Åbnet i 1936 hører Shenandoah ikke til de ældste eller de mest spektakulære amerikanske nationalparker. Til gengæld byder den på en af de smukkeste køreture. Parkens livsnerve er nemlig den 105 miles lange Skyline Drive, der tager dig med forbi det ene betagende udsigtspunkt efter det andet, hvor du kan se ud over de skovklædte Blue Ridge Mountains.

Big Meadows Lodge og Skyline Resort i selve Shenandoah
Hoteller i Front Royal nord for Shenandoah National Park
Hoteller i Waynesboro syd for Shenandoah National Park
Hoteller i Charlottesville øst for Shenandoah National Park

Fakta om Shenandoah National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 30 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 1.121 kvadratkilometer
Højeste punkt: 1.234 meter (Hawksbill)
Asfalterede veje: 236 miles (heraf 105 miles på Skyline Drive)
Geologiske særpræg: Bjergeterræn, skov, krat, slette
Geografisk placering: Det centrale, vestlige Virginia
Kort over Shenandoah National Park på Google Maps

Skyline Drive – toppen af køreglæde
Shenandoah skal altså angribes i bil, og parkens Skyline Drive er den helt store attraktion med sine 75 “overlooks”, hvor du skiftevis får serveret unikke views ud over dalstrøgene i øst eller vest, hvor du kan se ud over Virginia’s kultur-landskab med den ene by efter den anden nede i dybet – mens du selv står oppe på toppen i op til 3.680 foods højde – 1.120 meters højde.

Vandrestier for de mere øvede
Men man nøjes naturligvis ikke med “kun” at se Shenandoah fra bilen. Du skal også ud at nyde de skovklædte bjerge, og her er der utallige muligheder for vandreture af forskellig sværhedsgrad. Der findes over 500 miles vandrestier på kryds og tværs i Shenandoah. Den berømteste af dem alle sammen er Appalachian Trail, vandreruten der går fra Maine i nord til Georgia i syd på den amerikanske østkyst.

Det kræver dog forholdsvis god tid for alvor at nyde naturherlighederne i Shenandoah. De fleste vandreture kræver, at du afsætter mindst en time – og gerne to timer pr. tur – hvis du fx vil se nogle af de vandfald, som ligger i nærheden af Skyline Drive. Desuden er vandreturene ikke specielt godt markeret på de gratis kort, du får udleveret ved indgangen, så vandring i Shenandoah henvender sig mest til de udholdende vandrere, der har en hel dag til tracking i bjergene. Køb et detaljeret kort over vandreruterne i Shenandoah, hvis du for alvor vil ud at trekke på bjergstierne.

Overnatning og dyreliv i Shenandoah
Ud over de 75 udsigtspunkter langs Skyline Drive er et af højdepunkter i Shenandoah græssletten Big Meadows cirka midtvejs i parken – en åben slette med masser af vilde blomster. Her finder du også parkens store Visitor Center med campgrounds til campister og Big Meadows Lodge. Mere om overnatning i Shenandoah nedenfor. I besøgscenteret ved Big Meadows kan du se en stor udstilling om parken og nationalparkens tilblivelse – samt byggeriet af Skyline Drive.

Dyrelivet i Shenandoah udgøres hovedsageligt af en bestand på cirka 5.000 hjorte, men der er også sorte bjørne i Shenandoah, selvom du skal være “heldig” for at løbe på en. Hertil kommer et rigt fugleliv – og utallige egern, der piler rundt i Shenandoahs træer.

Jeg besøgte Shenandoah midt i oktober (2010), og er man til efterårsfarver, er Shenandoah på det tidspunkt et festfyrværkeri af røde, gule og orange nuancer.

Overnatning inde i Shenandoah National Park
Der findes tre forskellige muligheder for overnatning inde i Shenandoah National Park, fordelt på to klassiske lodges samt en lokalitet med fine gamle rustikker hytter. Fælles for alle lodges og hytter gælder det, at du skal være ude i god tid.

Big Meadows Lodge er den store gamle lodge i Shenandoah opført i 1939. Den ligger ud til Big Meadows, det store grønne engareal midt i nationalparken ved Milepost 51 langs Skyline Drive. Big Meadows Lodge har dels 29 klassiske hotelværelser i hovedbygningen og yderligere værelser og suiter i nærliggende bygninger samt en række rustikke hytter. Big Meadows Lodge er kun åben fra midten af maj og frem til slutningen af oktober.

Skyline Resort ved Milepost 41,7 er et klassisk feriested, etableret i 1888 som det første resort i Shenandoah. Det ligger på det højeste sted i parken og byder i klart vejr på en fantastisk udsigt ud over Shanandoah Valley. Skyland Resort består dels af enkle værelser og rustikke hytter. Det er hverken telefon, internet eller tv på værelserne, så Skyline Resort er for dem, der vil nyde stilheden, udsigten og naturen. Skyline Resort er åben fra medio maj til slutningen af november.

Ved Milepost 57,3 langs Skyline Drive ligger Lewis Mountains Cabins, en række rustikke hytter dog indrettet med bad og toilet samt grillfaciliteter. Sengelinned er også inkluderet. Heller ikke her er internet eller andre moderne tiltag, men en fantastisk mulighed for at nyde Shenandoahs natur på nærmeste hold. Åbent fra medio april til slutningen af november.

Overnatning udenfor Shenandoah National Park
Shenandoahs lodges og hytter er ekstremt populære og reserveret op til halve år i forvejen, så ofte må man ty til de nærliggende byer, der dog også ligger i rimelig kørselsafstand fra parken.

Nord for Shenendoah og starten på Skyline Drive gennem parken ligger den hyggelige by Front Royal men en række hoteller og moteller. I den modsatte ende syd for Shenandoah National Park og Skyline Drive ligger byen Waynesboro, hvor du også finder nogle få moteller og hoteller. Alternativt ligger den lidt større by Charlottesville en god halv times kørsel fra den sydlige ende af Shenandoah og Skyline Drive.

Adgang med årskort eller kontanter
Det koster 14 dollars pr. bil at få lov til at køre gennem parken ad Skyline Drive. Har du et nationalpark pas, der gælder et helt år, er der gratis adgang til Shenandoah og alle andre nationalparker i hele USA. Inden du køber et national park pas til 80 dollars, skal du dog lige vide, at der er gratis adgang til både Blue Ridge Parkway og Great Smoky Mountains National Park længere mod syd. Så skal du “kun” besøge disse parker på din rejse – og hvis du ikke kommer til USA igen inden for et år – kan det ikke betale sig at købe det store nationalpark pas, der kan købes ved indgangen til Shenandoah.

Big Meadows Lodge og Skyline Resort i selve Shenandoah
Hoteller i Front Royal nord for Shenandoah National Park
Hoteller i Waynesboro syd for Shenandoah National Park
Hoteller i Charlottesville øst for Shenandoah National Park

www.nps.gov/shen – National Park Service officielle guide til Shenandoah
Læs også Highways-USA.com’s portræt af Great Smoky Mountains National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com