Turen ad Route 66 gennem det sydlige Illinois byder på endnu flere kornmarker, men også mange hyggelige småbyer, hvor de lokale i den grad holder liv i byernes Route 66 arv. Her tager man kulturarven alvorligt. Mange steder er det en nydelse at følge den gamle Route 66, takket være lokale frivillige, der går og passer godt på gamle bygninger og anden kulturarv, som har relation til Route 66.

E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!
Hoteller i St. Louis på Route 66 ved Missisippi floden
Hoteller i Springfield på Route 66 i Missouri

Ahornsirup og klassiske småbyer
Mens de to tvillingebyer Normal og Bloomington ikke er de mest spændende Route 66 byer, vil jeg anbefale at I forlader motorvejen lige syd for Bloomington og følger Route 66 syd ud af byen. Så kommer I nemlig forbi Funk’s Grove, en plantage med ahorn træer, hvor man tapper ahornsirup direkte fra træerne – og har gjort det siden 1824!

Mens Atlanta i Georgia er en millionby, er Atlanta i Illinois en klassisk Route 66 by, og hvilken en af slagsen. Ikke mange byer kan prale af at have en sådan charme, som Atlanta i Illinois har det med sin klassiske hovedgade flankeret af flere dejlige butikker og restauranter, ikke mindst den klassiske Palm’s Grill Café fra 1934, som i en menneskealder har trakteret rejsende på Route 66.

Atlanta er også hjemsted for den store roadside figur Tall Paul, der holder en gigantisk hot dog. Atlanta har også sin egen bypark, tilegnet Route 66 plus sit eget Route 66 museum. Meget bedre fås det ikke.

Route 66 gennem hovedstaden Springfield
Illinois er som bekendt Land of Lincoln, og i takt med, at du nærmer dig hovedstaden Springfield, går der Lincoln i den på Route 66. Helt bogstaveligt: USA’s 16. præsident har lagt navn til den mellemstore by Lincoln, som er ganske hyggelig, men som ikke har den store Route 66 heritage at byde på.

Det har hovedstaden Springfield til gengæld, som til trods for sin størrelse stadig har bevaret en del af sine Route 66 attraktioner. Det gælder bl.a. en stribe klassiske servicefunktioner langs Route 66 gennem byen som moteller og tankstationer. Hos Shea’s Gas Station Museum i den nordlige del af Springfield kan I dog ikke længere tanke bilen op. Men så kan I i stedet tanke op med gode historier og masser af spøjse Route 66 anekdoter og digenoter hos den inkarnerede samler af alverdens ting, der alle har noget med Route 66 at gøre.

Man kan ikke sige Springfield uden også at sige Cozy Dog Drive In, stedet hvor den berømte Cozy Dog – en amerikansk hotdog specialitet i form af en pølse på en pind med friturestegt dej ud over – efter sigende blev opfundet. Jeg havde desværre ikke held til at finde Cozy Dog Drive In, men den er der et sted på Sixth Street, så giv Cozy Dog Drive In en chance. Ud over de nævnte Route 66 seværdigheder, fylder Lincoln også rigtigt meget i Springfield.

Ariston Cafe – et klassisk stop på Route 66
Syd for Springfield kan man godt følge Route 66 vest for motorvejen på parallelvejen langs med motorvejen, men det er ikke besværet værd. Vejen er hullet, så vælg i stedet undtagelsesvis motorvejen. Til gengæld er det i høj grad værd at forlade motorvejen ved byen Licthfield, hvor I finder den legendariske restaurant Ariston Cafe.

Læg dog ikke for meget i begrebet Cafe, for det er en ægte restaurant med dug på bordet og rigtige servietter, jeg taler om. Og tjenere, der er helt oppe på dupper. Vi er altså et stykke over sædvanlig fast food. Jeg besøgte Ariston Cafe på en fredag aften, og der var stuvende fuldt af lokale, og jeg fik en af mine bedste madoplevelser længe – og en udsøgt betjening. Lige overfor Ariston Cafe ligger Licthfield’s eget Route 66 Museum og Welcome Center, der desværre var lukket, da jeg nåede frem.

Licthfield har også sin egen drive in biograf, hvilket er et rigtigt godt argument for at tage en overnatning i netop Licthfield, så I kan tilbringe aftenen i The Sky View Drive In Theatre når mørket falder på.

To valgmuligheder ned mod St. Louis
Følg så den gamle Route 66 sydpå til Mount Olive, der har endnu en restaureret tankstation, Soulsby’s Shell Station, der også fungerer som besøgscenter i højsæsonen. Indehaveren Russell Soulsby var fra 1926 og frem til 1991 tankpasser her i Mount Olive og solgte gennem hele sin karriere kun Shell benzin.

Det sidste stykke ned til St. Louis skal I bestemme jer for, om I vil følge den nye udgave af Route 66 identisk med Interstate 55 ned mod selve St. Louis, eller om I i stedet skal følge den nordlige korridor ind i den nordlige del af St. Louis, der også byder på den smukke gamle gitterbro over Mississippi, Chain of Rocks Bridge!

Hoteller i St. Louis på Route 66 ved Missisippi floden
Hoteller i Springfield på Route 66 i Missouri

Klik jer videre til Route 66 i Missouri

Af Henrik Lange, Highways-USA.com