Route 66 i vest New Mexico: Op på højsletten

Fra Albuquerque og vestpå går det bogstaveligt talt op ad bakke i takt med at man kører op på højsletterne med sandstensdale og klipper i smukke formationer. Området er en del af Zuni Bjergene og byder på både geologiske og historiske seværdigheder, som tager udgangspunkt i de indianske kulturer, som gennem tiden har levet i området.

E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!
Hoteller i Albuquerque på Route 66, New Mexico
Moteller i Grants på Route 66, New Mexico
Hoteller og moteller i Gallup på Route 66, New Mexico

Uranium i Grants og Continental Divide
Grant, en tidligere mineby på Route 66, har også sin andel af moteller, cafeer og neonskilte. Grants fik et boom, da en rancher fandt uranium i undergrunden i 1950’erne, hvilket blev starten på en periode med intensiv minedrift for at udvinde uranium. I dag er produktionen stoppet, men byens minemuseum, New Mexico Mining Museum, fortæller historien om mine eventyret. Slut af med et besøg på Uranium Cafe i Grants og indtag et måltid i klassiske Route 66-omgivelser.

Fra Grants og vestpå har Route 66 sit eget liv, og følger over en strækning på cirka 30 miles sin egen rute, der har karakter af bjergvej. Vil man tage en afstikker, kan man fra Grants og sydpå køre ned til Inscription Rock, hvor rejsende gennem århundreder har indskrevet deres navne i de bløde sandstensklipper. Halvejs mellem Grants og Gallup passerer man Continental Divide, der markerer at det regnvand, der falder på vestsiden af bjergene løber ud i Stillehavet, mens det der falder på østsiden løber ud i Atlanterhavet eller Den Mexicanske Golf.

Indiansk kultur og Route 66 mødes i Gallup
Gallup er sidste større by i New Mexico – en stolt Route 66-by med en flot hovedgade med velbevarede neonskilte. Et af dem viser vej til El Rancho Hotel, en klassisk Route 66-lokalitet siden 30’erne. Hotellet blev bygget af en bror til den berømte filminstruktør D.W. Griffiths, og hvert værelse i den gamle fløj er opkaldt efter datidens filmstjerner.

Men Gallup har også en række andre Route 66-moteller, og hertil kommer flere diners og cafeer. I øvrigt er Gallup i høj grad præget af sin beliggenhed tæt på det store Navajo indianerreservat, og byen kalder sig af samme grund for The Gateway to Indian County.

Det sidste stykke vej fra Gallup til Arizona’s grænse kan man igen glæde sig over en strækning original og uforstyrret Route 66, der løber gennem det kuperede og bjergrige landskab nord for Interstate 40 – i øvrigt med navnet Highway 118.

Hoteller i Albuquerque på Route 66, New Mexico
Moteller i Grants på Route 66, New Mexico
Hoteller og moteller i Gallup på Route 66, New Mexico

Klik dig videre ad Route 66 gennem det østlige Arizona

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 svar til “Route 66 i vest New Mexico: Op på højsletten”

  1. Vi tager afsted om 12 dage, det bliver en blandet tur med masser af stop. Las Vegas, LA, San Diego, Zion, Horse Shoe Bend, Monument Valley, Four Corners Monument, Meteor Crater, Painted Dessert, Petrified Forest, Grand Canyon, Route 66. Nu er spørgsmålet så: Vi har en overnatning i Gallup, og skal videre mod Grand Canyon. Vi vil gerne have noget af den natur, du skriver om og vil køre ad Route 66. Men af hvad jeg kan se på Google, så er Route 66 det sammen som I-40. Skal vi bare følge den? På forhånd mange tak for dit svar og din hjælp.

    • Det er nogle meget kvalificerede seværdigheder, I har valgt ud der. Dejligt at se, at I i den grad har læst på lektien og fundet noget af det bedste ude vestpå, så respekt for det 😉 Route 66 og Interstate 40 er identiske med hinanden, og desværre er en del af den gamle Route 66 blevet “kørt over” af I-40 i store dele af New Mexico og det østlige Arizona. Men fra Gallup og vestpå følger I New Mexico Highway 118 til Arizona’s grænse, som er identisk med Route 66. Så på denne strækning slipper I altså for motorvejen. Når I kommer til Painted Dessert og Petrified Forest, så forlader I motorvejen ved Exit 311, tager et stop ved besøgscentret tæt ved motorvejen, og følger så vejen gennem parken forbi det gamle Painted Dessert Inn, en gammel Route 66 lokalitet, som i dag er souvernirbutik og besøgscenter. Og så kører I ellers hele vejen ned gennem Petrified Forest ned til U.S. 180, som I så følger til Holbrook, hvor I kommer ind i byen sydfra. Nu følger I så igen Interstate 40/ Route 66 vestpå. Sørg for at køre ind gennem Winslow, en hyggelig gammel Route 66 by, som I ikke må gå glip af. Vest for Winslow ligger Meteor Crater, men også her må I følge Interstate 40 indtil I ved Exit 211 igen kan følge den gamle Route 66 væk fra motorvejen til Flagstaff. Men læs i øvrigt mine portrætter af Holbrook, Winslow og Flagstaff – og de øvrige byer langs Route 66 i Arizona. Rigtig god tur 😉

      • Tak for din info og tak for en fantastisk side. Jeg vil høre, når vi kører fra Grand Canyon via Route 66 til Kingman: Derfra skal vi så beslutte os for, om vi skal køre “hjem” til Las Vegas, eller om vi skal tage omvejen og køre via Oatman? Har du været der, er det omvejen værd?

        • Ja, jeg har været i Oatman. Det er godt nok nogle år siden, men det er ikke en by, der ændrer sig meget. Det er et spørgsmål om temperament, om I vil køre via Oatman, for det er en omvej i forhold til Las Vegas. Men det er en sjov og hyggelig (hvis det er det rette ord) by med præg af ghost town – men dog ikke mere, end at der er masser af liv i byen. Og det er ikke en by og oplevelse, som I finder andre steder på Route 66, så det er altså ikke “bare” endnu en Route 66 by. Oatman har sin helt egen identitet på Route 66. Men I skal beregne cirka to timers ekstra kørsel til omvejen via Oatman og videre til Las Vegas – i forhold til den direkte (og kedelige) vej fra Kingman til Las Vegas.