Holbrook er med sine cirka 5.000 indbyggere den første større by i det østlige Arizona, når du kommer fra New Mexico. Holbrook tiltrækker en del turister takket være Petrified Forest og Painted Desert, der ligger cirka 20 minutters kørsel øst for Holbrook. Men Holbrook er også en attraktion i sig selv p.g.a. Route 66 og de tilhørende moteller og restauranter, hvor det mest i øjnefaldende motel er Wigwam Motel i den vestlige ende af byen – naturligvis på Route 66.

Hoteller og moteller på Route 66 i Holbrook – Arizona
E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!

90 graders svinget i Holbrook
Holbrook havde som den eneste by på Route 66 æren af, at være det eneste sted på hele ruten, hvor Route 66 drejede 90 grader, indtil motorvejen åbnede i 1974. Der er midt i byen, at du skal dreje 90 grader, der hvor Route 66 skilles fra – eller møder – Arizonas Route 77, alt efter om du kører med vest eller øst. Det er en fin anledning til at sætte farten lidt ned, for der er faktisk adskillige ting at opleve, når du er Route 66 turist i Holbrook, for byen har en del restauranter og moteller til at servicere de rejsende.

Holbrook har således en stribe dejlige restauranter, flere af dem med afsæt i det mexicanske køkken, da der bor en del af latinamerikanske afstamning i Holbrook og omegn. Hertil kommer de velkendte kæderestauranter, der især ligger i den østlige del af byen nord for Interstate 40.

Faktisk skærer Interstate 40 sig tværs ind gennem Holbrook og deler byen i to. Den del af byen, som ligger sydvest for Interstate 40, er den gamle del af byen med bl.a. de gamle Route 66 moteller, mens den nye del af Holbrook er vokset op nordøst for motorvejen op gennem 70’erne og 80’erne.

Wigwam Motel i Holbrook
Den absolut største perle på Route 66 i Holbrook er naturligvis det gamle Wigwam Motel i den vestlige ende af byen. Wigwam motellet i Holbrook stod færdigt i 1950, og eksisterer heldigvis den dag i dag – renoveret med respekt for historien, hvilket er ensbetydende med, at der ”kun” er de faciliteter i ”teltene”, som der var tilbage i 1950’erne. Det vil sige bruser, toilet og aircondition, men ingen telefon eller internet.

Der er 15 wigwams på pladsen, og de er alle opført i cement. De 15 ”telte” står i en halvcirkel, nummeret fra 1 til 16, da man har sprunget nummer 13 over. Og så har man parkeret nogle klassiske biler fra 50’erne og 60’erne på pladsen, som repræsenterer Route 66’s storhedstid. Oprindeligt var der også en tankstation ude foran, hvilket man godt kan se på indgangspartiet. Wigwam Motel optræder i øvrigt i Disney’s film Biler fra 2006 – i skikkelse af The Cozy Cone Motel.

Historien bag Wigwam Motel er ikke uinteressant. Det hele startede i Kentucky tilbage i 1930’erne og udviklede sig så op gennem 40’erne og 50’erne til en kæde på i alt 7 Wigwam “landsbyer”. I dag er der tre Wigwam landsbyer tilbage: Ud over Wigwam Motel i Holbrook ligger der også et Wigwam Motel på Route 66 i Rialto i Californien og et i Cave City i Kentucky, hvor det hele startede. De andre fire Wigwam Motels er for længst forsvundet.

Petrified Forest, Painted Dessert og Canyon de Chelly
Ud over Route 66, ligger Holbrook strategisk godt i forhold til flere naturseværdigheder i det østlige Arizona. Først og fremmest så ligger Petrified Forest og Painted Desert kun cirka 20 minutter kørsel fra Holbrook. Du kan enten vælge Interstate 40 stik øst – eller køre sydøst ud af Holbrook ad U.S. 180, og så efter cirka 20 miles dreje fra og køre op gennem Petrified Forest fra syd mod nord.

Petrified Forest byder på forsteninger af millioner af år gamle træstammer fra en forhistorisk skov. Foruden de forstenede træstammer, får du også Painted Desert Inn med i købet, en gamle Route 66 attraktion. Læs meget mere i mit portræt af Petrified Forest og Painted Desert.

Et par timers kørsel nordøst for Route 66 ved byen Chinle tæt ved grænsen til New Mexico ligger Canyon de Chelly Nationel Monument, der er et fantastisk klippelandskab med knaldrøde klipper i ægte Grand Canyon-stil. Et meget smukt landskab, der klart kan anbefales. Læs mit portræt af Canyon de Chelly National Monument.

Hubbell Trading Post i Ganado
På vej derop kommer du forbi en anden spændende attraktion, Hubbell Trading Post, en komplet – og fungerende trading post – der ser ud som den gjorde for 100 år siden. Det er National Park Services, som driver butikken, og det var et krav fra den oprindelige ejer, at hvis National Park Services skulle overtage butikken, skulle det være som en fungerende trading post – og ikke et museum. Derfor kan du købe alle varer på hylderne i butikken, og der er nok af spændende ting at vælge mellem.

Husk: Hvis du vælger at tage en afstikker fra Route 66 op til Hubbell Trading Post og Canyon de Chelly National Monument, skal du afsætte en hel dag til projektet, da afstandene er meget store. Der er cirka 40 miles fra Interstate 40 op til Hubbell Trading Post ved byen Ganado ad U.S. 191, og yderligere godt 40 miles fra Ganado og op til Canyon de Chelly National Monument.

Hoteller og moteller på Route 66 i Holbrook – Arizona
Klik dig videre ad Route 66 til Winslow, Arizona

Af Henrik Lange, Highways-USA.com