Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen i starten af januar om, at alle danskere forventes at være vaccineret mod coronavirus ved udgangen af juni 2021, er sød musik i ørene på alle os danskere, som længes efter en mere normal hverdag med mulighed for at mødes, tage på festival og ikke mindst tage ud at rejse, fx på ferie i USA i 2021.

Dermed er der for alvor tændt lys for enden af corona tunnelen – ikke mindst når det gælder rejser og ferie i USA 2021. Der er dog flere detaljer, du bør have i tankerne – og i din rejseplanlægning – når du begynder at drømme om udlandseventyr til sommer 2021 og senere i 2021.

Her får du min helt personlige ferie- og rejseanalyse for 2021 – som tingene ser ud her i januar 2021, især med fokus på ferie i USA og Canada i 2021.

Det optimale corona scenarie: Vaccinetidsplanen holder
Hvis alt går efter vaccineplanen – sådan som Sundhedsstyrelsen meldte ud fredag den 8. januar 2021 – har de sidste danskere fået deres andet og sidste corona vaccine stik i armen den 27. juni 2021.

Bliv medlem af fordelsklubben Highways Academy: Få 12 måneder for kun 798,- kr.

Når du har fået det sidste vaccinestik i armen, vil du sandsynligvis også kunne printe et vaccinepas ud, som du kan tage med ud i verden som et bevis for, at du er vaccineret – og at du dermed ikke udgør eller medbringer nogen corona smitterisiko i det land, fu ønsker at rejse ind i.

For med udbredelsen af corona vaccinerne, vil man ved udlandsrejser efter al sandsynlighed skulle medbringe et officielt bevis på, at fu er blevet vaccineret – et bevis, som de danske myndigheder allerede arbejder på at udarbejde. Hvilken form eller format dette vaccinepas vil få, ved vi endnu ikke.

De ubekendte faktorer: Ferie i USA og Canada i 2021
Selvom alle os danskere, der gerne vil vaccineres, er blevet vaccineret med udgangen af juni 2021, er det ikke det samme som, at verden dermed ligger åben for os. Slet ikke, når vi taler oversøiske rejser.

For en ting er, at vi er blevet vaccineret – og i princippet er klar til at rejse ud i verden. De lande vi gerne vil rejse til, skal også være klar til at byde os velkommen. Her handler det naturligvis om, hvor langt de enkelte lande er nået med deres egne vaccinationsprogrammer – og hvor stor en andel af deres egen befolkning, der er blevet vaccineret, når vi rammer udgangen af juni 2021.

Når vi taler om lande som USA og Canada, der allerede begge er i fuld gang med vaccinationerne, vil andelen af deres egne borgere, der er blevet corona vaccineret være et særdeles afgørende parameter for, om de også er klar til at lukke deres grænser op for internationale rejsende – og ikke mindst oversøiske turister – den kommende sommer.

Her vil hensynet til folkesundheden gå hånd i hånd med hensynet til økonomien. I USA vil valget af Joe Biden som ny amerikansk præsident nok også spille ind i det scenarie: Hvor hans forgænger Donald Trump nok havde lukket USA op så hurtigt  som muligt af hensyn til økonomien, vil Joe Biden sandsynligvis være lidt mere eftertænksom, og træde mere varsomt i forhold til at genåbne USA for internationale turister fra fx Europa. Mens turister fra fx Canada og Mexico nok vil stå lidt længere fremme i køen – i forhold til at kunne tage på ferie i USA.

Nationale hensyn: Den danske vinkel på udlandsrejser i 2021
Endelig er der naturligvis også en dansk dimension: Hvilken farve har Verdenskortet i Udenrigsministeriet i slutningen af juni 2021? Og hvilke lande er henholdsvis gule, orange og røde i juni 2021? Lige nu her i januar 2021 er hele verden som bekendt farvet rød.

Belært af erfaringerne fra 2020 så ved vi, at Verdenskortet på Jeppe Kofoeds kontor i Udenrigsministeriet har haft kamæleon lignende tendenser og har skiftet farve i en uendelighed – især når det gælder Europa i løbet af 2020. Vi krydser naturligvis fingre for, at nuancerne på verdens lande bliver mere gule og grønne i løbet af 2021. Men på nuværende tidspunkt kan der ikke siges noget fornuftigt om, hvordan verden bogstavelig talt ser ud i juni 2021.

Mulighederne for at rejse ud i verden tager altså afsæt i tovejs kommunikation. Og der skal være – om ikke grønt, så i hvert fald gult lys begge veje – for at vi som turister kan pakke kufferten og tjekke ind i den nærmeste lufthavn, for fx at tage på ferie i USA eller Canada i 2021.

Mine personlige forventninger til oversøiske rejser i 2021
Med 2020 i frisk erindring har jeg lært, at det er meget svært at spå om fremtiden. Men hvis jeg tager de meget optimistiske briller på – og alt bare går helt efter vaccineplanen uden forsinkelser – kan vi måske godt være så heldige, at USA og Canada åbner op for oversøiske turister fra Europa med et vaccinepas i baglommen til sommer.

Til gengæld er der også en række ukendte jokere i ligningen, vi endnu ikke kender konsekvenserne af: Muteringer af coronavirus i bl.a. Storbritannien og Sydafrika til mere smitsomme corona varianter kan få vaccine tidsplanen til at skride – og så der også det faktum, at landene i Europa – herunder Vesteuropa – langtfra er oppe i det samme gear i forhold til vaccinationer, som vi er her i Danmark. Både i Holland og Tyskland går det p.t. betydelig langsommere med at få borgerne vaccineret.

Så hvis jeg skifter de optimistiske briller ud med nogle mere “kedelige” briller, så er min forventning, at vi skal hen i sensommeren eller efteråret 2021, før jeg personligt forventer, at USA og Canada åbner op for oversøiske turister fra fx Danmark og Europa. Men jeg håber naturligvis, at jeg tager fejl.

Husk at downloade min USA corona guide 2021
I september 2020 udgav jeg en USA corona guide 2021, som indeholder en masser refleksioner over, hvad man som turist i USA bør være opmærksom på, hvis du har planer om ferie i USA eller Canada i 2021.

Du kan downloade guiden, når du har tilmeldt dig mit nyhedsbrev – hvis du ikke allerede har fået et eksemplar. Og hvis du allerede er tilmeldt nyhedsbrevet – og gerne vil have guiden – så tilmelder du dig nyhedsbrevet igen (med samme e-mail adresse), og får dermed tilbudt at downloade guiden.

Du vil stadig kun modtage nyhedsbrevet en gang, da mail systemet godt kan se, at du allerede er tilmeldt – forudsat at du benytte samme mail adresse… Download USA corona guiden 2021 HER

Af Henrik Lange
Highways-USA.com + Highways-Academy.com
Journalistrejserådgiver og USA ekspert