Et ansigt på 27 meter i højden. Og en hest, der endnu ikke er dukket frem af klipperne. Crazy Horse Memorial i South Dakota er alle henseender spetakulært. Et på papiret vanvittigt projekt, men som en række ildsjæle siden 1948 har gjort alt, hvad der står i deres magt for at realisere. Projektet bliver ikke færdigt i denne skribents levetid, men Rom blev jo som bekendt heller ikke bygget på en dag.

Hoteller i Custer tæt ved Crazy Horse Memorial
Hoteller i Rapid City nord for Crazy Horse Memorial
Crazy Horse Memorial indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Crazy Horse Memorial:
Åbningstider ultimo maj – medio oktober: Dagligt kl. 7-19
Åbningstider ultimo oktober – medio maj: Dagligt kl. 8-17
Entré: 12 dollars pr. person eller 30 dollars for en familie i samme bil (2019)
National Park Pass: Kan ikke benyttes
Geologiske særpræg: Gigantisk bjergskulptur
Geografisk placering: Det vestlige South Dakota
Kort over Crazy Horse Memorial på Google Maps

En hyldest til det oprindelige Amerika
Det hvide Amerika har Mount Rushmore med de fire præsidenter kun 40 kilometer derfra. Men hvorfor skulle indianerne ikke også hylde deres helte? Det var udgangspunktet, da skulptøren Korczak Ziolkowski i 1946 lod sig overtale til at gå i gang med verdenshistoriens vel nok største skulptur-projekt: Udhugningen af indianerhøvdingen Crazy Horse siddende på sin hest, skuende ud over det land, som de nordamerikanske indianerestammer herskede over, inden den hvide mand satte fod på kontinentet.

Det var oprindeligt en flok ledende medlemmer af flere indianerstammer fra det centrale Midtvesten, der tog kontakt til skulptøren, og forelagde ham det ambitiøse projekt. De havde bjerget, hvis Korcazk ville tilsætte sin kreativitet. Det tyggede den polsk fødte skulptør lidt på, inden han sagde ja tak til jobbet, og flyttede til South Dakota i 1947.

Ansigtet er færdigt – hesten mangler
I dag 60 år efter den første dynamit blev bragt til sprængning, er Crazy Horse’s ansigt nu færdigt. Og man er i gang med at bortsprænge den klippe, der skal blive til hovedet på den hest, som Crazy Horse skal sidde på.

Arbejdet går dog langtsomt, for folkene bag Crazy Horse insisterer på, ikke at modtage offentlige midler, men kun private donationer. Det officielle USA har ellers flere gange tilbudt at give et bidrag til projektet, men har hver gang fået et pænt nej tak. Korczak Ziolkowski hyldede det private initiativ i bedste amerikanske ånd, og derfor skal værket kun skabes for private midler. Derfor er man afhængige af de besøgendes velgørenhed og donationer fra rigmænd, der bidrager til den fortsatte finansiering.

Familieforetagnet Ziolkowski
Korczak Ziolkowski døde i 1982, og hans kone Ruth Ziolkowski døde i 2014. Sammen fik parret ikke færre end ti børn, og flere af dem er naturligvis tilknyttet projektet. Crazy Horse Memorial og det dertil hørende besøgscenter har efterhånden vokset sig ganske stort. I dag består centret af flere pavillioner, der dels fortæller om det langvarrige projekt. Men du kan også opleve en række forskellige indianerstammer i South Dakota, der også er repræsenteret på centret med Lakota-stammen som de mest prominente.

Crazy Horse selv tilhørte Sioux-stammen, og står for de fleste nordamerikanske indianere som en af deres største helte, da han i 1860’erne og 1870’erne kæmpede for sit folk og deres ret til have deres eget territorium. Han var bl.a. med i det berømte slag ved Little Big Horn i 1876, hvor Generel Custer faldt, men endte selv med at blive stukket af en amerikansk soldat i Nebraska året efter – som 35 årig. Crazy Horse lod sig i øvrigt aldrig fotografere, og derfor er det beskrivelser og skitser fra andre indianere fra hans samtid, der har været brugt, da man skulle portrætere hans ansigt.

Et besøg på Crazy Horse i praksis
Når du besøger Crazy Horse Memorial, bør du starte med dokumentarfilmen, Carving a Mountain, der på 20 minutter fortæller historien om det ambitiøse projekt. Derefter kan du gå rundt i besøgscentret og se de forskellige udstillinger. Der er rigeligt med materiale til et par timer. Billetprisen er 10 dollars pr. person – eller 27 dollars for en hel familie i samme bil.

Vil man tættere på selve skulpturen, kan man betale yderligere fire dollars pr. person, for i bus at blive fragtet en lille kilometer tættere på bjerget, hvorfra man så kan tage nogle fotos af Crazy Horse fra en udsigtsplatform.

Det er også muligt at komme helt op at stå ansigt til ansigt med Crazy Horse, men så skal man for alvor til lommerne. Sådanne ture arrangeres kun ved særlige lejligheder, og prisen er typisk mindst 100 dollars pr. person. Undtagelsen er dog det årlige marathon, hvor der løbes fra Mount Rushmore til Crazy Horse – en distance på godt 40 kilometer, tæt på den klassiske marathon. Her får løberne lov at løbe helt op på Crazy Horse “arm” – klippen lige foran hans ansigt.

Sprængningerne på bjerget annonceres ikke i forvejen, da de er afhængige af vejr og vind. Men når der foretages sprængninger, bliver publikum på besøgscentret orienteret i forvejen, så man selv kan opleve sprængningen i sikker afstand fra besøgscentrets udsigtsplatform.

Hoteller i Custer tæt ved Crazy Horse Memorial
Hoteller i Rapid City nord for Crazy Horse Memorial

Crazy Horse Memorial indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
Læs også mine guider til Mount Rushmore, Custer State Park og Badlands

www.crazyhorsememorial.org – det officielle website om Crazy Horse Memorial

Af Henrik Lange, Highways-USA.com