Den mest besøgte nationalpark i USA med over 9 millioner besøgende hvert år er hverken Grand Canyon eller Yosemite, men Great Smoky Mountains National Park, der er en sjælden blanding af storslået natur, et rigt dyreliv og kulturhistorie i kraft af de nybyggere, der tidligere boede i bjergene, inden Great Smoky Mountains blev udråbt til nationalpark i 1934.

Hoteller i Gatlinburg, Tennessee tæt ved Great Smoky Mountains
Hoteller i Pigeon Forge, Tennessee nord for Great Smoky Mountains
Hoteller i Cherokee, North Carolina syd for Great Smoky Mountains

Fakta om Great Smoky Mountains National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré: Gratis adgang hele året rundt (som eneste store nationalpark i USA)
Parkens areal: 2.109 kvadratkilometer
Højeste punkt: 2.025 meter (Clingmans Dove)
Asfalterede veje i parken: 238 miles/ 383 kilometer
Grusveje i parken (hvor bilkørsel er tilladt): 146 miles/ 235 kilometer
Geologisk og kulturelt særpræg: Bjerge, skove, vandfald, kulturhistorie
Geografisk placering: Det vestlige North Carolina/ Det østlige Tennessee
Kort over Great Smoky Mountains National Park på Google Maps

Newfound Gap og Clingmans Dove
Great Smoky Mountains ligger halvvejs i North Carolina og halvvejs i Tennessee. Statsgrænsen går stort set ned midt gennem parken langs Appalachian Trail. Bjergpasset midt i parken, Newfound Gap, markerer statsgrænsen mellem Tennessee og North Carolina. Newfound Gap er samtidig et af de helt store trækplastre i parken, for her har du en fremragende udsigt over de gråblå, disede bjergetoppe, og her kan du forvisse dig om, at navnet passer til bjergene.

Den tågede “røg” er i øvrigt opkaldt efter den dis, som opstod lige efter en regnstorm over bjergene. Men i dag bidrager luttforureningen dog også ganske effektivt til at skabe disen over Great Smoky Mountains. Et af de bedste steder at få overblik over Great Smoky Mountains er netop ved Newfound Gap, hvor du har udsigt over bjergkorridoren mod både nordøst og sydvest.

Et andet populært udsigtspunkt er Clingmans Dome, syv miles syd for Newfound Gap. Clingmans Dome er med 6.643 fod eller 2.025 meter det højeste punkt i parken. På toppen ligger der et udsigtstårn, du kan komme op i via en asfalteret sti på cirka 800 meter. Fra tårnet kan du nyde udsigten over store dele af Great Smoky Mountains – afhængig af vejret. Også her er der massiv trængsel om sommeren og efteråret, så kom tidligt på dagen, hvis du vil have en parkeringsplads.

Naturstier i fred og ro
Selvom det vrimler med turister i Great Smoky Mountains det meste af året, kan du sagtens finde udforstyrrede steder. Snup fx en stille afstikker på en af de mange naturstier i parken. Der er både korte og længere stier. Er du til de korte varrianter, ligger en af de bedste naturstier på turen ud til Clingmans Dove, Spruce Fir Trail, en lille skovsti på cirka 700 meter, der tager dig rundt i et lille stykke uforstyrret nåleskov, hvor træerne desværre lider af angreb fra nogle nærgående borebiller importeret fra Europa.

En anden mulighed er det korte og handicapvenlige Sugarlands Valley Trail ikke langt fra besøgscentret ved den vestlige indgang. Her kan du se forskellige træarter og nyde brusen fra den nærliggende Prong Pigeon Little River, men også og se rester af nogle af de sommerhuse, som blev bygget her i starten af 1900-tallet, inden Great Smokey Mountains blev nationalpark – og husene revet ned og området givet tilbage til naturen. I dag står kun skorstenene og ildstederne tilbage.

Flere andre steder langs de store veje i parken kan du se små skilte til “Quiet Walkways” – små naturstier ind i skoven, hvor du kan nyde naturen i ro og fred i god afstand fra de mange turister.

Frilandsmuseum i Cades Cove
Great Smoky Mountains har været kolonoseret ganske effektivt tidligere, inden parken blev nationalpark i 1934, hvilket dalen Cades Cove i den sydveslige del af parken er et bevis på. Her kan du på en 11 miles langs ensrettet rundtur køre rundt i bil og se nogle af de farme og kirker, som det lille samfund i denne del af parken bestod af før 1934.

De 11 miles på Cades Cove Loop Road er en mellemting mellem Den Fynske Landsby, Hjerl Hede og Knuthenborg Safaripark – men på den gode måde, for det er meget interessant at se disse gamle sydstatsbygninger og fornemme, hvordan farmerne og nybyggerne levede i beskedne kår her for 100 år eller mere siden. Husk at få en trykt guide til ruten ved indkørslen til Cades Cove Loop Road, og afsæt mindst et par timer til de 11 miles, da der typisk er trængsel på ruten om sommeren og efteråret – og ingen mulighed for at overhale forankørende.

Roaring Fork Motor Trail
En anden mulighed er Roaring Fork Motor Trail, der er en 5 miles lang bivej rundt i den centrale del af Great Smoky Mountains. Følg skiltene i fra hovedgaden i Gatlinburg – den eneste mulighed for at komme ud på Roaring Fork Motor Trail. Den ensrettede skovvej er lige er blevet asfalteret (efterår 2010) og byder på et kuperet skovtærræn, flere vandfald og nogle få historiske bygninger fra slutningen af 1800-tallet, inden Great Smoky Mountains blev nationalpark.

Afsæt mindst halvanden time til Roaring Fork Motor Trail for at yde den smukke skovvej og visse steder stejle rute retfærdighed. Har du tid, kan du tage en afstikker til fods til vandfaldet Rainbow Falls eller Grotto Falls – eller måske dem begge. Der er også enkelte mindre vandfald langs selve vejen foruden en historisk vandmølle. Husk at få en trykt guide til turen ved opkørslen til Roaring Fork Motor Trail, og bemærk at vejen er lukket om vinteren p.g.a. det kuperede terræn.

Trængel sommer og efterår
Godt ni millioner gæster besøger hvert år Great Smoky Mountains, og det giver massiv trængsel i parkan – især i oktober, når amerikanerne strømmer til for at opleve træernes efterårsfarver. Vil du undgå trafikpropper og kø-kørsel kofanger ved kofanger, så lad være med at besøge Great Smoky Mountains i weekenden, sådan som Highways gjorde det, da vi besøgte parken i netop oktober.

Highways brugte cirka en time på at komme ud af nationalparken via hovedvejen gennem parken, U.S. 441. Og havde vi ikke valgt en anden rute ud af parken dagen efter, var vi endt i samme trafikkaos endnu engang. Det er især hovedvejen vest ud af parken, U.S. 441, der er flaskehalsen i Great Smoky Mountains – og tilsvarende den modsatte vej ind i parken på formiddage lørdag og søndag.

Gratis adgang hele året
I modsætning til de fleste andre store nationalparker i USA er der hele året rundt gratis adgang til Great Smoky Mountains National Park, hvilket er med til at sende parkens popularitet i vejret. Den gratis adgang skyldes et krav fra Tennessee om, at der ikke må kræves gebyr for passage af U.S. 441, der er en vigtig hovedfærdselsåre over Appalachian Mountains. Det var oprindeligt staten Tennessee, der sammen med North Carolina betalte for anlæggelsen af hovedvejen gennem Great Smoky Mountains.

Ud over den officielle gratis guide til Great Smoky Mountains med tilhørende kort fra National Park Services, som du kan få udleveret i parkens Visitor Centers, så brug en dollar på et mere detaljeret kort over parken, hvor de forskellige naturstier og vandreruter optræder. Det kan både bruges til de små korte ture – og til de længere vandreture. Og så er vandrekortet med “Day Hikes” også godt til bilturister, når du skal have overblik over de mange veje i parken – både dem med og uden asfalt, du må køre på i bil.

Afsæt mindst halvanden eller to dage til at udforske Great Smoky Mountains National Park. Parken er ganske enkelt så stor, at du ikke med rimelighed kan nå at danne dig et indtryk af parken, hvis du også skal nå at nyde den smukke natur, og komme lidt væk fra turistmasserne – også selvom du bruger din udlejningsbil til at komme rundt i parken.

Hoteller i Gatlinburg, Tennessee tæt ved Great Smoky Mountains
Hoteller i Pigeon Forge, Tennessee nord for Great Smoky Mountains
Hoteller i Cherokee, North Carolina syd for Great Smoky Mountains

www.nps.gov/grsm – National Park Service officielle guide til Great Smokey Mountains

Af Henrik Lange, Highways-USA.com