Det er en af de mest berømte Route 66 lokaliteter i Californien, og den har optrådt i flere forskellige roadmovies. I sine velmagtsdage i 1950’erne havde Amboy flere restauranter, tre tankstationer og en række andre servicefunktioner til rejsende på Route 66. I dag er der kun Roy’s Cafe tilbage, der med sit karakteristiske neonskilt understreger byens Route 66-rødder. Og nu er Roy’s Cafe heldigvis genåbnet efter at have været lukket i en længere årrække.

Hoteller og moteller på Route 66 i Needles – Californien
Hoteller og moteller i Barstow – Californien
Hoteller og overnatning i Kingman på Route 66 – Arizona
E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!

Grundlagt tilbage i 1858
Historien om Amboy går tilbage til 1858, da byen blev grundlagt som mineby, og i 1883 kommer jernbanen så til byen. Men det er først i 1920’erne, at der for alvor begynder at komme liv i Amboy, da trafikken på den nyanlagte Route 66 tager til. Og i 1938 åbner Roy Crowl så sin cafe ud til Route 66, der siden skulle blive til den berømte Roy’s Cafe.

1950’erne var Amboys storhedstid. Trafikken på Route 66 var tæt, og det samme var mængden af kunder i Roy’s Cafe, der ikke bare omfattede selve cafeen og tilhørende tankstation, men også et motel, et bilværksted og et posthus. Da der var mest gang i byen, havde Amboy cirka 700 indbyggere – og Roy alene havde over 70 personer ansat til at servicere de mange gæster og kunder. I 1959 rejser man det neonskilt, som stadig står som en af de mest genkendelige ikoner på Amboy og Route 66.

Fra højkonjunktur til spøgelsesby
Men i 1972 åbner den nye motorvej Interstate 40 tværs gennem Mojave ørkenen og efterlader Amboy nogle miles syd for den nye motorvej, og dermed forsvinder kunderne også. Byen forfalder stille og roligt, indbyggerne flytter videre til nye jobs andre steder.

Efter en årrække med skiftende ejere med mere eller mindre manglende engagement i at drive Roy’s Cafe, lukker cafeen og tankstationen, og stedet ligger mere eller mindre øde hen. Det samme gør resten af Amboy, der i 2003 dog opnår lidt omtale igen, da hele byen bliver sat til salg på auktionssitet Ebay – uden dog at blive solgt til den udbudte pris. Roy’s Cafe benyttes dog også til diverse reklamefilm og i enkelte spillefilm. Bl.a. er The Hitcher fra 1986 – På stop med en dræber – optaget på Roy’s Cafe i Amboy.

Nyt liv i den gamle café
I 2005 køber den japanske rigmand, Albert Okura, byen. Han har en drøm om at få sin egen luns af Route 66 – og det lykkedes. Okura, der også ejer den første McDonalds restaurant i USA (i San Bernadino) – indrettet som museum – er med til at få Roy’s Cafe i Amboy op i omdrejninger igen – og bevare det historiske truck stop midt i Mojave Ørkenen.

Således er cafeen nu atter åben (juni 2012), og der sælges igen forfriskninger i Roy’s Cafe i Amboy. Også tankstationen ude foran er atter i drift – noget mange turister vil sætte pris på, da der er rigtigt langt til den nærmeste tankstation. Dog er køkkenet endnu ikke i brug, da afløbssystemet skal renoveres først, inden man igen kan servere varme, hjemmelavede burgere på Roy’s Cafe. Også det berømte neonskilt trænger til en renovering – men også her er der planer om at få det til at lyse igen, som i sine velmagtsdage tilbage i 50’erne og 60’erne.

Hoteller og moteller på Route 66 i Needles – Californien
Hoteller og moteller i Barstow – Californien
Hoteller og overnatning i Kingman på Route 66 – Arizona

Læs mere om Roy’s Cafe i Amboy på www.rt66roys.com
Læs også artiklen om Tower Homestead Bed and Breakfast i 29 Palms
Klik dig videre ad Route 66 til Bagdad Cafe i Newberry Springs, Californien

Af Henrik Lange, Highways-USA.com