Den ligger helt ude yderst på sandrevlen Mustang Island med Den Mexicanske Golf som nærmeste nabo, Port Aransas, den lille havneby og ferieby, hvis historie hænger uløseligt sammen med den store våde nabo – og de jævnlige orkaner, der heldigvis har været langt mellem de senere år.

Og så er Port Aransas et mekka for fugleinteresserede, der flokkes i byen for at se på de utallige fugle, som raster i området. Hertil kommer et rigt udvalg af delfiner i kanalerne omkring Port Aransas – og rige muligheder for at fiske, hvis man er til lystfiskeri.

Hoteller og overnatning i Port Aransas, Texas
Hoteller og moteller i Corpus Christi, Texas

IMG_0186

Sol, strand, sand og vand

Det er naturen, stranden, havet og dyrelivet, der skal lokke folk til Port Aransas. Landskabet herude på den smalle sandstrimmel er totalt fladt, til gengæld er lyset smukt og der bogstavelig talt højt til loftet.

Og så er temperaturen og klimaet mildt det meste af året, hvilket har gjort, at dele af det sydlige Texas langs golfkysten til lidt af turistmekka for de amerikanere, der har fået nok af turistmasserne i Florida, og som hellere vil have lidt mere ro og afslapning – tilsat en stribe dejlige naturoplevelser – uden at gå glip af det gode vejr og de pæne temperaturer.

IMG_0196

Port Aransas byder således på en hele stribe af komplekser med ferielejligheder, der typisk lejes ud en uge eller 14 dage ad gangen, mens man nyder stranden og naturen. Hertil kommer et pænt udvalg af lokale restauranter og barer, som servicerer turisterne – uden at der er tale om regulær masseturisme – dertil ligger Port Aransas trods alt for afsides.

Delfiner, pelikaner og trækfugle

Hele kysten langs Den Mexicanske Golf er et mekka for fugleinteresserede. Alt afhængig af årstiden, så vrimler det med trækfugle, der enten overvintrer i det flade landskab lang kysten – eller som holder til hele året rundt. De mange lavvandede kanaler og farvande på indersiden af den lange ”sandstrimmel” ud mod golfen, er nemlig et gigantisk spisekammer for fugle, der raster i området.

IMG_0235

Er man fugleinteresseret, findes der flere fuglereservater og fredede naturområder, hvor der er anlagt naturstier med fugletårne, hvor man kan tage ud og spotte sjældne trækfugle og vadefugle.

Vil man hellere fokusere på dyrelivet i vandet, vrimler det med delfiner i området omkring Port Aransas. Det er nærmest umuligt, ikke at få øje på delfinerne, når man står på udvalgte steder langs kanalerne og kigger ud over vandet. Der findes også mange muligheder for at få guidede ture ud på vandet med lokale turbåde fra havnen i Port Aransas, hvis man fx vil helt tæt på delfinerne og det øvrige dyreliv i området.

IMG_0210

I de lavvandede områder på indersiden af bl.a. Mustang Island og Padre Island mod syd, er der forresten også alligatorer i vandet. De kan også ses fra nogle af fuglestierne og fugletårnene, hvis man er heldig.

Skibskanal ind til Corpus Christi

Det var ønsket om en havn på denne del af den texanske kyst, der var med til at grundlægge Port Aransas. Men besejlingsforholdene var mildt sagt problematiske, da strømmen langs kysten konstant var med til at flytte de kanaler, som gjorde det muligt at komme fra golfen og ind mod fastlandet.

Først i starten af 1900-tallet fik man for alvor tæmmet sandklitterne og bygget en kanal med tilhørende granitvægge, der gjorde, at kanalen til skibsfarten ikke flyttede sig fra tid til anden – men blev liggende på samme sted. Samtidig begyndte bl.a. olieindustrien i det sydlige Texas at udvikle sig, og i dag er kanalen ved Port Aransas livsnerven ind til havnen i Corpus Christi, der er USA’s syvende travleste havn.

IMG_0209

Gigantiske tankskibe sejler hver dag gennem den smalle kanal ind til olieudskibningsterminalerne i Corpus Christi for at blive fyldt op med råolie, inden de returnerer gennem kanalen med fyldte tanke. Texas producerer så meget olie og gas, at man ikke har kapacitet nok til selv at raffinere olien, som derfor sendes videre i store pramme til raffinaderier i stater som fx Louisiana eller Alabama på den amerikanske sydkyst.

Orkaner og Port Aransas

Orkaner er i princippet en konstant trussel mod Port Aransas, men der er heldigvis langt mellem de helt slemme af slagsen. Faktisk skal man tilbage til 1970, hvor orkanen Cecilia for alvor lavede ravage i Port Aransas og ødelagde en stor del af byen.

Af de historisk rigtigt slemme orkaner skal man helt tilbage til 1916 og 1919, hvor byen reelt blev jævnet med jorden – hvilket også var medvirkende til, at det var Corpus Christi inde på fastlandet, der endte med at blive den vigtige havneby i området – og ikke Port Aransas.

Der er to måder at komme til Port Aransas på: Enten via motorvejen gennem Corpus Christi og via Padre Island og så stik nordpå gennem de flade klitområder til Port Aransas – eller alternativt nordud af Corpus Christi via Aransas Pass og så over med færgen på Highway 361. Færgen er gratis at benytte og sejler over indsejlingskanalen til Corpus Christi. Turen tager kun fem minutter, men til gengæld kan der være ventetid på at komme over, især om sommeren.

IMG_0192

Som en ekstra oplevelse er det tilladt at køre på selve stranden langs Den Mexicanske Golf fra Port Aransas og ned langs Mustang Island cirka 18 miles sydpå. Køreforholdene på stranden minder om dem, man finder på fx Rømø eller Fanø. Er man i motorhome, er det endda tilladt at campere på stranden i op til tre dage – forudsat at man har købt en parkeringsbillet til 12 dollars. Der findes bl.a. toiletter og badefaciliteter langs stranden, hvis man har brug for det.

Så man skal ikke undre sig over, at der holder motorhomes nede langs stranden, for det er helt legalt at tage en overnatning i sit motorhome – bare man har husket at købe en parkeringstilladelse for forhånd.

Hoteller og overnatning i Port Aransas, Texas
Hoteller og moteller i Corpus Christi, Texas

Af Henrik Lange, Highways-USA.com