Med over 2.000 klippebuer samlet indenfor et relativt begrænset område er Arches National Park den mest populære nationalpark i det østlige Utah. Og når man kører gennem det fascinerende landskab af monumentale røde, orange og gule sandstensklipper, er det ikke svært at forstår hvorfor. Det mageløse landskab byder på utallige naturoplevelser, der konstant udfordrer din fantasi til at se fatamorganaer, når klippeskulpturerne tager form som hunde, heste eller bizarre ansigter.

Hoteller i Moab, Utah syd for Arches National Park
Arches National Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Arches National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 30 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 310 kvadratkilometer
Arches Scenic Drive: 20 miles/ 32 kilometer
Geologisk særpræg: Naturbuer, sandstensklipper, ørken
Geografisk placering: Det sydøstlige Utah
Kort over Arches National Park på Google Maps

Park Avenue, Balanced Rock og The Windows Section
Arches National Park byer på flere forskellige områder inde i parken, der er tematiseret efter deres udseende. Et af de første stop efter at du er kravlet op på plateauet fra besøgscentret nede ved hovedvejen U.S. 191 ikke langt fra servicebyen Moab, er Park Avenue, som byder på en række meget høje og smalle klipper, der nemt leder tankerne hen på en storby med skyskraberprofil. Man kan gå gennem Park Avenue ad en natursti på små tre miles – 4,5 kilometer – og så blive samlet op ved en parkeringsplads længere henne ad vejen gennem Arches.

Et andet obligatorisk stop bør være Balanced Rock – en kæmpestor rund klippe, der som en kæmpe amerikansk fodbold hviler i hånden på den noget mindre klippe nede under – uden at den er faldet ned endnu. Balanced Rock ligger ud til vejen gennem parken, så den kan du ikke undgå at få øje på.

I The Windows Section ikke langt fra Balanced Rock kommer de første af parkens klippebuer, som du kører rundt til i bil ad en blind vej, der ender i en sløjfe ved de to klippebuer North og South Window. Undervejs kan du også se buerne Double Arch og Cove Arch via et par korte naturstier.

Delicate Arch – Utahs nationalsymbol
Der er en naturbue i Arches, du bare ikke må gå glip af, når du besøger Arches. Delicate Arch er hverken den bredeste eller højeste klippebue i Arches, men den er så afgjort den smukkeste og mest karakteristiske bue i parken, og den tiltrækker sig derfor også massiv interesse fra parkens gæster.

Men som med så mange andre ting, må du lide lidt for skønheden, for naturstien op til Arches er nemlig både stejl og lang – cirka halvanden mile eller 2,4 kilometer hver vej. Men det er alle anstrengelserne værd, når du står på toppen og nyder den smukke bue, der i øvrigt er smukkest ved solnedgang.

Men Delicate Arch er så unik, at den er smuk uanset hvornår på dagen, du tager turen op til Delicate Arch. Highways tog turen hen på formiddagen i starten af juni måned, og det var en varm affære, så husk godt med vand, for du er trods alt ude i ørkenen. Har du nerver og mod på det, kan du godt komme til at stå lige under Delicate Arch, og få foreviget dit kontrafej under buen.

Synes du ikke tiden eller kræfterne rækker til den stejle tur helt op til Delicate Arch, kan den delikate bue også nydes på afstand fra to forskellige view points, der ligger for enden af den vej, som fører ud til Delicate Arch. Men det er trods ikke det det samme som at komme helt tæt på Delicate Arch. Stien op til Delicate Arch udgår fra punktet Wolfe Ranch.

Delicate Arch er i øvrigt ikke kun Arches National Parks vartegn – den er hele staten Utahs vartegn og optræder af samme grund på Utahs nummerplader.

Landscape Arch – den største bue i Arches
Men der er flere buer i Arches, som skal opleves: Den bredeste og tyndeste af dem alle sammen, Landscape Arch er så afgjort også turen på en lille kilometer værd – en tur der i øvrigt er noget nemmere end turen op til Delicate Arch.

Landscape Arch ligger i den fjerneste del af Arches National Park, Devils Garden, der byder på flere andre naturbuer. Men Landscape Arch er hovedattraktionen med en bredde på 88,4 meter og en tykkelse på bare 6 meter. En stor del af buen faldt ned den 1. september 1991, og med den meget tynde overligger er der ingen garanti for, hvornår resten af buen falder sammen – selvom der ikke er nogen indikationer på, at det skulle være nært forestående. Husk at gå helt tæt på Landscape Arch – så tæt på, som naturstien tillader, så du kan se himlen gennem buen.

Buerne i Arches National Park får i øvrigt ikke kunstig hjælp til at holde sig oppe. Når de falder, så falder de. Så nå at se Landscape Arch, inden det er for sent.

En anden af de karakteristiske klippebuer er Skyline Arch, der som navnet antyder, byder på et fantastisk vue op mod himlen. Skyline Arch ligger lige bag Amfiteatret på campingpladsen inde i Arches, der også er placeret i området Devils Garden. Så bor I der, kan I gå direkte op til Skyline Arch.

Campingpladsen i Arches ligger i øvrigt meget smukt, men der er hverken strøm eller vand på de enkelte pladser, og der kan være særdeles varmt på pladsen, så længe solden står på. Men der er naturligvis toiletter og vandhaner. Husk at reservere plads på forhånd, hvis du har planer om at overnatte på campingpladsen i Devils Garden i Arches.

Det praktiske om Arches National Park
Arches National Park er en rigtig ørkenpark, så hav respekt for anbefalingerne om, at du skal have masser af vand med ud i parken, når du begiver dig af sted på længere vandreture. Temperaturen kan nemt komme op på 30 – 35 grader på en varm sommerdag, og der er ingen skygge og ingen vandhaner – med undtagelse af en vandhane med drikkevand ved parkeringspladsen ved Devils Garden.

Hvis du vil undgå den værste varme i Arches, så start tidligt på dagen med at tage rundt i parken – for de morgenfriske gerne lige når solen er stået op, hvor solens første stråler kaster et ekstra smukt lys på klipperne. Midt på dagen fra kl. 12 til kl. 17 er der rigtig varmt i Arches og som nævnt ingen skygge, så overvej om det lige er på det tidspunkt, du skal besøge Arches – i hvert fald hvis du kommer i sommerhalvåret. Arches National Park er i øvrigt åben hele året rundt.

Besøgscentret ved indgangen nede ved hovedvejen U.S. 191 giver en fin introduktion til geologien og dyrelivet i Arches – for der lever også dyr i parken, trods parkens ørkenlandskab. Her kan man også se en film på 20 minutter, der giver en oversigt over parken og dens geografi og geologi. Vil du overnatte på campingpladsen i Devils Garden, kan du reservere plads på www.recreation.gov

For dem der har tid og lyst, er der masser af muligheder for hiking og klatring i Arches. Af hensyn til naturen bør man dog blive på stierne, da overfladen i parken består af en skrøbelig skorpe af mos, lav og svampe, som holder på fugtigheden, så dyr og planter kan trives.

Hoteller i Moab, Utah syd for Arches National Park
Arches National Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

www.nps.gov/arch – National Park Service officielle guide til Arches National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com