Det er et fuldstændig fantastisk cast af skuespillere, der er samlet i True Romance fra 1993, der har manuskript af ingen ringere end Quentin Tarantino.

Christian Slater og Patricia Arquette har de to hovedroller, mens det vrimler med stjerner i birollerne. Jeg nævner i flæng Gary Oldman, Brad Pitt, Dennis Hopper, Christopher Walken, Samuel L. Jackson, Val Kilmer, Chris Penn og en stribe andre kendte ansigter. Læg hertil en fantastisk veloplagt historie takket være Tarantinos manuskript og en driftsikker instruktion af Tony ”Topgun” Scott – og man har et brag en romantisk roadmovie.

Se den officielle trailer for True Romance:

Sand kærlighed i Detroit
Udgangspunktet er bilbyen Detroit, hvor Clarence lever en stilfærdig tilværelse, indtil han hovedkulds forelsker sig i den callgirl, Alabama, som hans chef har bestilt til ham på hans fødselsdag. Kærligheden er heldigvis gensidig, men hendes alfons har ikke umiddelbart i sinde at lade Alabama smutte. Det ender med et blodigt opgør, og i kampens hede får det nyforelskede par fat i en forkert kuffert, der ikke som forventet indeholder Alabamas ejendele, men i stedet er fyldt op med kokain for en større formue.

Da alfonsen og hans håndlangere er døde, griber Clarence og Alabama chancen for at indløse den store gevinst, og sætter kursen mod Los Angeles i en pink Cadillac – han er jo trods alt fra Detroit. Clarence har en ven i Los Angeles, der måske via sine forbindelser kan afsætte den kostbare kokain i Hollywood. Det viser sig dog lettere sagt end gjort.

I mellemtiden er de rigtige ejermænd af det hvide guld kommet på sporet af de to lykkeriddere. Gangsterne fra Detroit følger derfor i hjulsporene på Clarence og Alabama til Los Angeles, og så er banen ellers kridtet op til det helt store opgør, der er en bedre spaghettiwestern værdi – helt i Tarantinos ånd.

Tydelige Tarantino aftryk i historien
True Romance er uden overdrivelse en af 90’ernes bedste film. Hele pakken svinger bare, lige fra det velskrevne manuskript, over nogle herlige skuespillerpræstationer til nogle fantastisk og nærmest virtuost komponerede action scener – tilsat Tarantinos ironiske distance.

Den store shoot down scene i slutningen af filmen er en elegant opvisning i brug af skydevåben på film, men der er mange andre perler – som fx scenen mellem Dennis Hopper og Christopher Walken, hvor Hopper (Clarences far) underskriver sin egen dødsdom, da han fortæller en stærkt nedladende historie om sicilianere til de italienske gangstere, der er mødt op for at lede efter hans søn. Det er en kongescene.

Også scenen mellem en gangster og Alabama på et hotelværelse i Los Angeles er en perle – selvom der ikke bliver lagt fingre imellem i den voldelige attitude.

Det hører også med til historien, at Clarence er en inkarneret Elvis-fan, og han går derfor jævnligt med klassiske Elvis solbriller. Og når tingene ser aller sortest ud og Clarence har brug for et godt råd, dukker en reinkarnation af Elvis op – i skikkelse af Val Kilmer – og deler ud af gode råd som mentor for Clarence. Det lyder absurd, men det fungerer perfekt i sammenhængen.

En af 90’ernes bedste roadmovies
True Romance er således rent faktisk en historie om ægte kærlighed og om et ungt par, der må gå så meget grueligt igennem, inden de kan få hinanden. Og så er hele herligheden pakker ind som en solid roadmovie, der endda har musik af Hans Zimmer, der har komponeret et sjældent vellykket soundtrack – lige som han gjorde det til Thelma & Louise to år tidligere. Hvad mere kan man forlange.

Hvis du ikke allerede har set True Romance indtil flere gange, så få den set, for den er en af de bedste roadmovies fra 90’erne – og som tidligere skrevet en af de bedste og mest karakteristiske 90’er film.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com