Grand Canyon: Overblik over kløften i Arizona

Grand Canyon er med en længde på 446 kilometer, en bredde på op til 29 kilometer fra kant til kant og en dybde på 1,6 kilometer, en gigant, som kan opleves fra flere forskellige lokaliteter i Arizona. Hertil kommer seværdigheder med tilknytning til Colorado flodens enorme kløft.

Her får du et overblik over Grand Canyon og de forskellige lokaliteter i Arizona, hvorfra du kan nyde udsigten over verdens mest berømte kløft.

Hoteller i Grand Canyon inde i selve Grand Canyon National Park
Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams og Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Helikopterture over Grand Canyon – fra Las Vegas

Grand Canyon National Park – South Rim
Grand Canyons sydkant nord for Flagstaff i Arizona er den lokalitet, de fleste forbinder med Grand Canyon. Det er her i Grand Canyon National Park, du får nogle af de mest spektakulære vue over Grand Canyon, da det er her, kløften er dybest: 1,6 kilometer er der fra kanten og ned til bunden, og du skal stå nogle helt specielle steder for overhovedet at kunne se Colorado floden neden i bunden.

Det er National Park Services, som bestyrer Grand Canyon, hvilket inkluderer gratis transport med busser langs den vestlige del af kanten, mens du gerne må køre i egen bil langs østkanten af Grand Canyon. Det koster 25 dollars (2014) at få adgang til Grand Canyon pr. bil (alle personer inklusiv), og med i prisen er adgang til både South Rim og North Rim. Billetten er i øvrigt gyldig i 7 dage.

Læs min guide til Grand Canyon set fra sydkanten

IMG_0381

Grand Canyon National Park – North Rim
Vil du besøge nordkanten af Grand Canyon – Grand Canyon North Rim – er du kun 16 kilometer i luftlinje fra besøgscentret på sydkanten. Men kørselsafstanden er en helt anden – 215 miles/ 356 kilometer for at være præcis – for du skal hele vejen øst om Grand Canyon og op i det nordlige Arizona, for at komme op til nordkanten.

Grand Canyon North Rim er også bestyret af National Park Service, og udsigten herfra er lige så storslået som fra sydkanten. Men da afstanden fra sydkanten op til nordkanten er stor, er det kun 1 ud af 10 turister på besøg i Grand Canyon, som oplever kløften fra nordsiden. Men vil du undgå trængsel og have udsigten lidt mere for dig selv, er Grand Canyon North Rim altså et godt bud. Bemærk at Grand Canyon North Rim er lukket i vinterhalvåret.

Læs mit portræt af Grand Canyon North Rim

Grand Canyon West og Grand Canyon Skywalk
Hualapai indianer stammen har deres reservat langs sydkanten i den vestlige ende af Grand Canyon, og i 2007 indviede Hualapai indianerne den meget omtalte Grand Canyon Skywalk – en hesteskoformet stålbro udstyret med glasbund, så du kan gå ud over Grand Canyon og se ned i dybet. Når du står yderst på Grand Canyon Skywalk, er der 400 meter ned til klipperne i kløften.

IMG_2142

Hualapai’erne kalder deres besøgscenter ved kanten af Grand Canyon, Grand Canyon West. Det er ikke en del af National Park Services, så du kan ikke bruge billetter eller års pas fra Grand Canyon National Park i Grand Canyon West.

Generelt er det både en tidskrævende og dyr fornøjelse at besøge Grand Canyon West. Heldigvis er vejen ud til Grand Canyon West i august 2014 blevet asfalteret hele vejen. Prismæssigt koster en entrebillet, der inkluderer en gåtur ud på Skywalken, 88 dollars inkl. tax (2014) for både børn og voksne – pr. person vel at mærke. Når det er sagt, så overraskede Grand Canyon West mig trods alt positivt, da jeg besøgte parken i juni 2013.

Læs min opdaterede guide til Grand Canyon West

Helikopterture over Grand Canyon
Der er cirka fem timers kørsel non stop fra Las Vegas til Grand Canyon National Park nord for Flagstaff – og mindst tre timer ud til Grand Canyon West med Grand Canyon Skywalk. Så hvis tiden er knap, og I ikke orker at køre helt til Grand Canyon, kan I i stedet opleve Grand Canyon fra en helikopter.

Indtil flere helikopterfirmaer – blandt dem Papillion og Maverick – tilbyder flyvninger over Grand Canyon fra Las Vegas, og i mange tilfælde er afhentning på hotellet inkluderet i prisen. Billigt er det ikke, men oplevelsen er helt i særklasse.

Alt efter temperament og pengepung kan I supplere turen med en landing helt nede i bunden af selve Grand Canyon, hvor der så serveres en forfriskning. I kan også kombinere turen med en landing i Grand Canyon West, og så gå en tur ud på Grand Canyon Skywalk.

Læs min artikel om helikopterture over Grand Canyon

Grand Canyon med tog – Grand Canyon Railway
Har du god tid, og vil du for alvor nyde din tur til Grand Canyon, uden at skulle køre selv, er Grand Canyon Railway svaret. Her bliver du kørt i luksustog fra Williams på Route 66 og direkte op til kanten af kløften, der ligger kun 10 minutters gang fra stationen i Grand Canyon.

IMG_0490

Samtidig slipper du for at skulle tænke på parkering oppe ved Grand Canyon Village, og du kan med god samvittighed nyde en drik i baren på toget. Der kan vælges mellem flere forskellige klasser, men gør jer selv en tjeneste og vælg First Class, når I nu er hoppet om bord på Grand Canyon Railway. Turen tager godt to timer hver vej, og der risiko for overfald af togrøvere på hjemvejen…

Grand Canyon Caverns – Grand Canyon under jorden
64 meter under jordens overflade på Route 66 i det vestlige Arizona ligger der nogle underjordiske huler, bl.a. skabt af strømende lava fra en forhistorisk vulkan for millioner af år siden. Disse huler har i princippet ikke noget med Grand Canyon at gøre – ud over, at hulerne faktisk har direkte forbindelse til kløften, hvis sydkant kun ligger nogle få miles fra Grand Canyon Caverns. Der er guidede ture ned i hulerne hver halve time, og en del af attraktionen ved at besøge Grand Canyon Caverns er turen med elevatoren de 64 meter ned under jordoverfladen.

IMG_0237

Har du lyst til at overnatte nede i hulerne, har man indrettet et motelværelse. Dermed kan du overnatte i, hvad Grand Canyon Caverns selv kalder det laveste beliggende motelværelse i verden. Det hører med til historien, at Grand Canyon Caverns et 100 % tørre, og at der ikke lever dyr i nede i hulerne – de ville dø af tørst. Temperaturen i hulerne 13 grader (56 fahrenheit) hele døgnet og hele året rundt.

Hoteller i Grand Canyon inde i selve Grand Canyon National Park
Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams og Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Helikopterture over Grand Canyon – fra Las Vegas

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 svar til “Grand Canyon: Overblik over kløften i Arizona”

 1. Hej Henrik, det er utroligt, men vi skal nu til USA for tredje år i træk. Man bliver jo bidt af det. Vi har været til to af dine foredrag, og jeg har noteret en del. Dog har jeg tre spørgsmål. Vi skal besøge vores datter i San Diego og være der tre dage. Når hun så har fri fra skole torsdag (tager en fridag fredag regner vi med), kører vi mod Grand Canyon. Det vil sige, at vi har fra torsdag kl. 16 til søndag aften.
  1. Kan vi nå hele vejen fra San Diego tl Flagstaff, hvis vi først tager afsted cirka kl. 16? Vi skal bruge en hel dag eller halvanden i Grand Canyon, ikke?
  2. Vi vil gerne køre til Las Vegas lørdag og overnatte, hvorfra vores datter så flyver til San Diego igen søndag. Er det realistisk at nå? Kan læse det tager fem timer at køre? Mange hilsner Diana

  • Dejligt at høre, at I har været til flere af mine foredrag og er blevet inspireret til mange ture til USA. Angående strækningen fra San Diego, vil jeg ikke anbefale, at I kører hele vejen San Diego til Grand Canyon (og slet ikke Flagstaff, som ligger endnu længere østpå). Fem timer er kørsel non stop på en god dag, og I rammer også myldretids trafikken ud af San Diego kl. 16. Jeg ville tage en overnatning i fx Kingman, der også er en skøn Route 66 by med flere Route 66 klassiske Route 66 moteller, hvis I er i det humør. Jeg har skrevet et portræt af Kingman på Route 66, hvor I kan finde flere tips. Dagen efter (fredag) ville jeg så nyde turen på Route 66 mellem Kingman og Seligman og tage et par stops undervejs. I kan så være fremme ved Grand Canyon overnat i byen Tusayan syd for kløften – eller vælg et hotel inde i selve nationalparken, hvis I kan få plads). Og nyd så Grand Canyon fra tidligt lørdag morgen og frem til middag eller først på eftermiddagen. Så sætter I kursen mod Las Vegas (cirka fem timers kørsel), og er så fremme i Vegas først på aftenen. Og så har I lørdag aften og søndagen i Vegas, indtil jeres datter skal retur mod San Diego. Det er en presset rejseplan, men det kan lade sig gøre, hvis I holder tungen lige i munden. Fortsat god planlægning!

 2. Hej Henrik, tak for en rigtig god hjemmeside med masser af inspiration. Vi er på en længere tur i USA, og har kørt Highway 1. Vi skal videre til bl.a. Grand Canyon, Bryce, Zion og Death Valley. Turen ad Highway 1 var utrolig smuk, men meget angst provokerende, når man lider af højdeskræk. Hvordan er det til sammenligning de oven nævnte steder? Vh Kathrine

  • Du behøver ikke være så nervøs for de kommende nationalparker. Highway 1 er speciel, fordi I flere steder kører ret tæt på kanten – og nogle steder kan se direkte ned på kysten fra vejen. Klippesiden er nogle steder nærmest lodret, når man kigger fra vejen ned på kysten, så det kan virke lidt dramatisk – især hvis man kører Highway 1 fra nord mod syd, hvor man er tættest på kanten. Men det giver også den flotteste udsigt. Jeg kan ikke lige komme i tanke om lignende veje i de andre parker, du nævner, hvor der er tilsvarende veje med stejle skrænter. Så du kan med i i sindet begive dig ud i fx Grand Canyon, Bryce, Zion og Death Valley – sidstnævnte er stort set helt flad, der hvor I kører, så her er der med garanti ikke nogen stejle skrænter. Fortsat god tur 🙂

 3. Grundet en lykkelig begivenhed i familien, skal julen i år holdes i Californien, startende med bryllup i Los Angeles den 18. december. Giver det mening – på trods af vinteren – at planlægge et besøg i Grand Canyon, Death Valley og Yosemite, eller skal man “blot” holde sig til at køre fra L.A. til San Francisco og om muligt retur via Highway 1, for at rejse hjem fra Los Angeles den 29. december? Vi er to voksne samt tre børn på 8, 13 og 15 år. På forhånd tak

  • December er et fint tidspunkt på året at besøge Grand Canyon og Death Valley. Faktisk er tidspunktet noget nær perfekt i forhold til Death Valley, hvor I ikke bliver stegt p.g.a. varme. Og så må I faktisk selv køre rundt langs kanten af Grand Canyon – også vejen ud til Hermit’s Rest vest for besøgscentret. Denne vej er lukket for privatbiler det meste af året, men ikke i december, januar og februar. Så det gør besøget lidt nemmere for jer. Når det gælder Yosemite, så bliver tingene lidt mere besværlige: I skal sandsynligvis syd om Sierra Nevada bjergene (via Bakersfield) for at komme op til Yosemite, da den direkte vej over Tioga Pass formentlig er lukket i december. For et par år siden var Tioga Road godt nok åben helt frem til starten af januar, men det var helt ekstra ordinært, så det skal I nok ikke satse på. Desuden er Yosemite jo en bjergpark, så vejret kan sagtens være vinterligt – og i værste fald kan parken være delvist lukket af sne. Men her må tjekke status, når I er i Californien. Men det kort svar er: I kan sagtens tage et smut ud til både Grand Canyon og Death Valley uden problemer. Om I så også inkluderer Yosemite, må komme an på vejret – og tiden – da Yosemite kræver yderligere et par dage, hvis I skal helt derop.

 4. FERIEFORVENTNING: Om halvanden uge skal vi besøge USA for første gang. Turen starter i Grand Canyon, Death Valley, Yosemite, San Francisco, Highway 1, Disneyland, San Diego. Forventninger er der mange af, men i Grand Canyon skal vi på en 4,5 times sejlads ned ad Colorado River med en float boat. Det glæder jeg mig meget til, og så at se glæden hos mine piger, når vi lander i Disneyland – det er nemlig en overraskelse. Vi glæder os til det hele, og forventningens glæde er meget stor.

 5. FERIEFORVENTNING: Det jeg glæder mig allermest til på min ferie til USA til sommer, er at opleve Grand Canyon med min kæreste. Det er den først store rejse, vi begge skal på (d.v.s. udenfor Europa – og over mere end en uge). Vi har sammen haft et par hårde år med syge forældre, knas i arbejdslivet og hvad det nu giver af knas i hverdagen over lang tid. Og nu skal vi endelig ud, og ryste det af os, og opleve noget stort sammen. Især noget, hvor man måske rigtigt kan mærke, det at være en del af især en storslået helhed og natur. Det bliver SÅ fedt!! Og tak for en super inspirerende hjemmeside!

 6. FERIEFORVENTNING: Der er jo RIGTIG meget, jeg glæder mig til, når turen går tre uger til vestkysten til sommer, men lige nu er det Sedona, der optager mig mest. Jeg har prøvet at planlægge turen, så vi får prøvet så mange forskellige overnatningsmuligheder som muligt – almindelige moteller, virkeligt billigt motel in the middel of no-where (kun en enkelt nat ;-)), luksushoteller, hytter og boutique hoteller. I Sedona har jeg fundet et sted at overnatte i bjælkehytter lidt nord for byen med den mest fantastiske naturgrund ned til Oak Creek, hvor der er havestole og BBQ til fri afbenyttelse. Ud over selve Sedona, som vi har fået anbefalet af rigtig mange, skal vi en tur i Slide Rock NP, så tøserne kan få en kold dukkert. Og så skal vi også en tur ud i det røde landskab med Pink Jeep Tours, inden turen går mod Grand Canyon. Faktisk har vi lige besluttet at korte Grand Canyon ned til en overnatning, for at vi kan få to i Sedona. Can’t wait!!!

 7. FERIEFORVENTNING: Vi napper lige en 37 dages campertur fra Calgary, ned til Death Valley, Vegas og ALLE nationalparkerne i Arizona, Utah, Colorado m.v. Jeg glæder mig til at vise min kone alle de steder, jeg tidligere har været. Allermest glæder jeg mig til at vise hende Grand Canyon.

 8. Min mand og jeg har overvejet at tage på rundtur med helikopter i Grand Canyon. Ud fra selve Grand Canyon. Vi kommer fra San Francisco, kører ned langs kysten til Los Angeles videre til Grand Canyon. Og derfra synes vi, det kunne være en oplevelse at se det hele fra luften. Vi skal være der i tre dage og så videre til Bruce Canyon, til Las Vegas og så videre. Kan vi få en lille tur i helikopter i marts måned?

 9. Har en forespørgsel, har lidt svært ved finde hale og hoved i Grand Canyon og hvordan man skal køre, for at få mest ud af det. Vi har cirka 4-5 dage til Grand Canyon 🙂 (også mindre hvis det ikke er nødvendigt med så mange dage). Ville det være en ide at køre til Las Vegas først og derefter til Grand Canyon? Eller Grand Canyon og så Las Vegas? Hvilke punkter kan man sætte ind for at få det meste ud af Grand Canyon? Fie

  • 4-5 dage til Grand Canyon er måske lige i overkanten, med mindre man har planer om at vandre ned i kløften og op igen, hvilket typisk tager to hele dage – inklusiv en overnatning nede i bunden. Angående dit spørgsmål om man skal tage Las Vegas før eller efter Grand Canyon, så skal det være jeres rejserute, som afgør det. Hvis I fx kommer fra Los Angeles eller San Diego, er det nok mest naturligt at vente med Las Vegas, til I har været i Grand Canyon. Grand Canyon South Rim nord for Williams og Flagstaff er og bliver den største Grand Canyon destination med den bedste formidling af kløften – og langt de fleste udsigtspunkter langs kanten. Men hvis man vil have en “ny” vinkel på Grand Canyon, og gerne vil betale for at opleve den meget omtalte glasbro ud over kløften, så skal man sigte mod Grand Canyon West tættere på Las Vegas som beskrevet ovenfor, der drives af Hualapai indianerne. Men hvis der er tale om et første gangs besøg i Grand Canyon, ville jeg personligt går efter Grand Canyon South Rim.