Arizona – The Grand Canyon State – er en perle for Route 66-fans. Staten byder på masser af Route 66-nostalgi – specielt i den vestlige del, hvor Route 66 bevæger sig væk fra Interstate 40. I den østlige del af Arizona kniber det mere med nostalgien, da motorvejen her er anlagt direkte oven i den gamle landevej, men så kan man nyde flere spektakulære naturscenerier langs vejen – bl.a. en forstenet skov, malede klipper og et stort meteor krater.

E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!
Hoteller og moteller på Route 66 i Holbrook, Arizona
Moteller på Route 66 i Winslow, Arizona
Moteller og overnatning i Flagstaff, Arizona

Petrified Forest National Park og Painted Desert
Det første indtryk af Arizona er et meget broget udvalg af souvenirshops på grænsen mellem New Mexico og Arizona. Her kan du købe dig fattig i indiansk kunsthåndværk og andre souvenirs, men vent med det til senere. Første stop bør være Petrified Forest og Painted Desert.

Petrified Forest byder på forstenede træstammer, der er 225 millioner år gamle. Ved et forhistorisk vulkanudbrud, blev den daværende skov begravet i aske, der med tiden trængte ind og erstattede det organiske materiale i stammerne, så de blev forstenede. Petrified Forest National Park ligger syd for Interstate 40. Nogle besøgende bliver dog skuffede over, at der ikke er “mere” at se på ude i selve parken, men det skyldes i så fald for lidt tid, for der er masser af forsteninger ude i selve parken. Men er tiden knap, så nøjes med et besøg i besøgscenteret ved Exit 311, hvor du kan opleve nogle ret spektakulære træstammeforsteninger.

Painted Desert er også en del Petrified Forest National Park og ligger nord for Interstate 40 – ved samme afkørsel (Exit 311). Den malede ørken har sit navn efter de fantastiske farvenuancer, klipperne i denne del af parken har. Her finder du også en klassisk Route 66 lokalitet, Painted Desert Inn, der oprindeligt var en restaurant og et motel, men som National Park Service overtog i 1960’erne og lavede motellet om til et besøgscenter med en meget velassorteret souvenirbutik – med direkte udsigt til den farvede ørken, der strækker sig nordpå. Mange flere detaljer og videoer fra parken i mit detaljerede portræt af Petrified Forest og Painted Desert

Holbrook og det unikke Wigwam Motel
Første rigtige by i Arizona er Holbrook, der med sin klassiske Route 66-hovedgade ikke bør springes over, selvom det kan være meget bekvemt at blive på motorvejen. Ud over en række charmerende cafeer, så har Holbrook en væsentlig Route 66-seværdighed, nemlig det berømte Wigwam Motel, også kaldet Wigwam Village – et motel bestående af teepee-telte opført i cement.

Med sloganet “Do It in a Teepee Tonight” åbnede motellet i 1950, og i 1988 genåbnede stedet efter en totalrenovering. Alle “telte” er naturligvis udstyret med kabel-tv og aircondition, og så koster en overnatning kun cirka 40 dollars. Et lignende teepee-motel findes i San Bernadino i Californien. Apropos indiansk kultur, så har Holbrook et godt Navajo-museum midt i byen på Route 66, der bl.a. byder på en tur ned i byens gamle fængsel, der var i brug frem til 1976.

The Eagles har udødeliggjort Winslow, Arizona
“Standin’ on a Corner in Winslow, Arizona” lyder en af linierne i det klassiske Eagles-hit fra 1972, “Take it Easy”. Nummeret var med til at udødeliggøre det lille bysamfund på Route 66, og siden har masser af fans fulgt opfordringen, og ledt efter det berømte gadehjørne i Winslow. Derfor donerede manden, der skrev nummeret, Eagles-medlem Don Henley i 1994 en sum penge til forskønne det gadehjørne, som han var med til at berømme.

Det berømte gadehjørne i Winslow ligger på hjørnet af 2nd Street (ensrettet i østgående retning) og Kinsley Street, og er makeret med et lille monument. Ellers er Winslow mest præget af sine mange moteller og hoteller samt restauranter langs Interstate 40.

Meteor Crater – et brag af en seværdighed
Næste afstikker fra motorvejen, som man atter må ud på efter Winslow, kunne være Meteor Crater – endnu en af Arizonas mange naturseværdigheder langs Route 66. Krateret, der ligger cirka seks miles syd for exit 233, menes at være opstået for omkring 50.000 år siden, da en meteor fra rummet slog ned i Arizonas ørken.

Krateret, der fra kant til kant måler omkring 1.500 meter, er et af de mest velbevarede af slagsen i verden. Via et besøgcenter er der adgang til at se ned i bunden. Besøgscentret byder også på en “Astronaut Hall of Fame”, der hylder Apollo-astronauterne, som bl.a. trænede i krateret inden måneopsendelsen i 1969. En entrebillet til det privateejede meteorkrater er dog ikke en helt billig fornøjelse – 16 dollars pr. næse for voksne (2013).

Two Guns, Twin Arrows og Walnut Canyon
Turen gennem Arizonas ørken ad interstate 40 byder på flere hengangne Route 66-lokaliteter. En af dem lå ved Exit 230 med det navnkundige navn Two Guns Trading Post. Her kunne de rejsende tage en pause, mens de gik en tur blandt bjergløver, slanger og andet kryb, som den lille zoo i ørkenen lokkede med. I dag er der kun ruinerne tilbage, men man kan stadig læse inskriptionen “Mountains Lions” på en af de afblegende mure.

Længere vestpå ved afkørslen til Twin Arrows kan man tage en forfriskning på den lille vejcafe ved exit 219, der ikke ser ud af meget, men som er fint vandhul midt i ørkenen. Winona længere vestpå er en anden Route 66-by, som motorvejen har været hård ved – her er der ikke så meget at se længere. Til gengæld kan man overveje en afstikker ved exit 204, hvor man kan besøge Walnut Canyon National Monument, der er en dyb kløft med rester fra forhistoriske bosættelser med nogle imponerende væginskriptioner. Et besøgscenter på stedet beskriver den historiske baggrund.

Hoteller og moteller på Route 66 i Holbrook, Arizona
Moteller på Route 66 i Winslow, Arizona
Moteller og overnatning i Flagstaff, Arizona

Klik dig videre ad Route 66 i Arizona mod Grand Canyon eller…
Klik dig gennem Route 66 i Arizona by for by – start med Holbrook

Af Henrik Lange, Highways-USA.com