Et goldt og ubarmhjertigt landskab kan også byde på skønhed. Det er Badlands National Park et godt eksempel på. Parkens ru og porøse sandstensformationer, det lumske klima og golde landskab var berygtet blandt pionererne. Af samme grund døbte de området Badlands. Men Badlands er også den forblæste græsprærie, der omgiver de unikke sandstensklipper.

Hoteller og moteller i Wall tæt ved Badlands National Park
Hoteller i Rapid City vest for Badlands National Park
Badlands National Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Badlands National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gyldigt en uge) 25 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 987 kvadratkilometer
Højeste punkt: 1.009 meter
Asfalterede veje i parken: Cirka 40 kilometer
Geologiske særpræg: Sandstensformationer, prærie, forsiler
Geografisk placering: Det vestlige South Dakota
Kort over Badlands National Park på Google Maps

Gammel havbund og forsiler
I dag er Badlands en af USA’s mest storslåede nationalparker, som du kan nyde i fuld komfort i en amerikansk udlejningsbil takket være parkens cirka 40 kilometer lange “loop road”, som går forbi nogle af de smukkeste og mest interessante områder i Badlands.

Badlands er – tro det eller ej – gammel forhistorisk havbund. For 75 millioner år siden lå der et lavvandet hav, der hvor Badlands tinder i dag stikker op. Området var frodigt og en lang række dyr nu uddøde dyr levede i området. Når dyrene døde, sank de til bunds på havbunden for siden at blive til forsteninger. Det er forklaringen på, at Badlands porøse stenformationer i dag bugner med fosiler af en lang række forlængst uddøde dyr som bl.a. store skildpadder.

Senere trak vandet sig tilbage og efterlod et frodigt vildnis, hvor andre store forhistoriske dyr slog sig løs – for efterfølgende også at blive til forsteninger. Badlands er derfor lidt af et paradis for fossil-samlere, selvom det ikke er tilladt at tage souvenirs med sig hjem.

Hjorte, bisoner, ørne, ugler og slanger
Dyrelivet i det nuværende Badlands er noget mere spartansk, men dyr er der. Hjorte, bjerggeder, prærieulve og enkelte bisoner lever i området, men ellers er det især fugle som ugler og ørne, der har adresse i Badlands. Men der lever også klapperslanger i Badlands, der især er aktive om sommeren.

Vand er der ikke meget af, og nedbøren er meget begrænset. Det har flere nybyggere måtte sande, da adskillige forsøg på at opdyrke jorden omkring Badlands er slået fejl. Nybyggerne blev typisk lokket til efter et enkelt frodigt år med masser af nedbør, der fik prærien til at blomstre – for så året efter at få kærligheden at føle, når støvstorme hærgede området.

Badlands’ sandstensformationer er blevet skubbet op i højderne i kraft af geologiske forskydninger i undergrunden gennem millioner af år. Men også aflejringer fra vulkanudbrud gennem tiderne har bidraget til klippeformationerne. Men de lever på lånt tid, for om yderligere nogle hundredetusinde år forventer man, at de porøse sandstensklipper vil være smuldret væk og blive til almindelig flad prærie. Så det gælder om at nyde Badlands, mens de stadig er der.

Kombiner Badlands med Mount Rushmore og Crazy Horse
Badlands ligger tæt ved Interstate 90 cirka en god times kørsel øst fra Rapid City, den næststørste by i South Dakota. Det er oplagt at kombinere Badlands med en tur til Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial og Custer State Park, som alle sammen ligger indenfor et par timers kørsel i det vestlige South Dakota.

Badlands er sjældent overrendt, og langs Badlands Loop Road der er mange muligheder for at nyde udsigten over det flade og forblæste prærielandskab. To af de obligatoriske stop i parken bør være ved naturstien med eksempler på forsiler, Fossil Exhibit Trail samt Big Badlands Overlook i den østligste del af parken.

Du får den største oplevelse, hvis du besøger Badlands i de tidligere morgentimer eller omkring solnedgang, hvor solen får parkens klippeformationer til at kaste lange skygger og træde i karakter. Parkens besøgsscenter er åbent hele året rundt i dagtimerne.

Hoteller og moteller i Wall tæt ved Badlands National Park
Hoteller i Rapid City vest for Badlands National Park

Badlands National Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
Læs også mine guider til Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial og Custer State Park

www.nps.gov/badl – National Park Service officielle guide til Badlands

Af Henrik Lange, Highways-USA.com