Custer State Park: USA’s største flok af buffalos

Custer State Park i South Dakota er USA’s næststørste state park, og den drives med stolthed af staten South Dakota, og ikke af National Park Services. Custer byder på fantastiske naturoplevelser og nogle af USA’s smukkeste køreture. Men det er parkens dyreliv, der er det ubetingede trækplaster – ikke mindst parkens bestand af fritgående buffalos, der i Custer State Park optræder i deres helt rette element.

Hoteller i Custer tæt ved Custer State Park
Hoteller i Rapid City nord for Custer State Park
Custer State Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Custer State Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gyldig en dag): 20 dollars pr. bil (2019) (opkræves normalt kun i dagtimerne)
National Park Pass: Kan ikke benyttes
Parkens areal: 857 kvadratkilometer
Højeste punkt: 1.836 meter (Mount Coolidge)
Asfalterede veje i parken: Cirka 200 kilometer
Geologiske særpræg: Prærie, græssletter, skov, bjergeterræn
Geografisk placering: Det vestlige South Dakota
Kort over Custer State Park på Google Maps

USA’s største flok af buffalos
Custer State Park i South Dakota breder sig over et areal på 857 kvadratkilometer. Området blev udråbt til state forest i 1912 og er siden blevet udvidet flere gange. Men indbyggerne i Custer kræver også god plads for at trives. Hele 1.300 buffalos trasker rundt på Custers grønne prærie og græssletter, og de vil have plads omkring sig. Faktisk udgør de 1.300 buffalos den største flok af fritgående buffalos i USA. Selv ikke i Yellowstone har man så mange buffalos samlet på et sted.

Mange af de stolte dyr kan som regel nydes fra parkens “wildlife loop road”, en 29 kilometer lang asfalteret vej, der snor sig gennem parken. Her vil man næsten altid støde på buffalos et eller andet sted, selvom flokken konstant vandrer rundt til forskellige områder af parken. Som altid med buffalos, så gælder det om at holde afstand, da de store dyr nok ser fredelige ud, men faktisk kan løbe med en hastighed på op til 60 kilometer i timen.

Det årlige Buffalo Roundup
Med 1.300 fritgående buffalos i Custer State Park er den årlige tilvækst i parken på cirka 500 kalve. Derfor må man hvert efterår samle flokken og frasortere nogle af dyrene, der så efterfølgende bliver solgt på auktion til lokale ranchere. Dermed bliver bestanden ikke for stor i forhold til parkens størrelse. Samlingen af de mange buffalos sker på det årlige Buffalo Roundup, der afholdes hvert år i slutningen af september eller begyndelsen af oktober.

Buffalo Roundup er begivenhed, der tiltrækker tilskuere fra hele Midtvesten. I 2008 mødte ikke færre end 20.000 mennesker op til Buffalo Roundup. Tilskuerne stiller sig op bag sikkerhedshegn for at se den enorme flok af buffalos blive gennet ned mod foldene. En række udvalgte cowboys får æren af at være med i første række for på hesteryg at drive flokken sammen. De bakkes op af en række rangere i firehjulstrukne pickup trucks. Alt i alt et fantastisk og meget amerikansk show, man ikke vil gå glip af, hvis man er i området i det tidlige efterår. Guvernøren i South Dakota, Mike Roundup, er naturligvis selv med i forreste række.

I dagene op til Buffalo Roundup afholdes der en stor kunstfestival ved The Game Lodge i Custer, og den mandag, hvor Buffalo Roundup finder sted, betragtes efterhånden som en helligdag i South Dakota.

Needles Highway og Iron Mountain Road
Custer er dog meget andet end buffalos, og to af parkens veje optræder jævnligt på Top 10 listen over de smukkeste køreture i USA. Det gælder bl.a. Needles Highway, der snor sig op gennem et landskab af stoppenåls-lignende klippeformationer. Et par enkelte af klipperne er fra naturen hånd udstyret med nåleøje. Needles Highway har også flere ensporede tunneler, så hold tilbage, når der er modkørende. Kørsel med motorhomes er forbudt på Needles Highway.

Det er også tilfældet på Iron Mountain Road, der I sagens natur byder på masser af bjergkørsel med smalle ensporede tunneler og skarpe hårnålesving med tilhørende træbroer bygget i 30’erne. Broerne kaldes kærligt pigtail-bridges – grisehalebroer – da flere af dem snor sig næsten hele vejen rundt i 360 graders sving.

Udsigt til Mount Rushmore
Iron Mountain Road bør køres fra syd mod nord, da man så automatisk får serveret et af højdepunkterne lige på et sølvfad: En tunnel, hvor der er gennem tunnelhullet i luftlinie er direkte udsigt til præsidenterne på Mount Rushmore.

Iron Mountain Road kaldes også Norbeck Byway som respekt for Peter Norbeck, en politiker og naturelsker, der i slutningen af 20’erne var med til at få realiseret vejprojektet, for at den brede offentlighed kunne komme op i højderne og nyde udsigten over Black Hills.

En del af Iron Mountain Road går gennem Custer State Park, og her er der også gode muligheder for at opleve dyr. Ikke mindst hjorte og de mulddyrslignende æsler, der efterhånden er så vant til de nysgerrige turister, at de gerne stikker hovedet helt ind i kabinen, hvis du ruller vinduet ned. Men lad være med at fodre dem, selvom det er fristende – det er faktisk forbudt.

Overnatning og udsigtspunkter
Der er flere muligheder for at overnatte i Custer State Park. Skal det gøres med stil, kan du overnatte på Game Lodge, parkens uofficielle hovedkvarter. Flere præsidenter har overnattet i den smukke gamle hovedbygning. Det gælder fx Præsident Calvin Coolidge, der i sommeren 1927 gjorde huset til sit hovedkvarter som “The Summer White House”. Præsident Dwight Eisenhower var forbi i juni 1953.

I den vestlige del af Custer State Park kan du køre op på toppen af Mount Coolidge, hvorfra der er en imponerende udsigt over hele Black Hills. I godt vejr kan du se præsidenterne på Mount Rushmore, Crazy Horse sidende på sin hest, det meste af Custer State Park og sågar Badlands fra toppen.

Hoteller i Custer tæt ved Custer State Park
Hoteller i Rapid City nord for Custer State Park

Custer State Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
Læs også min omtale af Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial og Badlands


www.sdgfp.info
 – South Dakota’s officielle website om Custer State Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 svar til “Custer State Park: USA’s største flok af buffalos”

 1. Hej Henrik, Vi skal Rocky Mountains til næste år, og har selvfølgelig købt din guide dertil. Et spørgsmål: Hvis vi vil køre Iron Mountain Road, Needles Highway og Wildlife Loop Road, hvor starter vi så? Og i hvilken rækkefølge, så vi kommer til at køre alle tre ruter så naturligt som muligt? Så vi fx ikke skal tilbage ad samme vej, vi kom fra, for at starte på en ny rute. Mvh Michael Bentsen

  • I kan ikke helt undgå, at I kommer til at køre lidt frem og tilbage, hvis I vil have alle tre ruter med. Med som navnet antyder, så er Wildlife Loop et godt sted at starte, da den mere eller mindre samme sted, som den starter. Herefter ville jeg nok vælge en tur frem og tilbage af Needles Highway fra Wildlife Loop, og når I så er tilbage på Wildlife Loop Road i Custer State Park, så kører I ud til den østlige indgang (der hvor I sandsynligvis også kører ind i parken), og så tager I turen ad Iron Mountain Road, der vil bringe jer ganske tæt på Mount Rushmore, der hvor Iron Mountian Road slutter. Så har I optimeret jeres tur og taget tingene i den rækkefølge, som umiddelbart giver den bedste rækkefølge. Jeg vil anbefale jer, at I kører ind i Custer State Park fra østsiden. Fra Rapid City følger I Highway 79 sydpå og dernæst Highway 36 vestpå ud til Custer State Park. Hvis I tjekker ovenstående op på et kort, så giver det alt sammen mening 😉

   • Perfekt og tusind tak for svar… Et sidste spørgsmål: Hvad er din erfaring med Google Maps i de områder? Jeg har hørt fra flere, at Google Maps ikke kan bruges p.g.a. manglende signal?

    • Google Maps er et fint redskab at supplere med i de større byer. Men når det gælder Rocky Mountains området generelt – altså stater som Colorado, South Dakota, Wyoming, Montana og Utah, så vil jeg faktisk anbefale et Rand McNally Road Atlas. Der er så få veje at vælge mellem ude på landet i dette område, at Google Maps virker overflødig. I Denver Colorado kan Google Maps på mobilen være et fint supplement til et papirkort, men ude på landet har I faktisk ikke rigtigt brug for Google Maps, hvis I spørger mig. Her bør et godt Rand McNally Road Atlas suppleret af den fine skiltning i USA generelt være nok for de fleste. Men i forhold til spørgsmål om dækningen på mobilen: Ja, I kan sagtens opleve områder i Rocky Mountains regionen, hvor der ikke er nogen mobildækning. Og det synes jeg faktisk personligt er helt befriende 😉 P.S.: Jeg bruger aldrig GPS på mine ture i USA.

 2. Super artikler, som du har lavet. Lige en kommentar vedrørende bøfler. Dem kan man bestemt ikke være sikker på at se. Vi kørte igennem uden at se en eneste. Det eneste, der var at kigge på, var æsler, der havde lært at stå på vejen og tigge mad. Vi talte med en lokal, som sagde at man kun skulle regne med at se bøfler på hver 5. tur. Lige en tillægsinformation, hvis man skulle få lyst til at se Minuteman missilsiloerne, som også ligger i Badlands området: Der er en guided tur ned i Launch Control Center, som lyder super spændende. Men der kan ikke bookes på forhånd, man skal møde op på dagen, og billetter deles ud efter først til mølle princippet. Desværre er der kun 72 pladser pr. dag, og cirka 1.000 der ønsker en tur pr. dag. Vi kom desværre ikke på nogen tur. Der er kø fra kl. 7 om morgenen for at få billetter, og vi kom kl. 10.

  • Rigtig god feedback på jeres besøg i Custer State Park. Så har jeg åbenbart været heldig, da gange jeg har besøgt parken. Jeg tror også, at årstiden har betydning for chancen for at se bisonokser. Jeg har ikke besøgt parken i højsæsonen, men om foråret og efteråret. Minuteman missil siloerne er ret interessante – jeg har været nede i kontrolrummet. Men de er åbenbart også ekstremt populære, så det er god feedback, I kommer med der – selvom I jo desværre ikke selv kom derned. Jeg var ikke klar over, at der var så meget rift om billetterne. Men det jo nok udfordringen her i højsæsonen. Det er faktisk ret besværligt at komme ned til kontrolcentret. Man skal bl.a. klatre på stiger, hvilket er årsagen til, at der kun er ganske få pladser pr. tur pr. dag. Bunkerne under jorden er jo ikke ligefrem bygget med henblik på turister. Tak for jeres ros af mine artikler her på Highways-USA.com 🙂

 3. Nu er vi jo vilde med motorhome… Er det muligt at køre i Custer State Park med motorhome? Og er der ok skiltning, så vi ikke risikerer at skulle bakke? 🙁 Betina

  • Man kan sagtens køre gennem Custer State Park i motorhome, hvis man holder sig til den gennemgående vej gennem parken – eller kører ind gennem parken ad den såkaldte Wildlife Loop Road. På den rute er der ingen tunneller, så her har man ikke noget at frygte. Det er de to noget smallere og snoede veje gennem parken, Iron Mountain Road og Needles Highway, som også byder på flere meget lave tunneller, der er lukket land for motorhomes. Og det gælder alle motorhomes, uanset størrelse – kun personbiler og motorcykler kan lige klemme sig gennem nogle af disse smalle tunneller. Jeg kan ikke lige huske, hvordan skiltningen er, men der står garanteret ved indkørslen til begge veje, at de ikke kan benyttes af større køretøjer.

 4. Tak for den fine omtale af Custer State Park. Den er alle pengene værd. Et par yderligere småtips:
  – Flere moteller tilbyder gratis adgang (d.v.s. lov til at bruge et af deres årskort) til parken. Det nød vi godt af.
  – Sylvan Lake i Custer er et sandt fiske-eldorado. Vi så bækørreder, regnbueørreder og fjeldørreder hevet op i spandevis af forholdsvis få fiskende. Vidste vi det på forhånd, havde vi lejet lidt grej og taget aftensmaden med hjem, hvor motellet af samme grund havde grill til rådighed.
  – Needles Highway er fantastisk – også med wildlife. Blandt andet kravlede en bjergged næsten lodret op af en af klipperne. Halsbrækkende.
  – Udsigtspunkterne er værd at køre efter. Og udsigten til præsidenterne både fra tunnel- og udkiksposter er enestående.

  • Tusind tak for skøn feedback på min artikel om Custer State Park. Jeg er rigtig glad for, at I er enige med mig i mine anbefalinger. Og dejligt med yderligere tips: Det med gratis adgang til Custer via hotellerne var jeg ikke klar over – hvis jeg forstår jeres anbefaling korrekt. Og så er det godt at vide, at også fiske entusiaster bør overveje at lægge vejen forbi Custer State Park.