Mange rejsende gennem Route 66-historien havde svært ved at få armene ned, når de kørte over Colorado-floden på den buebro, der markerede grænsen til Californien. Men de jublede for tidligt, for inden man kan nyde suset fra Stillehavet og havudsigten fra Santa Monica Pier i Los Angeles, skal man lige gennem et af de mest ugæstfrie landskaber, som Route 66 passerer igennem: Californiens Mojave ørken.

E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!
Moteller på Route 66 i Needles, Californien
Moteller og overnatning i Barstow, Californien

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport

Temperaturer på mellem 40 og 50 grader i Needles
Den gamle buebro over Colorado-floden optræder bl.a. i John Fords filmatisering af John Steinbecks Vredens druer, men broen ophørte med at fungere som vejbro i 1966 og fragter i dag i stedet en naturgasledning over floden, hvilket nærmest virker lidt blasfemisk. Så du må ud på Interstate 40 for at komme til Californien.

Første by på den anden side af grænsen er Needles, der på en varm sommerdag er en af de hotteste byer i USA med temperaturer på mellem 40 og 50 grader. Om vinteren er klimaet mere behagelig. Vil du have en overnatning i Needles, er det svært at komme udenom Route 66 Motel, der er kendt for sit karakteristiske pileformede neonskilt. Der er naturligvis aircondition på værelserne.

Mojave ørkenen og Roy’s Cafe i Amboy
Fra Needles går det så ud i den golde Mojave ørken. Husk godt med drikkevarer, og tank bilen op. Cirka 10 miles vest for Needles begynder Route 66 eventyret i Californien for alvor. Her kan man følge en gammel strækning af Route 66, der først tager turen op nord for motorvejen gennem et par mindre spøgelsesbyer, inden Route 66 igen krydser motorvejen og forsætter syd for Interstate 40 – i øvrigt under navnet National Old Trails Highway – der er identisk med Route 66.

Amboy er en ægte 66-klassiker. Her ligger Roy’s Cafe komplet med coffee shop, motel, tankstation – og et imponerende neonskilt. Stedet var tidligere et obligatorisk stop på Route 66, og har overlevet selvom trafikken i dag er ret begrænset. Motellet er dog lukket, men cafeen er åben, og du kan også tanke hos Roy’s, selvom prisen pr. gallon er ret høj. Men hvad betaler man ikke for nostalgi.

I Route 66’s velmagtsdage var der ikke færre end 70 mennesker ansat til at drive de mange service funktioner. Stedet har optrådt i flere film og har bl.a. en birolle i The Hitcher fra 1986, på dansk “På stop med en dræber”. Jeg var forbi Roy’s Cafe i juni 2012 og har skrevet et portræt af Roy’s Cafe i Amboy

Bagdad Cafe fra filmen af samme navn
I Ludlow rammer man igen motorvejen. Men følg den gamle Route 66, der i Ludlow tager et lille loop op nord for motorvejen, inden den fortsætter parallelt med Interstate 40 syd for motorvejen.

I den lille flække Newberry Springs dukker endnu en kendt filmlokalitet op: Bagdad Cafe er stedet, hvor filmen af samme navn fra 1987 er optaget, hvor bl.a. Jack Palance og den barmfagre tyske skuespiller Marianne Sägebrecht krydsede klinger. Bagdad Cafe ligner ikke helt “sig selv” udvendigt, hvis man sammenligner med filmen, men indvendigt kan man godt genkende stedet fra filmen. Og så serveres der i øvrigt glimrende og solid mad på Bagdad Cafe. Læs mit nye portræt af Bagdad Cafe

Få en bilvask i Barstow efter Mojave ørkenen
Efter at have passeret den lille by Daggett kommer man frem til Barstow, der stadig er et knudepunkt for både jernbane- og vejtrafik. Byen har flere Route 66-seværdigheder, og et oplagt sted at overnatte er på Route 66 Motel på Main Street. Det gamle El Rancho Motel kunne også være en overvejelse værd.

I kan også overveje at få bilen håndvasket på ægte amerikansk maner i en Car Wash efter turen gennem støvet i Mojave ørken. Barstow er også stedet, hvor Interstate 15 overtager Interstate 40’s rolle som Route 66’s afløser.

Sydpå ad Route 66 mod det “rigtige” Californien
Fra Barstow går Route 66 stik syd på sin vej over San Gabriel-bjergene. Også på denne strækning kan I følge den originale Route 66 gennem byerne Lenwood og Helendale. I Victorville smelter Route 66 og Interstate 15 sammen for i fællesskab at tage turen over San Gabriel-bjergene. I Victorville kan I besøge California Route 66 Museum.

Turen gennem San Gabriel-bjergene fører motorvejen op gennem Cajon Passet i 4.259 fods højde – 1.298 meter. Oppe i passet findes der flere dele af den gamle Route 66, men mange steder er den gamle vej blevet skåret over af motorvejen. På toppen bør man forlade Interstate 15 ved afkørslen Oak Hills for at tage en pause på Summit Inn, hvor man stadig kan få en cheeseburger i originale Route 66-omgivelser. Udsigten fejler heller ikke noget.

Moteller på Route 66 i Needles, Californien
Moteller og overnatning i Barstow, Californien

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport

Klik dig videre ad Route 66 gennem Los Angeles

Af Henrik Lange, Highways-USA.com