Highway 1 i Californien er spærret på midten her i 2023. Så hvis Highway 1 mellem San Francisco og Los Angeles indgår i dine rejseplaner denne sommer, skal du forberede dig på, at du ikke kan køre hele vejen ned langs kysten her i 2023.


Highway 1 i Californien er spærret på midten i 2023

Californiens Highway 1 står højt på listen over oplevelser blandt danske turister, som er på kør-selv-ferie Californien og det vestlige USA.

Men her i sommeren 2023 kræver det en omvej at nyde udsigten over Stillehavet fra Highway 1. Highway 1 er nemlig spærret på midten, da kraftig nedbør i løbet af vinteren og foråret 2023 har udløst en række voldsomme jordskred, der har ødelagt vejen flere steder. Enkelte af disse jordskred har været så omfattende, at det ikke har været muligt at få repareret vejen, inden højsæsonen satte ind.

Derfor er Highway 1 spærret på en strækning over 5 miles omtrent halvvejs mellem Hearst Castle i syd og Big Sur længere mod nord. Men det er stadig muligt at opleve og køre på hovedparten af Highway 1 – både nord og syd for spærringen af Highway 1. Du kan bare ikke følge vejen hele vejen ned langs kysten.


Vælg den nordlige eller sydlige udgave af Highway 1

Med Highway 1 spærret på midten, står valget for de fleste kør-selv-turister mellem enten at opleve den nordlige udgave eller den sydlige af Highway 1 – eller alternativt begge strækninger af kystruten. Underforstået: Enten den nordlige del af Highway 1 ned til spærringen på midten – eller alternativt den sydlige udgave af Highway 1 op til spærringen midt på Highway 1. Du kan naturligvis også lave en helgardering og vælge begge strækninger.

Hvis du ikke har kørt på Highway 1 tidligere, vil jeg som minimum anbefale dig, at du prioriterer at køre den nordlige del af ruten i fuld længde, ned til spærringen cirka 50 miles syd for Monterey. Men du bør også overveje at køre den sydlige del af ruten. Spærringen af Highway 1 ligger nemlig så langt mod nord, at en del af den sydlige rute også er ganske smuk, når vi taler “landskabelig dramatik”.


Guide: Omkørsel på Highway 1 her i 2023

For at køre rundt om spærringen af Highway 1 i Californien her i 2023, får du her opskriften på, hvordan du kører uden om spærringen af Highway 1 i retningen fra nord mod syd.

Fra Monterey kører du væk fra kysten ad Californiens Highway 68 ind til byen Salinas, hvor du rammer hovedvejen U.S. 101. Den følger du præcis 100 miles sydpå ned til Exit 228, hvor du tager Californiens Highway 46 vestpå ud til kysten igen, hvor du igen rammer Highway 1 – og dermed er tilbage på ruten ude på kysten.

Kører du i stedet fra syd mod nord, bruger du stadig ovenstående kørselsvejledning, men i den modsatte rækkefølge. Her skal du forlade hovedvejen U.S. 101 ved Exit 327 ved Salinas, og følge Californiens Highway 68 vestpå retur ud til Highway 1.

På nuværende tidspunkt her i juli 2023 er der endnu ikke meldt nogen forventet åbningsdato ud på, hvornår Highway 1 genåbnes i fuld længde. Men det forventes først at blive i løbet af efteråret 2023.


Brug for mere inspiration til Highway 1 i Californien?

Detaljeret rejseguide til Highway 1 i Californien – Kun 148,- kr.
Detaljeret rejseguide til Californien og sydvestlige USA – Kun 198,- kr.


Af Henrik Lange
Journalistrejserådgiver og USA ekspert
Highways-USA.com + Highways-Academy.com

Denne artikel er senest opdateret den 13. juli 2023