Når man siger skiferie, tænkes der ofte på destinationer som Frankrig, Italien og Østrig. Men rent faktisk kan du også vælge Canada som skiferie destination. Derfor har jeg valgt at sætte Canada i fokus og fremhæve de kvaliteter, som Canada har at byde på, når det kommer til skisport. Skisæsonen i Canada løber fra primo december til medio april.

Skiløb for nybegyndere
Man skal starte et sted, og som nybegynder på ski kan Canada godt virke voldsom på grund af størrelsen. Af en eller anden grund har mange et forhold til de europæiske skisportsdestinationer, fordi det er tættere på og måske lettere at overskue. Én ting er dog sikkert: Man får sig en på opleveren og en dejlig skiferie, ved at vælge Canada – også som nybegynder. Banff, som ligger i The Canadian Rockies, huser den særligt tørre pulversne – også refereret til som Champagne Powder – som skal opleves, og som gør den første tur på ski til et evigt minde. Det er svært at forklare, det skal mærkes.

For omkring 500 kroner om dagen kan man som nybegynder få omkring tre dages undervisning ved sit ski resort, så man er godt rustet til at klare pisterne i Canadas smukke natur. På stort set alle skidestinationer er der pister til alle skiløbere, lige fra nybegynderne til de ekstremt øvede.

Heliskiløb og heliboarding i Canada
Hvis du er mere passioneret skiløber og har mere erfaring og generelt er frisk på, at det går lidt stærkt, ved du nok allerede, at Canada er “the place to be”, hvis du vil opleve heliskiing eller heliboarding, hvor du har brug for et helt særligt terræn og en helt speciel sne.

I både Norge og Frankrig er heliskiing ikke tilladt, så her er Canada et oplagt valg. Flere destinationer byder på oplagt terræn og planlagte heliskiing ture, hvor bureauer arrangerer en tur i helikopter op til nogle høje tinder, hvorfra turen ellers går nedad. Følelsen af puddersne under skiene og et terræn, der ligger åben foran dig – som du undgår at bruge kræfter på at vandre op igennem, eller tage skilift op igennem – er uden sammenligning en af de fedeste skioplevelser, som Canada kan byde på.

Særligt en skiferie i Banff kan tage dig helt til tops på bjergene, og udsigten fra helikopteren på vej derop er uvurderlig. En sidebemærkning til området omkring Banff er, at man skal kigge i retning af Jasper National Park, hvor bjørne, elge, ørne og mange andre dyr huserer. Flere smukke hiking ruter ad markerede stier tillader dig desuden, at opleve Canadas natur på helt tæt hold.

Økonomien i skiferie til Canada
Skiferie betyder for nogen en ret stor udgift, men sådan behøver det ikke være. Der er naturligvis flere ting at tage med, når man skal på skiferie, herunder leje af ski, skilift, transfer etc.

Rejsebureauet DANexplore er et af de mest erfarne danske rejsebureauer, når det handler om skiferie i Canada. Bureauet kan tilbyde ”flight only” – altså udelukkende flybilletter – fra omkring 5.000 kr., men anbefaler i stedet en total løsning for de rejsende. I den populære uge 7 (2015) tilbydes fx en pakkeløsning til Whistler til to forskellige priser ved henholdsvis to eller fire personer. Fælles for de to priseksempler er, at det er inklusiv fly, transfer fra lufthavnen, otte nætter på centralt placeret hotel (ski-in-ski-out) og syv dages liftkort.

For to personer i samme værelse er prisen ligger prisen omkring 13.775 kr. (december 2014) pr. person, og for fire personer i samme værelse er prisen cirka 12.440 kr. (december 2014) pr. person. Det er normalt på skihotellerne, der er plads til fire personer i et værelse, og derfor er der noget at spare her.

En sidebemærkning vedrørende bestilling er også, at man kan spare en del ved at være ude i god tid. Liftkort og hoteller bliver kun dyrere, jo tættere man kommer på afrejsetidspunktet. Havde ovenstående priseksempel været bestilt før sommerferien, havde man kunne spare 1.500 kr. pr. person. Hvis man planlægger skiferien i rigtig god tid, kan man altså også spare en hel del.

Af Mette Vinther