Prisen på billeje i USA plejer ikke være den del af feriebudgettet, som fylder mest, når folk planlægger kør-selv-ferie i USA. Men har I planer om at rejse til USA i løbet af 2022, er det en god ide at holde ekstra godt øje med udgiften til billeje. Priserne på billeje i USA i 2022 er nemlig betydeligt højere end normalt på en række populære destinationer i USA.


“Perfekt storm” får priserne på billeje i USA til at stige

Det er eftervirkningerne af corona krisen i 2020 og 2021, der har indflydelse på prisen på billeje i USA her i 2022 på en række destinationer over hele USA – især på populære feriedestinationer som Florida, Arizona, Hawaii og Puerto Rico, skriver flere amerikanske medier, bl.a. Business Insider.

Der er flere forskellige årsager til de stigende priser på billeje i USA i 2022. Men i alle tilfælde peger pilen på tilbage corona pandemien, der vendte op og ned på markedet for billeje i bl.a. USA og Canada.

Bliv medlem af fordelsklubben Highways Academy: Få 12 måneder for kun 798,- kr.


Årsag # 1: Der mangler udlejningsbiler

Da corona krisen ramte verden i foråret 2020, blev hele biludlejningsbranchen hårdt ramt. Amerikanerne aflyste ferien og blev hjemme, og de internationale turister kunne slet ikke rejse ind i USA. Derfor faldt efterspørgslen på lejebiler markant nærmest fra den ene dag til den anden.

For at klare sig gennem den pludselige økonomiske krise, valgte mange af de store udlejningsfirmaer i USA at sælge ud af deres flåde af lejebiler for at få dækket de løbende udgifter. Derfor er der ikke nær så stor en mængde af udlejningsbiler hos biludlejningsfirmaerne i USA, som før corona. Og det giver nu højere priser på billeje i USA her i 2022.


Store prisstigninger på billeje i bl.a. Florida

Amerikanerne er nemlig igen begyndt at rejse rundt i USA, hvilket inkluderer et behov for udlejningsbiler på populære feriedestinationer som bl.a. Florida, Arizona, Hawaii og Puerto Rico. Og det betyder altså højere priser på billeje i USA her i 2022.

Disse lokaliteter har nu pludselig svært ved at følge med efterspørgslen, og det betyder markante prisstigninger på lejebiler på de klassiske soldestinationer i USA. Prisstigninger, der i nogle tilfælde har gjort billeje i bl.a. Florida mere end dobbelt så dyrt som normalt – især hvis man er sent ude.

Biludlejningsfirmaerne har forsøgt at afhjælpe den store efterspørgsel ved, at ganske enkelt at køre nogle af deres lejebiler fra lokaliteter i det nordlige USA ned til fx Florida. Men nu hvor efterspørgslen på lejebiler også stiger i byer i det nordlige USA – og ikke kun på de klassiske feriesteder – så stiger priserne generelt på billeje i USA.


Årsag # 2: Der mangler fabriksnye biler
Umiddelbart ville den logiske løsning på manglende lejebiler være, at indkøbe fabriksnye biler. Men her løber udlejningsfirmaerne ind i et andet problem: Der er ganske enkelt mangel på nye biler på markedet.

Flere af de store bilproducenter har i 2021 og 2022 nedsat produktionen af flere bilmodeller p.g.a. af mangel på computerchips, der udgør en meget central del af teknikken i nye biler. Og manglen på computerchips er udløst af – gæt engang: Corona pandemien.


Der mangler computerchips til bilproduktion

Da verden i marts 2020 gik i corona mode, skar producenterne af computerchips ned på produktionen af computerchips til bilindustrien – for i stedet at opskallere produktionen af computerchips til hjemme elektronik som fladskærme, bærbare computere, webcams og anden elektronik til hjemmet, da hele verden pludselig skulle have hjemmekontorerne op at køre.

Hertil kommer andre effekter som Trumps handelskrig med Kina (der producere mange computerchips), og en række andre mindre enkeltstående begivenheder.

Pointen: Corona krisen har skabt en mangel på computerchips til bilindustrien. Derfor kan biludlejningsfirmaerne ikke skaffe (nok) nye udlejningsbiler. Og derfor må du forberede dig på, at priserne billeje i USA i 2022 – og dermed på din udlejningsbil i 2022 – godt kan være en del højere end normalt – afhængig af din destination.


Få rabat på din billeje i USA med Highways Academy

Heldigvis har du mulighed for at skære noget af prisen på din billeje i USA. Medlemmerne af fordelsklubben Highways Academy får nemlig mellem 5 % og 8 % rabat på billeje i USA og Canada.

Når du booker din udlejningsbil som Highways Academy medlem, skal du nemlig ikke betale ekstra provision af din billeje oven i basisprisen. Hvis du er medlem af Highways Academy, sparer du altså mellem 5 % og 8 % på din billeje, som mange andre steder lægges “oven” i basisprisen på billejen.

Og med udsigt til markant højere priser på billeje i USA i 2022, kan medlemmerne af Highways Academy se frem til endnu større besparelser – hvis de altså booker deres udlejningsbil via den samarbejdsaftale, som Highways Academy har indgået med biludlejnings formidleren Auto Europe.

Læs mere om Highways-Academy.com


Forbered dig på “ældre” udlejningsbiler

En anden afledt effekt af manglen på udlejningsbiler og manglende computerchips til bilindustrien er, at du muligvis også vil møde udlejningsbiler, der har betydeligt flere miles på tælleren end du normalt vil opleve det i lejebiler i USA.

Normalt plejer udlejningsbiler at blive taget ud af flåden, når de har tilbagelagt 60.000 miles på de amerikanske landeveje. Med p.g.a. manglen på udlejningsbiler vælger flere udlejningsfirmaer at beholde deres udlejningsbiler længere tid i flåden. Derfor kan du altså sagtens opleve, at din udlejningsbil i USA vil have mere end 60.000 miles på tælleren, når du næste gang afhenter en lejebil i USA eller Canada.


Tips om billeje fra udvalgte storbyer i USA:

Billeje fra Los Angeles, Californien
Billeje fra San Francisco, Californien

Billeje fra Las Vegas, Neveda
Billeje fra Denver, Colorado
Tips og anbefalinger til billeje i Florida

Læs mere om Highways-Academy.com


Af Henrik Lange
Highways-USA.com + Highways-Academy.com
Journalistrejserådgiver og USA ekspert

Denne artikel er senest opdateret den 30. januar 2022.