Det er slut med direkte fly mellem Jylland og USA, efter at SAS har besluttet at lukke ruten mellem Aalborg og New York Newark. Der har ganske enkelt været for lav efterspørgsel fra passagererne, oplyser SAS. Dermed blev sommerhalvåret 2023 en enlig svale, når det gjaldt muligheden for at flyve med direkte fly fra Jylland til USA.


SAS dropper direkte fly mellem Aalborg og New York

Der kommer ikke til at stå New York Newark på afgangstavlerne i Aalborg Lufthavn i 2024, sådan som det var tilfældet i 2023. For SAS vender ikke tilbage på den hidtil eneste direkte fly rute mellem Jylland og USA næste sommer. Det skriver mediet InsideFlyer.dk

Der har været for langt mellem passagererne til at gøre ruten rentabel, og derfor har SAS valgt ikke at genåbne ruten til næste sommer. Samme beslutning har man taget om den tilsvarende flyrute mellem svenske Göteborg og New York Newark.

Begge flyruter er blevet fløjet med fly af typen Airbus A321-LR, som ikke er klassiske langdistancefly med to midtergange, men lidt mindre fly med kun en midtergang – og dermed også færre sæder. Men der har stadig været for langt mellem passagererne til, at SAS vil genoptage de to flyruter til New York i 2024. Det har hele tiden været meningen, at de to ruter skulle gå i vinterhi fra oktober til marts.


Aalborg – New York ruten indviet i april 2023

Den første direkte flyrute mellem Jylland og USA blev ellers lanceret med stor festivitas i Aalborg Lufthavn, da ruten gik i luften 27. april 2023, og der var store forventninger til ruten.

Nogle undrede sig i forbindelse med åbningen over, hvorfor det var Aalborg Lufthavn, der fik ruten – og ikke Billund Lufthavn. Svarene var flere, men et af dem var bl.a., at Aalborg og Nordjylland set med amerikanske briller var en mere interessant destination end Billund. Desuden er der en del virksomheder i Aalborg og Nordjylland, som havde potentiale til at benytte ruten.

På den kulturelle front kan Nordjylland også bryste sig af at være hjemsted for Rebild festen – den største markering af 4. juli ude for USA. Men det var åbenbart ikke nok til at skaffe passagererne nok i flyene mellem Aalborg og New York. Derfor blev det første forsøg med direkte fly mellem Jylland og USA i første omgang en enlig svale, der ender i historiebøgerne.

Få flere detaljer om historien på rejsemediet InsideFlyer.dk


Af Henrik Lange
Journalistrejserådgiver og USA ekspert
Highways-USA.com + Highways-Academy.com

Denne artikel er senest opdateret den 31. oktober 2023