Med en skøn strandpromenade langs Stillehavet og en tilhørende forlystelsespark har Santa Cruz i hvert fald én god grund til, at du lige tager et stop i den hyggelige kystby på vej ned ad Highway 1. Santa Cruz er den første større by på kysten fra San Francisco. Den ligger i den nordlige ende af Monterey-halvøen, og kan også friste med bl.a. lækre og brede sandstande, en charmerende downtown og muligheden for at køre med veterantog.

Hoteller i Santa Cruz i Californien
Hoteller og tips til overnatning i Monterey

Tivoli med klassisk trærutsjebane
Santa Cruz er en af kun tre byer langs Californiens vestkyst, der stadig har en board walk i træ ud mod Stillehavet med en tilhørende forlystelsespark – direkte på kysten. Tidligere lå der flere sådanne små forlystelses enklaver langs kysten, men i dag er der kun tivoliet på Santa Cruz Board Walk tilbage – foruden det lille tivoli på Santa Monica Pier i Los Angeles og et tivoli ved San Diego, Belmont Park.

Ud over karruseller, gynger og andre forlystelser, byder tivoliet i Santa Cruz på en ægte trærutsjebane bygget i 1924, The Giant Dipper. Rutsjebanen knager faretruende i tømmeret, når du tager den cirka halvanden minut lange tur rundt i trækonstruktionen, men de solide brædder holder altid – og den medfølgende knirken og duften af svenden metal er en del af hele konceptet, når man kaster sig ud i en tur med The Giant Dipper, der har medvirket i adskillige film og tv-serier, bl.a. The Lost Boys, Dirty Harry filmen Sudden Impact og Dangerous Minds.

The Giant Dipper har i øvrigt en søsterrutsjebane i Belmont Park i San Diego, som er bygget i 1925 og som også hedder The Giant Dipper. The Giant Dipper i Santa Cruz fra 1924 er den 5. ældste fungerende rutsjebane i USA.

Mondæn strandby med hyggelig downtown
Bevæger du dig lidt væk fra forlystelserne på Santa Cruz Boardwalk og den brede sandstrand, er der kun 10-15 minutters gang ind til selve bymidten af Santa Cruz. Her finder du en hyggelig downtown med masser af lokale butikker, gallerier, cafeer og restauranter – en by der generelt udstråler, at den især er befolket af velstillede californiere med ganske pæne lønninger. Udvalget af butikker i Santa Cruz er nærmest helt europæisk med individuelle tøjbutikker med bl.a. designertøj, kunstgallerier, o.s.v.

Hop på veterantoget fra Santa Cruz
Om sommeren kører der veterantog fra Santa Cruz Boardwalk og op i bjergene bag byen, hvor Henry Cowell Redwoods State Park ligger. Turen med diesel-toget fra Santa Cruz op i højderne byder på masser af smuk natur, redwood træer langs sporet og kuperet terræn med både tunneler og gamle gitterbroer over floder – med andre ord guf for jernbanefans. Banen krydser også Highway 1, hvilket plejer at være ensbetydende med lange køer på den travle hovedvej. Efter en lille times kørsel når du endestationen oppe i bjergene ved Roaring Camp Railroad, som er en lille kopi af en wild west station.

Har du ikke fået nok veterantog, kan du nu hoppe på smalsporsbanen, en tidligere tømmerbane, der snor sig op ad Bear Mountain gennem den gamle redwood skov. Her kører man med damptog op ad bjerget. Turen op og ned ad bjerget med damptoget tager en time og 15 minutter. Husk også at gå en tur rundt ad naturstien gennem Henry Cowell State Park lige ved parkeringspladsen og se nogle af parkens ældste redwood træer. Man kan naturligvis også tage bilen op til Roaring Camp Railroads og Henry Cowell State Park nord for Santa Cruz.

Hoteller i Santa Cruz i Californien
Hoteller og tips til overnatning i Monterey

Læs mere på:
www.beachboardwalk.com – Santa Cruz Boardwalk
www.roaringcamp.com – Roaring Camp Railroads
www.parks.ca.gov – Henry Cowell State Park

Fortsæt videre sydpå ad California Highway 1 til Monterey

Af Henrik Lange, Highways-USA.com