Something Wild er en lidt overset 80’er klassiker med et fantastisk cast af skuespillere. Melanie Griffith og Jeff Daniels er de to hovedpersoner, men der er en hel stribe andre bifigurer med fra den mere intellektuelle filmscene omkring New York i midt 80’erne som bl.a. John Waters og John Sayles – begge to af USA’s største independent filminstruktører fra 80’er og 90’erne. Læg hertil et fantastisk soundtrack med musik af bl.a. Gabriel Byrne fra Talking Heads – og en fantastisk historie, som tager os med ud på landevejene i New Jersey, Pennsylvania og Virginia. Det bliver ganske enkelt ikke meget bedre.

Se den officielle trailer for Something Wild:

Kontornusser på afveje i New Jersey og Pennsylvania
Charles Drakes er en lidt kedelig, fraskilt kontortype med fast job i en af Manhattans kontorsiloer, hvis eneste spænding i dagligdagen består i, at stikke af fra regningen på en af de dinere, han frekventerer ved frokosttid. Men hans lille trick bliver afsløret af Lulu, der – under dække af at ville give Charles et lift tilbage til kontoret – reelt bortfører ham og tager ham med til New Jersey, hvor han bliver forført på et motelværelse af en særdeles sexet Melanie Griffith.

Det meget umage par vågner op sammen, og bliver langsomt tiltrukket af hinanden, trods deres åbenlyse forskelle. Charles beslutter derfor at bryde de sædvanlige rutiner, og vælger at tilbringe resten af weekenden med Lulu – eller Audrey, som hun i virkeligheden viser sig at hedde. Det bringer dem bl.a. hjem forbi hendes mor i Pennsylvania – og med til hendes 10 års re-union fest på hendes tidligere high school – i øvrigt tilsat store marence kjoler og klassisk 80’er pagehår og halvlangt promadehår.

Men herfra udvikler tingene sig i en noget mere dramatisk retning, da skelletterne begynder at vælte ud af skabene: Hendes gamle kæreste – spillet af en fanden i voldsk Ray Liotta – dukker også op til festen, netop løsladt efter en længere dom for bl.a. røveri og vold. Og han vil meget gerne have Lulu/ Audrey tilbage igen.

Dermed begynder en voldsom og destruktiv tvekamp om Audrey, der trækker et blodigt og voldeligt spor tværs gennem Pennsylvania, Virginia retur til New York City.

Sjældent vellykket 80’er roadmovie
Vild og blodig, som Something Wild hed på dansk, er en sjældent velkomponeret roadmovie, der til en afveksling foregår på den amerikanske østkyst. Det er derfor de smalle, snoede og naturskønne landeveje, småbyer og moteller, der et langt stykke hen ad udgør bagtæppet i Something Wild – i øvrigt fotograferet af fotografen Tak Fujimoto. Læg hertil adskillige vue ud over Manhattans skyline, som den så ud midt i 80’erne – naturligvis inklusiv de to tvillingetårne som velkendte pejlemærker.

Manuskriptet er utrolig velskrevet, og i det hele taget fungerer historien helt fantastisk, der pludseligt udvikler sig i en helt anden retning, end man lige havde set komme. Oveni kommer så et par af 80’ernes bedste skuespillere, der udfylder deres roller til perfektion.

Yderligere får man et vanvittigt godt soundtrack med adskillige herlige numre fra 80’erne – med flere afstikkere i retning af bl.a. reggae og funk.

Instruktøren bag denne lækkerbisken fra 1986 er Jonathan Demme, der fem år senere fik sig en gigantisk succes med Ondskabens Øjne med Jodie Foster og Anthony Hopkins. Sidenhen instruerede han også Philadelphia. Men allerede her i begyndelsen af sin karriere beviser han altså, at han har et godt tag på filmmediet – selvom han senere har lavet nogle mere middelmådige film. Men Something Wild er klart en af hans bedste.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com