Det er ubetinget Canadas største museum med en samling på mere end fem milioner effekter. Læg dertil en totalrenovering og ombygning i 2007 med en udvidelse af udstillings området – udført af stjernearkitekten Daniel Libeskind – der har iført det oprindelige museum en moderne kappe med Libeskinds klassiske skæve vinkler og vægge. Vil du kun besøge et museum i Toronto, så lad valget falde på R.O.M.

Hoteller og overnatning i Toronto, Canada

Museum i verdensklasse
Royal Ontario Museum er uden overdrivelse et museum i verdensklasse. Udstillingerne er imponerende og det samme er de mangfoldige temaer, der spænder fra en af verdens største og mest komplette samlinger af dinosauroser (der med garanti vil vække begejstring hos eventuelle medbragte børn) til mere klassiske kulturhistoriske udstillinger fra bl.a. Egypten, Grækenland, Kina og det øvrige Asien.

Oveni kommer naturligvis en stor sektion om Canadas biologi og fauna, krydret med den lokale kulturhistorie – bl.a. repræsenteret med udstillinger om nogle af de mange oprindelige folkeslag, som stadig lever i Canada langt mod nord.

Der er naturligvis også tænkt på børnene, og i flere af museets afdelinger er der ”ikke bare se, men også røre”-udstillinger, hvor de mindste gæster kan få styret deres nysgerrighed.

Daniel Libeskinds forvandling
Libeskinds favntag med R.O.M., som Royal Ontario Museum kaldes i daglig tale, er usædvanlig vellykket. Libeskind har simpelthen iført den gamle hovedbygning en ny skal opbygget af skæve vægge og prismevinduer, der giver udstillingsbygningen en helt ny effekt – både hvad angår lysindfald og brudflader med den omgivende by, men også i forhold til de enkelte udstillinger.

Enkelte steder dukker den gamle ydermur op midt i en udstilling og minder den besøgende om, hvad det er for et gigantisk byggeri, som Libeskind har sat i søen.

Daniel Libeskind stod også for ombygningen af Dansk Jødisk Museum i København, hvor han dog ”kun” stod for den indvendige indretning af museet. På Royal Ontario Museum har Libeskind populært sagt endevendt hele udstillingsrummet både udvendigt og indvendigt, og det giver en helt anden effekt.

Ud over de permanente udstillinger, så byder Royal Ontario Museum i Toronto også på skiftende kunstudstillinger på den øverste etage i den nye udstillingsbygning. I stueetagen i den helt nye foyer, der nærmest må karakteriseres som en banegårdshal, finder du en særdeles velassorteret boghandel med alt fra klassisk kunstlitteratur til kreativt legetøj.

Praktisk info om Royal Ontarion Museum på www.rom.on.ca
Hoteller og overnatning i Toronto, Canada

Af Henrik Lange, Highways-USA.com