Mange tror fejlagtigt, at man kun kan opleve de store gigantiske sequoia træer i den populære Mariposa Grove i den sydlige del af Yosemite National Park. Det er ikke korrekt. Faktisk gror de store giganter på mindst to andre lokaliteter i Yosemite, hvor Tuolumne Grove er den lokalitet med næstflest sequoia træer efter Mariposa Grove.

Hoteller i El Portal vest for Yosemite Valley
Hoteller i Mariposa sydvest for Yosemite National Park
Hoteller i Fish Camp syd for Yosemite National Park

Hoteller i Oakhurst syd for Yosemite National Park
Hoteller i Lee Vining øst for Yosemite National Park

Yosemite National Park indgår i min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas

Tuolumne Grove of Giant Sequoias
Tuolumne Grove gemmer sig ved lokaliteten Crane Flat i den nordøstlige del af Yosemite, ud til Tioga Road. Og selvom Tioga Road eventuelt er vinterlukket, plejer der at være adgang Tuolumne Grove, da parkeringspladsen ved Tuolumne Grove kun ligger cirka en kilometer nede ad Tioga Road.

Der gemmer sig omkring 25 store sequoia træer i Tuolumne Grove. Stien fra parkeringspladsen ned til de store kæmper følger den oprindelige udgave af Big Oak Flat Road, som var en af de første veje ind i Yosemite Valley. Stien – eller vejen om man vil – er stadig forsynet med asfalt og refleksbrikker på træerne.Et sequoia træ i Tuolumne Grove har lagt sig ned, så I kan beundre den gigantiske stamme. Foto: Henrik Lange

Det går ret nemt med at komme ned til sequoia træerne i Tuolumne Grove af den snoede vej, som dog også falder ganske meget i terrænet – cirka 120 højdemeter. Det skal I lige huske på, for I skal samme vej tilbage igen. Og den modsatte vej går det naturligvis opad mod parkeringspladsen.

Tunneltræ i Tuolumne Grove
Der er cirka en kilometer ned til selve Tuolumne Grove fra parkeringspladsen, hvor en natursti på omkring 800 meter byder på en smuk tur rundt blandt giganterne. Den går bl.a. igennem et tunneltræ, som godt nok er gået ud og mangler hele overdelen af træet cirka 10-15 meter oppe af stammen. Men selve tunnelen i det tykke sequoia træ er intakt, og giver et blik tilbage til turismens barndom, hvor det at lave tunneler i sequoia træerne var ret populært. I kan bl.a. gå gennem dette sequoia tunneltræ nede i Tuolumne Grove. Foto: Henrik Lange, Highways-USA.com

I kan også komme tæt på nogle af de gigantiske stammer fra væltede sequoia træer, der ligger kastet rundt langs naturstien. Da jeg var forbi i juni 2019, lå der også enkelte nyligt væltede nåletræer langs med og på selve naturstien, som man ikke havde nået at få fjernet.

Bemærk også skiltene med, at sequoia træernes rodnet gror tæt ved jordoverfladen. Træerne trives derfor bedst med, at man ikke går helt tæt på stammerne, der kan hindre træernes vækst – og i værste fald få dem til at gå ud. Tunneltræet i Tuolumne Grove har mistet toppen, men tunnelen er intakt. Foto: Henrik Lange, Highways-USA.com

120 højdemeter retur til parkeringspladsen
Bagsiden af medaljen ved en tur ned i Tuolumne Grove er, at efter turen rundt på naturstien venter den lidt hårde opstigning tilbage til parkeringspladsen, som byder på en stigning på 120 højdemeter over cirka en kilometer, inden I er tilbage ved udgangspunktet. Tag jer god tid, for stigningen er faktisk rimelig stejl. Alt i alt skal I afsætte cirka to timer til en tur ned i Tuolumne Grove.

Hvis I har mod på flere sequoia træer i nabolaget, har Yosemite faktisk endnu en lille ”grove” med sequoia træer, Merced Grove, som ligger ret tæt på Tuolumne Grove.Holdafstand til giganterne. Ellers kan træernes rodnet lige under jordoverfladen tage skade. Foto: Henrik Lange

Man kan komme ned til Merced Grove fra en parkeringsplads, der ligger ud til hovedvejen, som går nordvest ud af Yosemite mod byen Groveland og Sonora. Fra parkeringspladsen ved hovedvejen er der cirka to kilometer ned til de cirka 20 sequoia træer, som udgør Merced Grove.

Stien ned til Merced Grove byder et fald i højdemeter på cirka 180 meter, men da stigningen er spredt ud over en længere afstand end ned til Tuolumne Grove, føles stigningen retur til parkeringspladsen ved hovedvejen ikke helt så anstrengende. Afsæt mindst to timer til de cirka 4,5 kilometer i alt, som I skal tilbagelægge, hvis I vil ned til Merced Grove i Yosemite.

Mere om Yosemite National Park:
Portræt og guide til Yosemite Valley
Glacier Point og Glacier Point Road i Yosemite
Guide til Mariposa Grove i det sydlige Yosemite
Portræt af Tioga Road over Sierra Nevada i Yosemite

Hoteller i El Portal vest for Yosemite Valley
Hoteller i Mariposa sydvest for Yosemite National Park
Hoteller i Fish Camp syd for Yosemite National Park

Hoteller i Oakhurst syd for Yosemite National Park
Hoteller i Lee Vining øst for Yosemite National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Denne artikel er senest opdateret i juli 2019, baseret på mit besøg i Tuolumne Grove i juni 2019.