Lake Mead er noget så utraditionelt som et naturområde delvist menneskeskabt og under beskyttelse af National Park Services. Byggeriet af Hoover Dam i 1930’erne og den efterfølgende opdæmning af Colorado floden, fik vandspejlet til at stige til det, der i dag er Lake Mead, der dermed i praksis er en menneskeskabt sø bag Hoover Dam. Den nye sø var en oplagt vandlegeplads ude i det ellers tørre ørkenlandskab, og i dag er Lake Mead et af de største menneskabte rekreative områder i USA bestyret af National Park Services.

Lake Mead indgår i min 23 dages guide til Texas, New Mexico, Arizona og Nevada

En tur langs vestbredden af Lake Mead
Lake Mead National Recreation Area er samlet set et gigantisk område, der i Arizona grænser op til Grand Canyon National Park, og som breder sig et godt stykke ind i både Nevada og Arizona på begge sider af Colorado floden. Men som kør-selv turist er det især det område af ”parken”, som ligger nordøst Las Vegas og vest for Colorado floden på Nevada siden, som er mest interessant – og nemmest tilgængeligt i bil.

Her nord for Hoover Dam langs vestkanten af Lake Mead (udtales Lake Miid) kan I køre ind gennem parken ad Highway 167 og følge vejen nordpå langs den vestlige bred af Lake Mead. Det er en utrolig smuk køretur, der i den grad overraskede mig med sin naturskønhed suppleret med farverige sandstensklipper i røde og gule nuancer – samme geologiske klippetype, som I finder oppe i Valley of Fire State Park.

Landskabet og klipperne er så smukke flere steder, at I ikke kan lade med at holde ind til siden og tage nogle fotos af det fantastiske natursceneri. Der er heldigvis adskillige parkeringspladser og holdepladser langs vejen, der i øvrigt snor sig en del i kraft af det forholdsvis kuperede landskab. Ved lokaliteten Northshore Summit Trail fulgte jeg den cirka 300 meter lange natursti op til toppen og fik et fantastisk vue ud over det østlige Nevada.

Lystbåde, husbåde og vandsport på Lake Mead
Mens det er ørken og smukke, men golde klipper, der udgør landskabet mod vest, ligger Lake Mead og spejler sig med sin ofte blanke vandoverflade mod øst. På den modsatte side af søen ligger Arizona.

Da Lake Mead er en gigantisk vandlegeplads for de lokale med egen båd, er der flere steder anlagt marinaer med bådramper, så folk kan få deres både i søen. Desuden er der flere steder marinaer med husbåde, lige som der er mulighed for tursejlands på Lake Mead.

Det vestlige USA og i særdeleshed Californien og Nevada her de senere år været ramt af voldsom tørke, som heldigvis er aftaget noget inden for de sidste års tid (2017). Det ændrer dog ikke ved, at vandspejlet i Lake Mead stadig står forholdsvis lavt i forhold til tidligere, hvilket kan ses på de omkringliggende klipper langs søen, hvor man kan aflæse, hvor højt vandet historisk har stået. Så der kan være ret stor forskel på vandmængden i Lake Mead, også i forhold til sæson og årstider.

Området langs Colorado floden syd for Hoover Dam ned mod byen Laughlin indgår i øvrigt også i Lake Mead National Recreation Area. Her har opdæmningen af Colorado floden ved Davis dæmningen skabt Lake Mojave, som også er en menneskeskabt sø – ligesom Lake Havasu er det endnu længere mod syd på grænsen mellem Arizona og Californien.

Museum of The Lost City i Overton
Den naturlige konsekvens af opførelsen af Hoover Dam i 1930’erne var, at store lavtliggende områder langs Colorado floden i både Nevada og Arizona ville blive oversvømmet. Det vidste man naturligvis på forhånd, inden dæmningen stod færdig og Lake Mead langsomt blev en realitet.

På det areal i Lake Mead, der nu er oversvømmet, lå der tidligere en række landsbyer, som måtte opgives, i takt med, at vandet i Lake Mead steg. Derfor blev hele landsbyer opgivet og flyttet højere op/ længere ind på “land” i Nevada.

I samme område fandtes der også rester af en række gamle historiske bosættelser. Disse i nogle tilfælde 1.000 år gamle bopladser blev undersøgt af arkæologer tilbage i 30’erne, inden vandet begravede dem på bunden af Lake Mead. Nogle af fundene fra disse forhistoriske bopladser er i dag udstillet på museet Museum of the Lost City i byen Overton, hvor I også kan få historier om nogle af Nevadas spøgelsesbyer fra bl.a. 1800- og 1900-tallet, der af forskellige årsager blev forladt p.g.a. fx udtømte miner, stigende vandstand i Lake Mead, m.v.

Den oprindelige bygning, der huser Museum of the Lost City er i øvrigt opført i Pueblo stil i midten af 30’erne som et offentligt støttet projekt under Roosevelts New Deal politik, der satte unge arbejdsløse mænd i arbejde i kølvandet på depressionen i 30’erne.

Museer var oprindelig tiltænkt at skulle formidle historien om opførelsen af Hoover Dam. Men da Hoover Dam kom til at ligge noget sydligere end først planlagt, så formidler den smukke pueblo museumsbygning i Overton nu i stedet historien om forsvundne byer i Nevada.

Det praktiske om Lake Mead National Recreation Area
Det rekreative område omkring Lake Mead fungerer på samme måde som en nationalpark. Det koster 20 dollars pr. køretøj at køre ind i området, som opkræves ved indkørslerne til ”parken”. Men hvis I har et nationalparkpas, gælder det også til Lake Mead National Recreation Area, som I altså kan besøge gratis.

Lake Mead indgår i min 23 dages guide til Texas, New Mexico, Arizona og Nevada

Af Henrik Lange, Highways-USA.com