Første mandag i september er lig med Labor Day i USA, og Labor Day hører til en af de store nationale helligdage i USA – på niveau med Memorial Day i maj og 4. juli. Labor Day markerer således afslutningen på sommeren for mange amerikanere, der nyder fridagen i normalt flot sensommervejr, inden efteråret langsomt kommer snigende.

En tiltrængt miniferie midt i hverdagen
Labor Day og weekenden lige inden Labor Day er således en af de store miniferier i USA. Amerikanerne har ikke specielt mange fridage i løbet af året, så Labor Day weekenden er en lille oase i hverdagen, som er en oplagt chance for at tage en forlænget weekend med familien.

Den chance griber rigtigt mange amerikanere, og derfor er det en god ide lige at være ekstra opmærksom, hvis jeres ferieplaner i USA inkluderer den første mandag i september – og den første weekend i september. For her er der ekstra mange gæster i nationalparker, forlystelsesparker og resorts i USA, når mange amerikanske familier tager ud på landevejen for selv at holde tre dagens miniferie.

Vær opmærksom på den første weekend i september
Da Labor Day ikke er helligdag, vi har nogen speciel relation til her i Norden, kommer det bag på mange turister, at der pludselig kan være ekstra meget pres på hoteller, seværdigheder og nationalparker i den første weekend af september. Men forklaringen hedder altså Labor Day, og derfor kan det være en god ide at være ekstra vågen i forhold til bookinger, hvis I opholder jer i USA omkring Labor Day weekenden.

Efter Labor Day flader sæsonen til gengæld ud, priserne i forlystelsesparker og på hoteller og anden overnatning dykker, og der bliver pludselig betydeligt bedre plads i bl.a. nationalparkerne. Og da vejret i store dele af USA fortsat er fantastisk i løbet af september, er september måned efter Labor Day et af de bedste tidspunkter på året at besøge USA på. Men I skal altså lige være opmærksomme på Labor Day weekenden i starten af september, og Labor Day falder altså altid på den første mandag i september.

Labor Day markerer afslutningen på sæsonen
Jeg har i øvrigt personligt været med til at markere Labor Day og afslutningen på sommeren i USA tilbage i 90’erne. Tilbage i sommeren 1994 arbejdede jeg i USA for en amerikansk familie i Midtvesten, der havde gjort det til deres levevej at sælge friskprissset limonade og andre snacks på bl.a. store county fairs i det amerikanske Midtvesten.

Her var Labor Day weekenden den sidste store sommerweekend med markeder og byfester i Midtvesten, inden sensommeren gik på held, vejret blev mere ustadigt og folk for alvor vendte tilbage til hverdagen.

Samme mønster gentog sig i 1997, da jeg igen besøgte familien. Her var Labor Day weekenden også den store afslutningen på sommersæsonen, inden familien pakkede deres trailere og satte kursen sydover mod Florida – med en række stops undervejs i de amerikanske sydstater – indtil familien nåede helt frem til Florida for her at “overvintre” med deres forretning, inden sommersæsonen starter året efter med Memorial Day weekenden i maj.

Få flere detaljer om de særlige amerikanske helligdage i løbet af året

Af Henrik Lange, Highways-USA.com