Helt frem til den 13. oktober 1984 kørte al trafik på Route 66 ind gennem Downtown Williams. Williams i det vestlige Arizona var nemlig den sidste by på Route 66 mellem Chicago og Los Angeles, der fik motorvej uden om byen. Men takket være en placering som den by, der ligger tættest på sydkanten af Grand Canyon – og sin historie som Route 66-by – har Williams klaret sig en del bedre end så mange andre byer, da den mistede hovedparten af de kunder, der tidligere kørte ind gennem byen. I dag vælger turisterne igen at køre ind gennem Williams.

Hoteller og moteller på Route 66 i Williams – Arizona
E-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!

Den sidste by på Route 66
Det var kun meget modvilligt, at Williams i starten af 1980’erne gav sig, og fik ført Route 66 uden om centrum i skikkelse af Interstate 40. De forretningsdrivende i Williams havde nemlig bemærket, hvordan Interstate 40 havde trukket et ødelæggende spor af efter sig – form af øde og stillestående bysamfund – i takt med at motorvejen i op gennem 70’erne og begyndelsen af 80’erne blev ført uden om flere og flere byer i det vestlige USA.

Resultatet var i de fleste tilfælde lukkede butikker, restauranter og tankstationer – og dermed iltfattige bysamfund, der stille og roligt forfaldt og blev overladt til deres egen skæbne, nu hvor trafikken og turisterne ikke længere automatisk kom ind gennem byerne.

Staten Arizona, der stod for anlæggelsen af Interstate 40, blev derfor i Williams mødt af stribe sagsanlæg, som forsinkede processen med anlæggelsen af motorvejen. Til sidst ende sagsanlæggene med et forlig, og Williams fik hele tre exit ramper på Interstate 40 – i stedet for som normalt to. Men der er også flere gode grunde til at forlade Interstate 40 og køre ind gennem Williams, der er en hyggelig Route 66-by. Og misser du den første afkørsel på motorvejen, har du altså yderligere to skud i bøssen.

Velvoksne souvenirshops med Route 66 souvenirs
Wiiliams har naturligvis sin andel af herlige Route 66 moteller. Ligesom i en række andre byer, er Route 66 i Williams ensrettet ind gennem bymidten i østgående og vestgående retning. Den østgående retning er den sjoveste og hedder meget enkelt blot Route 66. Det er også her, du finder de fleste af de klassiske moteller – og forretninger i øvrigt. Den vestgående del af Route 66 i Williams hedder Bill Williams Avenue en blok nord for Route 66 – opkaldt efter bysbarnet William ”Old Bill” Williams.

Ud over klassiske moteller har Williams også sin andel af fuldvoksne souvenir shops med Route 66 merchandise. Tjek fx det største Route 66 skilt, jeg endnu har set i butikken Addicted to Route 66, der selv påstår, at skiltet i butikken er det største Route 66 skilt i verden! Der ligger dog flere souvenir butikker langs hovedgaden i Williams.

Der er typisk masser af bikere i Williams, og de hænger gerne ud på Cruisers Route 66 Cafe midt på hovedgaden – se efter neonskiltene. I det hele taget mangler der ikke barer og lounges i Williams. Husk en aftentur gennem byen, så du kan nyde de mange neonlys på hovedgaden. Trænger du til et godt måltid mad, kan Pine Country Restaurant anbefales, en fin familierestaurant med god solid mad og lækre pies – og naturligvis egen souvenirbutik. Er du til fast food, så overvej den lokale Dairy Queen i den vestlige ende af Williams. Her finder du et skønt eksemplar af Dairy Queen i bedste 60’er stil.

Tag toget fra Williams til Grand Canyon
Williams er også en jernbaneby, og Amtrak stopper faktisk dagligt i Williams (dog lidt uden for byen) på Amtrak’s rute mellem Chicago og Los Angeles, der har navnet Southwest Chief. Williams er også udgangspunkt for banen til Grand Canyon, der blev genoplivet i 1989, efter at have ligget brak flere år.

Toget udgår dagligt fra den gamle Santa Fe station i Downtown Williams, og er cirka tre timer om at nå op til Grand Canyon Villiage. Toget har såmænd også sit egen navn – Williams Flyer. Jeg kørte med Grand Canyon Railway i 2012, og du kan læse meget mere i min artikel om Grand Canyon Railway

Ved siden af den gamle Santa Fee station i Williams finder du Grand Canyon Railway Hotel, der drives af samme selskab, Xanterra, som også driver Grand Canyon Railway – og i øvrigt også hotellerne inde i selve Grand Canyon National Park. Grand Canyon Railway Hotel blev opført i 1995, men tager afsæt i den service og standard, som togrejsende fik tilbage i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet, da turisterne til Grand Canyon ankom med tog.

Hvis du er i motorhome, har Grand Canyon Railway sin egen campground til motorhomes, der ligger i gåafstand af både Williams Downtown og lige ved siden af den gamle Santa Fe station. Grand Canyon Railway RV Park er måske ikke specielt naturskøn – stort set hele pladsen er asfalteret – men da campingpladsen er relativt nybygget, er faciliteterne tip-top. Det samme er placeringen kun 10 minutters gang fra Williams Downtown.

Hoteller og moteller på Route 66 i Williams – Arizona
Klik dig videre ad Route 66 til Seligman, Arizona

Af Henrik Lange, Highways-USA.com