Det bakkede landskab i det centrale Texas vest for San Antonio og Austin, kaldes The Hill Country, og byder på smukke landskaber med træklædte bakker og floder – kombineret med åbne landskaber med græssende kvæg. Læg hertil en stribe hyggelige nybyggerbyer med hver deres historie – og kulturelle aftryk fra de europæiske nybyggere, der var med til at kolonisere Texas i midten og slutningen af 1800-tallet. Så har du essensen af The Hill Country.

Hertil kommer et historisk aftryk fra USA’s 36. præsident, Lyndon B. Johnson, som voksede op og boede i The Hill Country det meste af sit liv.

Hoteller og moteller i San Antonio, Texas
Hoteller og overnatning i Austin, Texas

Hoteller og overnatning i Fredericksburg, Texas
Hoteller og moteller i Kerrville, Texas

IMG_1112

Fredericksburg og Kernville – tyske nybyggere i Texas
Det var især tyske nybyggere, der i midten og slutningen af 1800-tallet kastede deres kærlighed på det centrale Texas og slog sig ned i nogle af de byer, der i dag ligger spredt rundt om i The Hill Country. Det gælder således bl.a. Fredericksburg, der bruger sine tyske aner til at profilere byen.

IMG_1046

Fredericksburg var således en tysk højborg, og bl.a. byggede tyskerne en trækirke, som man har fået opført en kopi af midt i Fredericksburg, som man er meget stolte af. Set fra en dansk vinkel er en by som Fredericksburg dog mere interessant, fordi man her kan opleve en rigtig by med en rigtig hovedgade og en stribe hyggelige forretninger langs hovedgaden – tilsat lidt tysk kolorit.

IMG_1028

Fredericksburg har i øvrigt The National Museum of the Pacific War, hvis man er interesseret i at lære mere om Stillehavskrigen. Og lige vest for byen kan man besøge et af de første forter, som den amerikanske hær byggede i Texas for at beskytte nybyggerne mod angreb fra bl.a. de lokale comanche indianere. Fortet er delvist genopført og det er meget interessant at gå rundt og læse om fortets historie.

IMG_1032

En anden hyggelig by i nabolaget er Kerrville tæt ved Interstate 10 vest for San Antonio, der også byder på masser af muligheder for shopping med en stribe hyggelige forretninger og restauranter – og en række hoteller og moteller til rimelige priser tæt ved motorvejen.

Desuden er Texas Hill Country spækket med vingårde, da betingelserne for at dyrke druer er rigtigt gode i det kuperede landskab i det centrale Texas, Så hvis du er vin-interesseret og til vinsmagning, er Texas Hill Country også lidt af et paradis.

IMG_1021

Lyndon B. Johnson og Texas White House
En af de personer, der har tæt tilknytning til netop The Hill Country, var USA’s 36. præsident, Lyndon B. Johnson. Hans forfædre grundlagde faktisk Johnson City (deraf navnet), hvor man kan besøge et besøgscenter om Lyndon B. Johnson og hans opvækst.

Mere interessant er det dog at bruge to timer på hans ranch vest for Johnson City, hvor han tilbragte en stor del af sin tid som præsident. Faktisk tilbragte Lyndon B. Johnson 25 % af sin tid som præsident på sin ranch i The Hill Country, og ranchen bliver derfor også populært kaldet Texas White House.

IMG_1082

Lyndon B. Johnson blev præsident i USA på en tragisk baggrund, for han overtog embedet efter John F. Kennedy den 22. november 1963 efter mordet på Kennedy i Dallas, Texas. Faktisk skulle Kennedy parret have været gæster samme aften på netop ranchen uden for Johnson City i The Hill Country, men i stedet endte Lyndon B. Johnson med at blive indsvoret som USA’s 36. præsident den aften – i øvrigt ombord på Air Force One på vej til Washington D.C.

Guidede rundvisninger på LBJ Ranchen
I dag ejes og drives ranchen af National Park Services, og man kan få en guidet rundvisning i Lyndon B. Johnsons private gemakker og se hans dagligstue, hvor han bl.a. havde installeret telefoner overalt – og havde tre tv apparater stående ved siden af hinanden, så han kunne følge alle de tre store TV netværk i USA på én gang, ABC, CBS og NBC, som tilbage i 1960’erne var de eneste landsdækkende TV kanaler i USA. Det var desværre ikke tilladt at tage fotos på den guidede tur inde i hovedbygningen.

IMG_1087

Man kan også se nogle af hans køretøjer og hans præsident jet, som han brugte til at flyve til og fra ranchen på vej til Washington. Naturligvis er der også anlagt en tilhørende landingsbane til flyet, der i øvrigt er så lang, at man ved en enkelt lejlighed faktisk lod det rigtige Air Force One, en Boing 707, lande på ranchen – selvom det fly i princippet både var for stort og tungt til at kunne lande der. Så den manøvre blev kun afprøvet én gang. Ranchen i Texas blev i øvrigt også brugt ved adskillige topmøder under Lyndon B. Johnsons præsidentperiode fra 1963 til 1969.

For at besøge LBJ Ranchen, skal du først hente en ”permit”/ tilladelse i den nærliggende statspark, inden man kører over til selve ranchen, som National Park Services altså bestyrer. En guidet rundvisning på selve ranchen med en National Park Service Ranger koster 3 dollars, som købes i besøgscentret på selve ranchen.

Hvis man vil vide mere om Lyndon B. Johnson, så ligger hans præsidentbibliotek i Austin, og det er også værd at besøge – især hvis man er interesseret i amerikansk politik i USA i 60’erne. Læs mere om Lyndon B. Johnson’s præsidentbibliotek i Austin i min storbyguide til Austin

Texas Hill Country Trail
For at give turister en mulighed for at opleve The Hill Country, har man lavet en rute, Texas Hill Country Trail, der kan sammenlignes lidt med Marguerit Ruten i Danmark.

IMG_1007

Med udgangspunkt i fx San Antonio eller Austin, kan man følge ruten hele vejen rundt i The Hill Country, og på den måde kommer man rundt til de fleste af de mest interessante byer, stats parker og andre seværdigheder i The Hill Country. Ruten er skiltet overalt bl.a. med pile, og følger man Texas Hill Country Trail hele vejen rundt, skal man afsætte mindst tre dage til turen, dage i Austin og San Antonio ikke medregnet. Ruten er i alt på 280 miles.

IMG_1447

Kørsel i The Hill Country
Da det vrimler med især hjorte i The Hill Country skal du passe ekstra godt på – især tidligt om morgenen og ved skumringstid om aftenen. Jeg var selv ved at køre to hjorte ned på min tur rundt på Texas Hill Country Trail, og jeg kørte endda ikke specielt hurtigt.

Så pas på og lad være med at køre for stærkt, selvom nogle af de lokale kører pænt til på de forholdsvis smalle tosporede landeveje, for der er masser af bakker og sving, hvor oversigts forholdene ikke er de bedste. Men landskabet er meget smukt.

IMG_1431

Der er i øvrigt også en lang række mindre floder og kanaler i området, som kan oversvømme vejene især om foråret. Derfor vil du opleve, at der ved mange lavninger er opsat måleskilte, som markerer, hvor stor vanddybden er, hvis vejen er oversvømmet. Så er det op til dig selv at vurdere, om du vil tage chancen og køre gennem vandet eller om du vælger at vende om. Men det er typisk kun en problematik om vinteren og i forårs månederne.

Hoteller og moteller i San Antonio, Texas
Hoteller og overnatning i Austin, Texas

Hoteller og overnatning i Fredericksburg, Texas
Hoteller og moteller i Kerrville, Texas

Af Henrik Lange, Highways-USA.com