Grand Canyon er med en længde på 446 kilometer, en bredde på op til 29 kilometer fra kant til kant og en dybde på 1,6 kilometer, en gigant, som kan opleves fra flere forskellige lokaliteter i Arizona. Hertil kommer seværdigheder med tilknytning til Colorado flodens enorme kløft.

Her får du et overblik over Grand Canyon og de forskellige lokaliteter i Arizona, hvorfra du kan nyde udsigten over verdens mest berømte kløft.

Hoteller i Grand Canyon inde i selve Grand Canyon National Park
Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams og Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Helikopterture over Grand Canyon – fra Las Vegas

Grand Canyon National Park – South Rim
Grand Canyons sydkant nord for Flagstaff i Arizona er den lokalitet, de fleste forbinder med Grand Canyon. Det er her i Grand Canyon National Park, du får nogle af de mest spektakulære vue over Grand Canyon, da det er her, kløften er dybest: 1,6 kilometer er der fra kanten og ned til bunden, og du skal stå nogle helt specielle steder for overhovedet at kunne se Colorado floden neden i bunden.

Det er National Park Services, som bestyrer Grand Canyon, hvilket inkluderer gratis transport med busser langs den vestlige del af kanten, mens du gerne må køre i egen bil langs østkanten af Grand Canyon. Det koster 25 dollars (2014) at få adgang til Grand Canyon pr. bil (alle personer inklusiv), og med i prisen er adgang til både South Rim og North Rim. Billetten er i øvrigt gyldig i 7 dage.

Læs min guide til Grand Canyon set fra sydkanten

IMG_0381

Grand Canyon National Park – North Rim
Vil du besøge nordkanten af Grand Canyon – Grand Canyon North Rim – er du kun 16 kilometer i luftlinje fra besøgscentret på sydkanten. Men kørselsafstanden er en helt anden – 215 miles/ 356 kilometer for at være præcis – for du skal hele vejen øst om Grand Canyon og op i det nordlige Arizona, for at komme op til nordkanten.

Grand Canyon North Rim er også bestyret af National Park Service, og udsigten herfra er lige så storslået som fra sydkanten. Men da afstanden fra sydkanten op til nordkanten er stor, er det kun 1 ud af 10 turister på besøg i Grand Canyon, som oplever kløften fra nordsiden. Men vil du undgå trængsel og have udsigten lidt mere for dig selv, er Grand Canyon North Rim altså et godt bud. Bemærk at Grand Canyon North Rim er lukket i vinterhalvåret.

Læs mit portræt af Grand Canyon North Rim

Grand Canyon West og Grand Canyon Skywalk
Hualapai indianer stammen har deres reservat langs sydkanten i den vestlige ende af Grand Canyon, og i 2007 indviede Hualapai indianerne den meget omtalte Grand Canyon Skywalk – en hesteskoformet stålbro udstyret med glasbund, så du kan gå ud over Grand Canyon og se ned i dybet. Når du står yderst på Grand Canyon Skywalk, er der 400 meter ned til klipperne i kløften.

IMG_2142

Hualapai’erne kalder deres besøgscenter ved kanten af Grand Canyon, Grand Canyon West. Det er ikke en del af National Park Services, så du kan ikke bruge billetter eller års pas fra Grand Canyon National Park i Grand Canyon West.

Generelt er det både en tidskrævende og dyr fornøjelse at besøge Grand Canyon West. Heldigvis er vejen ud til Grand Canyon West i august 2014 blevet asfalteret hele vejen. Prismæssigt koster en entrebillet, der inkluderer en gåtur ud på Skywalken, 88 dollars inkl. tax (2014) for både børn og voksne – pr. person vel at mærke. Når det er sagt, så overraskede Grand Canyon West mig trods alt positivt, da jeg besøgte parken i juni 2013.

Læs min opdaterede guide til Grand Canyon West

Helikopterture over Grand Canyon
Der er cirka fem timers kørsel non stop fra Las Vegas til Grand Canyon National Park nord for Flagstaff – og mindst tre timer ud til Grand Canyon West med Grand Canyon Skywalk. Så hvis tiden er knap, og I ikke orker at køre helt til Grand Canyon, kan I i stedet opleve Grand Canyon fra en helikopter.

Indtil flere helikopterfirmaer – blandt dem Papillion og Maverick – tilbyder flyvninger over Grand Canyon fra Las Vegas, og i mange tilfælde er afhentning på hotellet inkluderet i prisen. Billigt er det ikke, men oplevelsen er helt i særklasse.

Alt efter temperament og pengepung kan I supplere turen med en landing helt nede i bunden af selve Grand Canyon, hvor der så serveres en forfriskning. I kan også kombinere turen med en landing i Grand Canyon West, og så gå en tur ud på Grand Canyon Skywalk.

Læs min artikel om helikopterture over Grand Canyon

Grand Canyon med tog – Grand Canyon Railway
Har du god tid, og vil du for alvor nyde din tur til Grand Canyon, uden at skulle køre selv, er Grand Canyon Railway svaret. Her bliver du kørt i luksustog fra Williams på Route 66 og direkte op til kanten af kløften, der ligger kun 10 minutters gang fra stationen i Grand Canyon.

IMG_0490

Samtidig slipper du for at skulle tænke på parkering oppe ved Grand Canyon Village, og du kan med god samvittighed nyde en drik i baren på toget. Der kan vælges mellem flere forskellige klasser, men gør jer selv en tjeneste og vælg First Class, når I nu er hoppet om bord på Grand Canyon Railway. Turen tager godt to timer hver vej, og der risiko for overfald af togrøvere på hjemvejen…

Grand Canyon Caverns – Grand Canyon under jorden
64 meter under jordens overflade på Route 66 i det vestlige Arizona ligger der nogle underjordiske huler, bl.a. skabt af strømende lava fra en forhistorisk vulkan for millioner af år siden. Disse huler har i princippet ikke noget med Grand Canyon at gøre – ud over, at hulerne faktisk har direkte forbindelse til kløften, hvis sydkant kun ligger nogle få miles fra Grand Canyon Caverns. Der er guidede ture ned i hulerne hver halve time, og en del af attraktionen ved at besøge Grand Canyon Caverns er turen med elevatoren de 64 meter ned under jordoverfladen.

IMG_0237

Har du lyst til at overnatte nede i hulerne, har man indrettet et motelværelse. Dermed kan du overnatte i, hvad Grand Canyon Caverns selv kalder det laveste beliggende motelværelse i verden. Det hører med til historien, at Grand Canyon Caverns et 100 % tørre, og at der ikke lever dyr i nede i hulerne – de ville dø af tørst. Temperaturen i hulerne 13 grader (56 fahrenheit) hele døgnet og hele året rundt.

Hoteller i Grand Canyon inde i selve Grand Canyon National Park
Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams og Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Helikopterture over Grand Canyon – fra Las Vegas

Af Henrik Lange, Highways-USA.com