er altså særdeles gode råvarer, der er tilsat denne fantastiske spændingsfilm.

Det må være kombinationen af instruktøren Konchalovskys russiske baggrund og Kurosawas japanske manuskript tilsat solidt amerikansk filmhåndværk, der har gjort Runaway Train til en så vellykket og elementært spændende film. Filmens iørefaldende instrumentalmusik er i øvrigt skrevet af komponisten Trevor Jones.

At optagelserne af Runaway Train ikke var helt ufarlige vidner rulleteksterne i øvrigt om. Filmen er nemlig dedikeret til en helikopterpilot, der desværre mistede livet, da han styrtede ned under optagelserne.

Godt nok har Runaway Train ikke asfalt under hjulene. Men den har alle de elementer, som klassiske roadmovies indeholder. Så jeg smider Runaway Train med i puljen med roadmovies – under den helt særlige kategori, jeg vil vælge at kalde ”railmovies”.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com