Som alle andre store millionbyer har Toronto også en mangfoldighed af museer. Toronto kan byde på noget for enhver smag, hvis du på en regnvejsdag har lyst til at fordybe dig i byens mange museer. Nogle er mere specielle end andre.

Hoteller og overnatning i Toronto, Canada

Hockey Hall of Fame
Canadierne er vilde med ishockey, og nationalsporten har en helt særlig plads i de fleste canadieres hjerter. Derfor har nationens helte gennem tiderne naturligvis fået deres eget museum i Toronto. Her kan du gå på opdagelse i canadiernes selvforståelse – og finde ind til sjælen i canadiernes glæde ved ishockey-sporten.

Det er således en stor oplevelse at se voksne mænd og deres sønner med ærefrygt i øjnene træde ind i det rum i den tidligere Bank of Montreal, hvor man opbevarer nogle af de største trofæer og pokaler, der kan vindes i ishockey. Højdepunktet er at få taget sit foto ved den ene af de originale Stanley Cup pokaler, der er det største, man kan vinde i ishockey. Her får selv grandvoksne canadiske mænd tårer i øjnene.

Ud over pokalerne kan du naturligvis også se udstyr, der har tilhørt nogle af de største canadiske ishockey-spillere. Og så har man naturligvis ikke glemt at indrette en særdeles veludstyret souvenirbutik, hvor du kan købe alle tænkelige ishockey-souvenirs fra alle de store hockey-klubber i Nordamerika. Hockey Hall of Fame ligger i kælder-etagen under Brookfield Plaza tæt ved Union Station.

Pata Shoe Museum
Du kommer bogstaveligt talt ned på jorden igen, hvis du vælger at lægge vejen forbi Pata Shoe Museum, der er et af de eneste af sin slags i verden. Her gennemgås skoens historie, lige fra de første ”sko”, der blev skruet på stenaldermanden over nordamerikanske indianeres traditioner for brug af fodtøj til David Bowies kondisko og princesse Dianas højhælede balsko.

Hører du til dem, der har en særlig fetish for sko – og måske endda en umættelig lyst til at shoppe sko – så er Pata Shoe Museum et sikkert hit. Andre vil muligvis finde museet lidt ordinært, og man savner den lidt kuriøse eller specielle indgangsvinkel. Men udstillingerne er flotte, og Pata Shoe Museum tager emnet seriøst. Pata Shoe Museum ligger et par hundrede meter fra Royal Ontario Museum.

Porcelæn fra hele verden
Gardiner Museum, der er nærmeste nabo til Royal Ontario Museum, er et af verdens største keramik-museer. Her kan du se eksempler på porcelænskunst, keramik og brugskunst gennem flere tusind år, og monterene er fyldt op med uvurderlige genstande fra hele verden.

Som besøgende kan man ikke lade være med at imponeres over, hvor dygtige kunstnere gennem tiderne har været til at lave alt fra tekander til enorme porcelænsfigurer. Man skal dog have en særlig interesse i porcelæn og keramik, for for alvor at lade sig fascinere at museets udstillinger. Museets restaurant på 3. sal er i øvrigt fremragende.

Kunstmuseer i Toronto
Art Gallery of Toronto er Torontos store kunstmuseum, som jeg dog ikke har besøgt, da det var lukket p.g.a. ombygning, da jeg besøgte Toronto. Et alternativ til det store etablerede kunstmuseum er Mocca, en forkortelse for Museum of Contemporary Canadian Art. Trods det imponerende navn er Mocca lidt af et græsrodmuseum, der ligger i en nedlagt lagerhal i bydelen Queen West på Queens Street West.

Musset byder på et enkelt, stort udstillingsrum med skiftende moderne kunstudstillinger, der kan være alt fra fotokunst, malerier, videokunst, m.m. Charmen ved Mocca er, at det ligger i den trendy bydel Queen Street West, der byder på masser af gallerier og cafeer. Derfor er det især de lokale torontonianere, der besøger museet, at det giver Mocca en særlig ægte autenticitet.

Hoteller og overnatning i Toronto, Canada

Af Henrik Lange, Highways-USA.com