Seligman er en lille forblæst flække i det vestlige Arizona, som ikke ville gøre meget væsen af sig, hvis det ikke var fordi, en meget berømt landevej går tværs ind gennem byen. Og til trods for sin relativt beskedne størrelse, målt i indbyggertal – Seligman har under 500 indbyggere – har byen til gengæld i den grad Route 66 stemning i form af restauranter, cafeer og moteller. Seligman er et obligatorisk stop på Route 66.

Hoteller og moteller i Seligman på Route 66 – Arizona
Hoteller i Peach Springs på Route 66 – Arizona
E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!

Seligman værner om sin Route 66 historie
Seligman, der ligger godt 40 miles vest for Williams, har formået at bevare sin unikke Route 66 charme, og byen er ekstremt bevidst om sin historie, der er forankret i historien om Route 66.

Seligman blev forbigået af Interstate 40 tilbage i 1978, og umiddelbart efter åbningen af motorvejen syd om byen, så det i nogle år ud til, at Seligman ville lide samme skæbne som mange af dens søsterbyer, som hensygnede efter at Route 66 blev ført uden om centrum.

Men takket være en af byens lokale forretningsdrivende – den lokale barber Angel Delgadillo – der allerede i midten af 80’erne var klarsynet nok til at regne ud, at det var byens historie, man skulle bygge videre på – var han med til at etablere Historic Route 66 Association of Arizona, der arbejder for at bevare og udvikle kulturen omkring Route 66. Siden har alle de øvrige syv Route 66 stater fået tilsvarende organisationer.

Angel Delgadillo bliver således betragtet som lidt af skytsengel for Route 66, og han kaldes af samme grund ”Father of the Morther Road”. Han var i øvrigt aktiv barber i sin salon indtil for få år siden, og han har stadig sin gang i byen, hvor hans salon er bygget om til The Original Route 66 Gift Shop. Angel Delgadillo blev også interviewet af filminstruktøren John Lasseter, som instruerede Cars. Det var med afsæt i Delgadillo’s anekdoter om Route 66, at filmens historie om Kølerkildekøbing blev opbygget.

Delgadillo’s Snow Cap Drive-In
Delgadillo familien har i det hele taget gjort deres til at sætte præg på Seligman. Broren Juan Delgadillo drev frem til sin død i 2004 restauranten Delgadillo’s Snow Cap Drive-In, der blev bygget i 1953 for ingen penge af gammelt træ fundet på Seligmans Santa Fe jernbanestation, hvor Juan Delgadillo arbejdede.

Delgadillo’s Snow Cap Drive-In blev gennem årene berømt for indehaverens talent for at underholde sine gæster. Restauranten eksisterer stadigvæk, og hører til en af mange obligatoriske road side attractions langs Route 66 i Arizona – naturligvis med de oprindelige skilte, der understreger Juan Delgadillo’s særlige humor, som fx skiltene med Dead Chicken og Cheeseburgers with Cheese – plus en samling af kitsch antikviteter i ”baghaven”. På et neonskilt ved indgangen proklameres det kækt, ”Sorry, we’re open”. Delgadillo’s Snow Cap Drive-In drives i øvrigt stadig af Delgadillo-familien, nu med hans datter og søn bag disken i restauranten.

Restauranter og moteller i Seligman
Andre klassiske etablissementer i Seligman omfatter The Roadkill Cafe med det bizarre slogan, ”You Kill it, We Grill It”! Det skal dog ikke tages helt bogstaveligt, men menukortet læner sig naturligvis op af navnet på stedet med ting som Splatter Platter, Swirl of Squirrel og Highway Hash på kortet. Er du på jagt efter solide sager som burgers, steaks eller ribs, er The Roadkill Cafe i Seligman et oplagt bud på et stop på Route 66.

Er du i det mexicanske hjørne, så overvej Copper Cart Restaurant, der blev åbnet tilbage i 1950. Og vil du have et europæisk tvist, så se efter det tyske flag ude foran Westside Lilo’s Cafe. Restauranten er godt nok åbent efter Route 66 blev nedlagt, men det forhindrer ikke, at du også kan få tyske specialiteter i Seligman.

På motelfronten er Seligman også leveringsdygtig, og priserne er faktisk ret rimelige – placeringen taget i betragtning. Historic Route 66 Motel taler for sig selv, og har ligget her siden Route 66 kørte gennem byen. Det samme har Supai Motel – begge fra engang i 50’erne. Men der er flere andre Hoteller og moteller i Seligman på Route 66

Endelig skal Historic Seligman Sundries også nævnes – en af byens ældste bygninger opført i 1904, og med en række forskellige funktioner gennem årene, bl.a. teater, restaurant og trading post. Det er det sidste, begrebet ”sundries” dækker over, der bedst kan oversættes til ”småting”. Så der har altså været tale om en blandet landhandel i gamle dage.

Butikken var lukket den dag, jeg besøgte Seligman i 2012, men fra april til oktober er der normalt åbent i cafeen i bygningen, og her serveres der bl.a. gourmet kvalitetskaffe. Desuden har man indrettet en souvenir butik og gift shop i forretningen. Bemærk den gule Ford Ranchero årgang 1972, der holder parkeret til højre ude foran Seligman Sundries.

Hoteller og moteller i Seligman på Route 66 – Arizona
Hoteller i Peach Springs på Route 66 – Arizona
Klik dig videre ad Route 66 til Grand Canyon Caverns

Af Henrik Lange, Highways-USA.com