Austin, Texas – storbyguide til Austin

Austin er en af de få byer i verden, der er bygget op helt fra bunden som hovedstad – Washington D.C. er som bekendt en af de andre. Austin er Texas’ kulturelle og intellektuelle højborg, og det skyldes især, at University of Texas fylder rigtigt meget i Austin. Byens mange studerende præger bybilledet, og hertil kommer byens berømte musikkultur med masser af spillesteder. Endelig ligger der adskillige museer og andre kulturinstitutioner rundt om i Austin. Mentaliteten i Austin adskiller sig også noget fra resten af Texas: Her er det tilladt at tænke anderledes og have en alternativ tilgang til verden.

Hoteller og overnatning i Austin, Texas
Hoteller og moteller i San Antonio, Texas

Capitol – det texanske parlament
Capitol med sin gigantiske kuppel udgør det naturlige centrum i Austin og kan ses fra store dele af byen. Capitol stod færdig i 1885, og da man ikke lider af mindreværdskomplekser i Texas, er Capitol i Austin naturligvis lige en anelse større i dimensionerne end Capitol i Washington D.C.

IMG_1205

Det er gratis adgang til Capitol i Austin, og man kan få en gratis rundvisning i bygningen – eller tage en selv guidet tur. Men vælg en guidet rundvisning på cirka 20 minutter – de starter hver kvarter, og giver en fin introduktion til bygningen og Texas’ historie. Og Capitol er imponerende, så lad være med at snyde jer selv for den oplevelse.

IMG_1204

Som i mange andre officielle bygninger i USA, skal man gennem en metaldetektor, for at få adgang til Capitol. Men er du først kommet ind, kan du gå rundt på egen hånd i bygningen uden ledsagelse.

IMG_1197

Der er masser af detaljer at nyde i Capitol i Austin: Læg fx mærke til lamperne i loftet inde i Senatet: Her står der naturligvis Texas stavet med elpærer i selve lamperne. Stjernen fra flaget i The Lone Star State går naturligvis igen overalt i Capitol. Bemærk også portrættet af George W. Bush, der jo var guvernør i Texas, inden han vandt det meget omtalte præsidentvalg i år 2000 over Al Gore – og flyttede ind i Det Hvide Hus.

IMG_1211

Bullock Texas State History Museum
Texas’ store historiske museum ligger også i Austin – i øvrigt kun nogle få blokke nord for Capitol. Her kan man få den store introduktion til Texas’ ret interessante historie.

Eftersom Texas selv løsrev sig fra Mexico i 1836 efter texanernes krig mod Mexico, og var en selvstændig stat anerkendt af flere europæiske starter samt det daværende USA – som på det tidspunkt kun gik til Mississippi floden – er historien om Texas både spændende og ganske blodig.

IMG_1288

I Texas State History Museum får du hele historien oprullet – helt tilbage fra tiden som provins i Mexico til de ni år som selvstændig stat fra 1836 til 1845, hvor man stemte sig ind i USA som stat nr. 28 – og videre over den amerikanske borgerkrig fra 1861 til 1865, der kostede Texas dyrt, både økonomisk og socialt, og siden udviklingen hen mod en moderne stat, først med kvægdrift og cowboys og siden med olie og gas som nogle af de vigtigste indtægtskilder.

IMG_1299

Texas’ historie er temmelig spændende, hvis man vil have en lidt dybere indsigt i den særlige texanske individualistiske tankegang, som ofte præger folk fra Texas. Samtidig får man en forståelse for, hvilken betydning nærheden og de historiske bånd til bl.a. Mexico har haft for en stat som Texas.

IMG_1308

Texas State History Museum fordeler sig over tre etager. Skal du yde museet retfærdighed og have tid til at se nogle af de interessante små film, der findes på de forskellige etager, skal du afsætte mindst halvanden time til et besøg. Det koster 12 dollars for voksne (2013) at besøge Texas State History Museum. Der findes også en IMAX biograf med et kæmpelærred i samme bygning som museet, som viser film med relation til Texas’ historie. Her skal du betale yderligere entre, hvis du vil se film i IMAX biografen.

Blanton Museum of Art
Måske er du ikke til kunstmuseer, men Blanton Museum of Art ligger skråt overfor Bullock Texas State History Museum, så det kan ikke være meget nemmere. Kunstmuseet hører under Texas State Univerty og byder på en imponerende samling af moderne kunst – i meget flotte rammer. Faktisk er samlingen den største universitetsejede samling af kunst i USA.

IMG_1246

Selve museet er totalrenoveret i 2006, hvilket giver værkerne perfekte rammer. Og hovedparten af værkerne er moderne kunst af kendte amerikanske kunstnere, så du får lidt af en Louisiana-oplevelse ud af museet. Bl.a. har man et værk, der inkluderer ikke færre end 600.000 pennies – altså 6.000 dollars i 1 cents, og de fylder en hel del. Meget spøjst, men der er også andre interessante værker.

IMG_1258

Museet byder på en god sanseoplevelse, og kommer du forbi om torsdagen, er der gratis adgang. Ellers koster det 9 dollars (2013) at besøge Blanton Museum of Art. Ud over den permanente samling, er der også skiftende kunstudstillinger på museet.

Lyndon B. Johnson Presidential Library
Udefra ser Lyndon B. Johnson Presidential Library i Austin, der i øvrigt også ligger placeret på universitetsområdet, ikke specielt charmerende ud. Den massive betonkonstruktion ser meget bombastisk ud, men indenfor byder museet heldigvis på en interessant udstilling om Lyndon B. Johnson, der den 22. november 1963 blev kastet hovedkulds ud i jobbet som den 36. præsident i USA efter mordet på John F. Kennedy i Dallas.

IMG_1321

Lyndon B. Johnson har således været med til at præge nyere amerikansk historie – ikke mindst med sine mange fingeraftryk på nye love, der blev gennemført op gennem de turbulente 1960’ere med masser af raceuroligheder og borgerrettighedskampe i USA – for ikke at tale om Vietnam krigen, der kom til at hænge som en skygge over hans præsidentperiode.

IMG_1315

Lyndon B. Johnson var præsident fra 1963 til 1969, og det er naturligvis den periode, som udstillingen fokuserer på. Bl.a. kan man høre nogle af de telefonsamtaler, som Lyndon B. Johnson havde med nøglepersoner i det amerikanske samfund kort efter mordet på John F. Kennedy: Bl.a. en samtale med Jackie Kennedy kun nogle ganske få dage efter drabet på hendes mand, John F. Kennedy, en samtale med Martin Luther King, ligeledes nogle få dage efter drabet på Kennedy. Et unikt indblik i kulisserne på højeste niveau, som først for nylig er blevet frigivet efter at have ligget gemt væk i årevis.

IMG_1324

Apropos arkiver, så får man en forklaring på den meget massive bygning, når man kommer indenfor. Der er nemlig frit udsyn til de store arkiver af materiale, som historikere, forskere og journalister kan få adgang til inde i selve bygningen, og det forklarer, hvorfor bygningen ser ud så voldsom ud udefra. På øverste etage (10.sal) kan man besøge en kopi af Det ovale værelse, sådan som det så ud, mens Lyndon B. Johnson residerede i Det Hvide Hus.

IMG_1334

Hvis man er interesseret i nye amerikansk historie, skal man naturligvis forbi Lyndon B. Johnson Presidential Library i Austin og lære mere om en mand, der trådte i karakter og fik nationen videre, da der var allermest brug for det. Og i øvrigt også en mand, der valgte ikke at genopstille efter sin første fulde valgperiode fra 1965 til 1969, hvor præsident Nixon overtog roret.

IMG_1347

Austin som musikby
Austin er berømt for sin musikkultur, og der ligger masser spillesteder og indspilningslokaliteter rundt om i Austin. Hvis du vil tæt på Austins musikkultur, er 6th Street syd for Capitol ikke noget dårligt udgangspunkt. Her finder du et af Austins forlystelseskvarterer med masser af barer og restauranter og ikke mindst spillesteder, hvor håbefulde musikkere spiller på barerne – sandsynligvis med en drøm om et gennembrud på et tidspunkt.

IMG_1384

Musikken strømmer således ud fra de åbne døre og vinduer på de forskellige barer fra kl. 17-18 stykker om aftenen, hvor der lokkes med happy hour for at få sat gang i sagerne – og så fortsættes der ellers til langt ud på natten.

6th Street liver dog først for alvor op et stykke ud på aftenen, før der for alvor kommer mennesker i 6th Street. Til gengæld går man også sent i seng, så der er liv i gaden helt frem til klokken to-tre stykker om natten. Torsdag-fredag-lørdag er naturligvis mest intensiv.

Det er ikke kun på den del af 6th Street, som ligger tættest på Interstate 35, at der er liv om aftenen. Også længere mod vest på 6th Street i nærheden af Lamar Street, ligger der en stribe spændende restauranter og barer med bl.a. vinsmagning – og levende musik.

Et af de mest berømte spillesteder i Austin er The Moody Theater, hvorfra også det længst kørende musikprogram på amerikanske tv, Austin City Limits, sendes fra.

Shopping i Austin
Hvis du vil på lokal shopping i Austin, så læg vejen Lamar Street, der hvor Lamar Street krydser 6th Street. På det ene hjørne ligger USA’s største økologiske supermarked, Whole Foods Market: En gigantisk butik på størrelse med Bilka – kun med økologiske fødevarer i alle størrelser og former. Et mekka for alle, der gerne vil kæle lidt ekstra for råvarerne. Og der er masser af mulighed for at få smagsprøver rundt om i butikken. Desuden er der flere spisesteder – inde i selve butikken – plus en bar med økologiske fadøl, m.m.

IMG_1413

Ikke ret langt derfra ligger Book People, en af USA’s bedste uafhængige boghandlere, med bøger på hylderne, som man kun drømmer om at kunne tage med hjem – med overhængende risiko for at få overvægt på flyet. Men stik hovedet ind og tjek det enorme udvalg af bøger – mange af dem er signerede af forfatterne. Book People er også jævnligt rammen om møder med amerikanske politikere: Således har både Bill Clinton, Al Gore og den tidligere udenrigsminister Madelaine Albright været forbi Book People i Austin.

Endelig så har Austin naturligvis også en ualmindelig udsøgt pladeforretning, Waterloo Records. Her kan du finde alt i musik – både lokale navne fra Austins musikscene og store verdens stjerner. Og hvis du som undertegnede er vild med film, kan du købe alt i dvd film udgivet på det amerikanske marked hos Waterloo. Men husk at tjekke, at din dvd afspiller er regionsfri, inden du køber dvd film i USA. Verden er inddelt i regioner i dvd sammenhæng, og USA tilhører region 1, mens Europa ligger i region 2.

IMG_1405

Der er også fra tid til anden små intimkoncerter på scenen inde i selve musikbutikken. Waterloo Records er lige som Book People og Whole Foods Market, shopping i Austin når det er bedst.

Kørsel i Austin
Austin er en smule utraditionel når det gælder trafik, for i Austin er der forholdsvis mange cyklister og fodgængere, hvilket især skyldes de mange studerende i byen. Der er endda lavet cykelbaner flere steder i Austin, så du skal lige holde tungen lige i munden, når du bevæger rundt i byen – og kan altså ikke bare foretage et højresving, uden at se dig ordentlig for – sådan som man har en tendens til i mange andre amerikanske storbyer, for i Austin skal du både tage hensyn til fodgængere og cyklister. Hold for resten også godt øje med joggere: Det vrimler med joggere i træningstøj overalt på gaderne i Austin.

I øvrigt er det god ide at undgå myldretidstrafikken i Austin, der kan være ganske langsommelig. Det virker som om, at byens infrastruktur ikke helt er gearet til de mange biler, så forsøg at undgå myldretidstrafikken i Austin mellem kl. 7 og kl. 9 og igen fra kl. 15 til kl. 18.

Hoteller og overnatning i Austin, Texas
Hoteller og moteller i San Antonio, Texas

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 svar til “Austin, Texas – storbyguide til Austin”

 1. Hej Henrik, vi er en familie, der rejser til Texas på lørdag. Vi har fået lavet et internationalt kørekort hos Borgerservice, men vores søn, der opholder sig i Texas, mener at vi skal tage et par køretimer, før vi må leje en bil derovre. Er der noget om snakken? Vi nyder godt af din dejlige blog her. Der er utrolig meget inspiration – tak for det!

  • Det er helt klart en skrøne! Blot I har et dansk kørekort – gerne suppleret af det internationale kørekort – kan I leje bil uden problemer. Nogle udlejningsselskaber har dog et krav om, at man skal have haft kørekort i mindst 12 måneder, da man gerne vil have, at folk har lidt kørselserfaring. Men her er det kørekortets udstedelsesdato, der er afgørende – ikke hvor meget eller lidt man har kørt bil siden man fik kørekortet. “Nye bilister” kan derfor uden problemer leje bil i USA efter 12 måneder – selv de ikke har kørt bil, siden de fik kørekortet. Rigtig god tur til Texas, og tak for jeres ros af Highways-USA.com

 2. Ferie forventninger. Min mand og jeg rejser snart (en uge) til Texas og New Mexico i fire uger, og vi glæder os meget. Vi har haft god gavn af dine beskrivelser om Texas til planlægning af turen, det har vært super godt. Vi skal bl.a. besøge Big Bend National Park, White Sands National Park, NASA Houston, og dertil kommer byerne Austin, San Antonio, Houston, Corpus Christi, Dallas og Santa Fe, New Mexico. Vi skal også køre på Route 66 og meget mere, plus mange flere byer. Så vi kører hele Texas rundt. Vi fandt for tre måneder siden vores flybilletter med afgang til Houston til en god pris. På det tidspunkt vi kiggede efter flybilletter, var Dallas noget dyrere, cirka 1.200 kr. mere end Houston.

  • Det lyder som en fantastisk tur, I allerede er i gang med, kan jeg se på datoen. Så jeg håber I nyder Texas. I har valgt et perfekt tidspunkt på året til jeres tur, inden det bliver for varmt i Texas og New Mexico. Hvis jeg selv skulle planlægger sådan en tur i den region, ville det også være noget i den retning, jeg ville går efter. Jeg har fx stadig selv til gode at besøge Big Bend National Park. Fortsat god tur gennem Texas og New Mexico!

 3. Vi påtænker at tage en tur til USA til næste sommer. Vi har allerede været på den klassiske tur rundt i Californien, Arizona og Nevada, så nu skal vi prøve noget andet. Denne gang vil vi gerne se Texas, men vi er usikre på, om det bliver for varmt. Den tørre varme, vi tidligere har oplevet i fx Las Vegas, er intet problem, men hvor fugtig-varmt er det i Texas om sommeren? Og er det lige slemt i alle dele af staten? Er det realistisk, at nå fra Denver via Page og rundt i Texas på 3,5 uge? Vi er mest til natur, så vi vil ikke bruge så lang tid i byerne. Venlig hilsen Rikke Ravn

  • Texas er en skøn og overset stat, så det er nogle spændende og interessante rejseplaner, I er ved at gøre jer. Jeg ville dog personligt droppe Denver som udgangspunkt, da det bliver alt for meget kørsel – hvis det er Texas, som skal stå på agendaen. I forhold til flybilletter er det i øvrigt min erfaring, at især Dallas er en ret billig by at flyve til – Houston er ofte noget dyrere. Men begge byer ligger trods alt i Texas, så det var et af de to steder, jeg ville benytte som udgangspunkt. Texas er en gigantisk stat – på størrelse med Frankrig (hvis jeg husker rigtigt), så jeg tror ikke, I kommer til at kede jer. I forhold til klimaet, så er Texas naturligvis en varm stat om sommeren. Det sydvestlige del af Texas (prærien) byder typisk på mere “tør” varme/ hede, mens det sydøstlige Texas ud mod den mexicanske golf hører til i den fugtig varme afdeling, som man kender det fra sydstaterne og Florida om sommeren. Så det afhænger lidt af, hvor I bevæger jer hen. Nu har jeg ikke været i alle dele af Texas, men hvis jeg skulle vælge, ville jeg nok satse på det centrale Texas omkring Austin og San Antonio med det vestlige Texas og fx Big Bend National Park – og måske snuppe en afstikker over til New Mexico med Carlsbad Caverns, og så måske op til Albuquerque – stadig i New Mexico – og derfra følge Route 66 østpå til Amarillo tilbage i Texas og så retur til Dallas. Nu skriver I, at I ikke vil fokusere på byer, men jeg vil dog varmt anbefale jer både at tjekke Austin og San Antonio samt fx Albuquerque i New Mexico – og måske endda Santa Fe i New Mexico – inden I kører retur til Texas. Fort Worth i Texas – nabobyen til Dallas – skulle også være ret interessant. Jeg håber, I kan bruge min feedback. Fortsat god rejseplanlægning!

   • Tusind tak for svar, Henrik. Man kan altid regne med et hurtigt og kompetent svar fra dig. Alt tyder på, at vi følger dit råd og skrotter vores gamle idé om at starte i Denver. Det, du foreslår, ser rigtig spændende ud. Er vild med, at vi også får et stykke Route 66 med på turen. Venlig hilsen Rikke

  • Har været I Texas før, dog kun Dallas & Houston, men skal mange af de steder Henrik giver dig svar på til efteråret, så vil gerne skrive her til oktober, når jeg har været fasted, og give lidt tips.

  • Vi er en familie på fire, som har været i Texas tre gange de sidste par år, og skal igen til efteråret. Vi har været der i juli, oktober og februar og ja, der er meget varmt i juli: Op til 40 grader. Kan varmt anbefale San Antonio med Riverwalk, Alamo og Seaworld. Austin med Capitol m.m., Dallas med Elm Street, hvor Kennedy blev dræbt (rigtig spændende), Dallas Tower, Fort Worth Stockyard, som er en cowboy by med longhorns og skuespil. Houston med NASA, Lakewood Church (16.000) til gudstjeneste, Brazos Bend State Park (vi så 48 alligatorer). Texas er en fed stat at besøge!

 4. Du har glemt at nævne, at det også er i Austin, man kan se statuen af en af sydstaternes største musikere gennem tiden, Stevie Ray Vaughan, der desværre blev dræbt i et helikopterstyrt i alt for ung en alder. Han kom fra Austin, og en statue kan i dag ses af ham ved floden i Austin – et must see for blues-rock elskere 🙂

 5. Hej Henrik, har du eller nogen andre forslag til, hvad man skal opleve/ se i Texas? Vi skal være der en uge i september, med base i Austin. PS. Tak for en rigtig god side!

  • En stor del af svaret finder du i artiklen ovenfor: I kan sagtens bruge et par dage (og nætter) i Austin med af hygge jer med i byen, der er kendt som “live music capitol of the world” med et utal af spillesteder. Jeg besøgte Austin i november 2013, og det er en herlig by og langt fra det billede, turister typisk har af Texas. Austin kunne lige så godt have ligget et sted i New England med sin liberale tilgang til verden. Så en kombination af musikscenen i Austin kombineret med lidt sightseeing med afsæt i Austins status som hovedstad i Texas vil være et godt udgangspunkt. Og så er der San Antonio, som kun ligger to timers kørsel fra Austin mod syd, og det er også en dejlig by. Først og fremmest har den jo The Alamo, men den har også sin berømte Riverwalk langs floden gennem byen. Læs mit portræt af San Antonio – http://www.highways-usa.com/san-antonio-texas/ Endelig vil jeg også anbefale det skønne kuperede landskab Texas Hill Country vest for Austin og nordvest for San Antonio, som byder på masser af skøn natur, vingårde og flere hyggelige byer med bl.a. tyske aner – http://www.highways-usa.com/texas-hill-country/