Den er en af de mere utilgængelige nationalparker i Utah, og det er måske derfor, at mange danskere fravælger Canyonlands National Park, og i stedet ”nøjes” med naboparken Arches National Park, der er nærmeste nabo til Canyonlands. Men er du klar til en nationalpark med klare referencer til Grand Canyon, er Canyonlands en park, du ikke bør springe over.

Hoteller i Moab, Utah syd for Canyonlands National Park
Canyonlands indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Canyonlands National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 30 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 1.365 kvadratkilometer
Island in the Sky Scenic Drive: 40 miles/ 64 kilometer
Needles Scenic Drive: 45 miles/ 72 kilometer
Needles Overlook: 22 miles/ 35 kilometer
Geografisk placering: Det sydøstlige Utah
Kort over Canyonlands National Park på Google Maps

Islands in the Sky – det nordlige Canyonlands
Canyonlands består af flere områder, men den mest turistvenlige – og den med de største naturoplevelser – er klart Island in the Sky-området i den nordlige del af Canyonlands lidt nordvest for byen Moab. Islands in the Sky, der ligger cirka 10 miles kørsel fra hovedvejen U.S. 191, byder på nogle fantastiske scenerier – et goldt og barsk landskab af dybe kløfter og stejle klippevægge a la Grand Canyon, skabt af bl.a. Colorado floden og sidefloden Green River.

Islands in the Sky byder på flere udsigtspunkter over de flotte canyons – bl.a. udsigts-punktet Grand View Point Overlook med udsigt over den centrale del af Canyonlands og Colorado flodens løb gennem de dybe kløfter. Green River Overlook byder på en tilsvarende udsigt over Green River flodens løb, der har været lige så energisk i sin udformning af Canyonlands som Colorado floden har været det i Grand Canyon.

Endelig kan du ved Upheaval Dome nyde din medbragte frokost ved overdækkede picnic borde – eller gå op til udsigts-punkter over Upheavel Dome, en stor naturlig fordybning – muligvis skabt ved et meteor nedslag. Ved Mesa Arch kan du gå op til den naturskabte bue – med direkte udsigt over den østlige del af Canyonlands.

Dead Horse State Park er nærmeste nabo til Islands in the Sky og er drevet af staten Utah. Oplevelsen i Dead Horse State Park er meget lig den, du får i selve Canyonlands National Park. Her kan du nyde oversigten over Colorado floden tæt på, og se floden svinge sig rundt i landskabet. Desværre gælder billetten til Canyonlands ikke i Dead Horse State Park. Så vil du have den med også, må du af med yderlige 10 dollars i entre.

Needles området – den sydlige del af Canyonlands
Needles udgør den sydlige del af Canyonlands, men selv naturen også her er smuk, så er oplevelserne ikke helt så varierede og så nemt tilgængelige som oppe i Islands in the Sky. Indkørslen til Needles-området i Canyonlands ligger cirka 30 miles syd for Moab på U.S. 191, og fra hovedvejen er der yderligere cirka 30 miles ind til Needles Visitor Center

Er du til hiking eller river rafting, er der store oplevelser at komme efter i Needles-området. Du kan køre i bil ind til Needles Visitor Center, men herfra foregår resten af turen rundt Canyonlands National Park til fods, i gummibåd eller i firehjulstrækker. På Highway 211 på vej ind til Needles-området kommer du forbi Newspaper Rock, der byder på en af de største samlinger af gamle indianske tegninger af mennesker og dyr ridset ind i klipperne.

Canyonlands er som nævnt lidt af et mekka for dem, der holder af aktiv ferie. Er du fx til riverrafting, ridning, mountain biking, jeepkørsel eller lignende, findes der en lang række udbydere af friluftsaktiviteter i Moab, der er hovedbyen i området. Det er også i Moab, du finder de fleste hoteller og moteller, hvis du ikke vil campere ude i selve Canyonlands.

Hoteller i Moab, Utah syd for Canyonlands National Park
Canyonlands indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

www.nps.gov/cany – National Park Service officielle guide til Canyonlands

Af Henrik Lange, Highways-USA.com