Med cirka 62 millioner passagerer årligt er Los Angeles International Airport den tredje største lufthavn i USA – kun overgået af Atlanta og Chicago O’Hare. LAX er det brohovedet mellem Nordamerika, Asien og Australien/ New Zealand, og har flere direkte ruter til Europa – men ingen direkte flyruter fra København. Ud over et virvar af terminaler, der moderniseres for millioner i disse år, byder LAX også på arkitektoniske oplevelser – bl.a. den berømte Theme Building fra 1961, der ligner en UFO på fire ben.

Hoteller ved Los Angeles International Airport
Hoteller og overnatning i Los Angeles
Billeje og afhentning af lejebil i Los Angeles

Adskillige direkte fly fra Europa til LAX
LAX er den største lufthavn på den amerikanske vestkyst, og med de mange flyforbindelser fra Europa til Los Angeles, er den et oplagt bud på “ankomst lufthavnen” til Californien. Fra København har SAS dagligt en afgang til Los Angeles, efter at SAS i januar 2020 flyttede sin  Los Angeles rute fra Stockholm til København. Til gengæld betjener Norwegian ikke længere ruten mellem København og Los Angeles, der blev lukket i oktober 2019.

Fra resten af Europa er der direkte flyforbindelser til LAX fra Amsterdam (KLM), Berlin (Air Berlin), Düsseldorf (Air Berlin), Frankfurt (Lufthansa), London Hearhrow (British Airways, Virgin Atlantic og Air New Zealand), Madrid (Iberia), München (Lufthansa), Paris (Air France), Rom (Air Italia) og Zürich (Swiss).

Hovedparten af de internationale flyselskaber ankommer i Tom Bradley International Terminal, men ikke alle. Jeg har testet flere forskellige flyselskaber til Los Angeles, bl.a. SAS, Virgin Atlantic og sågar Air New Zealand. Sidstnævnte leverede en fremragende oplevelse i 2012. Air New Zealand flyver mellem London via LAX til Auckland på New Zealand.

Min seneste flyvning til LAX var med Norwegian i maj 2019. Min flyvning med Norwegian fra CPH til LAX kan I læse en anmeldelse af i denne artikel.

Desuden fløj jeg til Los Angeles med SAS i april 2016. Jeg har skrevet en særskilt anmeldelse af SAS baseret på min flyvning til Los Angeles i 2016 – med afsæt i SAS’ nye langdistance koncept.

Tom Bradley International Terminal
På trods af de i alt ni terminaler, er det ikke umuligt at finde rundt i lufthavnen – blot du kender nummeret på den terminal, dit fly afgår fra. Alle afgange udgår fra øverste etage i terminalerne, mens alle ankommende passagerer ankommer i nederste etage.

Tom Bradley International Terminal, der blev opført op til OL i Los Angeles i 1984, er opkaldet efter den først afro-amerikanske borgmester i Los Angeles, som sad i chefstolen for millionbyen i omkring 20 år. Tom Bradley International Terminal gennemgår i disse år en større modernisering, så terminalen fremstår mere lys og med mange nye shopping muligheder plus nye restauranter og spisesteder.

Arkitektoniske oplevelser i LAX
LAX byder også på flere arkitektoniske lækkerier. Ikke mindst den berømte Theme Building fra 1961, som leder tankerne hen på en UFO på fire ben, der er landet midt i lufthavns infernoet.

Den meget karakteristiske bygning har en restaurant oppe som omdrejningspunkt og en udsigtsplatform oppe på taget. Platformen blev lukket af sikkerhedshensyn efter terrorangrebene den 11. september 2001. Men efter en større renovering genåbnede udsigtsplatformen i 2010, og man kan nu igen komme op på taget og nyde udsigten over lufthavnens landingsbaner.

Afhentning af udlejningsbil i LAX
Langt de fleste vælger at hente en udlejningsbil, når de ankommer til LAX. Gratis shuttelbusser fra de forskellige udlejningsfirmaer kører i pendulfart mellem ankomst terminalerne i underetagen af LAX og ud til udlejnings firmaernes udleveringslokaliteter, som typisk ligger 10-15 minutters kørsel fra lufthavnen. Enkelte udlejningsfirmaer har slået sig sammen: Det gælder fx Alamo, som har samme udleveringsterminal som National.

I kan læse mere om afhentning af udlejningsbiler i Los Angeles i min artikel om biludlejning fra Los Angeles

Offentlig transport fra lufthavnen
LAX er stadig ikke direkte forbundet med en af Los Angeles’ Metro linjer. Nærmeste Metro station er LAX Aviation på Green Line, som man kan komme over til med en gratis shuttelbus. Skal du ind til Downtown L.A. er det dog langt nemmere at hoppe ombord på de såkaldte FlyAway busser, der hver halve time kører direkte fra Terminal 1 i LAX til Union Staion i Downtown (kører hele døgnet rundt). Det tager typisk 30 minutter eller mere at køre fra LAX og ind til Union Station. Pris: 7 dollars for en enkeltbillet (2013).

Er anden mulighed er de såkaldte “Shared Ride Vans”, som bl.a. operatøren Super Shuttle udfører. Det kan bedst betale sig, hvis man rejser flere sammen. Super Shuttle tilbyder minibusser med plads til op til 9 personer, som kan følges ad til samme destination, fx hoteller i Downtown. Pris fra LAX til Downtown: 16 dollars (2013). Endelig tilbyder en række (dyrere) hoteller omkring LAX gratis bustransport fra ankomstterminalen og over til hotellet.

Hoteller ved Los Angeles International Airport
Hoteller og overnatning i Los Angeles
Billeje og afhentning af lejebil i Los Angeles

Læs mere om LAX på www.lawa.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com