Det nordlige USA er denne sommer ramt af markant forringet luftkvalitet p.g.a. de voldsomme skovbrande i Canada, der har sendt røg og sodpartikler ud over store dele af Nordamerika.

Derfor skal personer med luftvejsproblemer som fx astma være særligt opmærksomme. Den aktuelle luftkvalitet i USA kan heldigvis nemt tjekkes på et fælles amerikansk-canadisk website.


Luftkvaliteten i USA udfordret af skovbrande i Canada

Canada her denne sommer 2023 været ramt af voldsomme skovbrande. Og ud over store ødelæggelser og afsvedne naturområder, har de voldsomme skovbrande også sendt luftkvaliteten over det nordlige USA ud på en rutsjetur ned på de orange og røde advarselsniveauer.

Indbyggerne i flere amerikanske millionbyer som New York City, Chicago, Boston og Washington D.C. har i løbet af juni og juli været udfordret på deres luftkvalitet p.g.a. røg- og sodpartikler fra skovbrandene, der på trods af lange afstande, alligevel har fundet vej til storbyerne på den amerikanske østkyst.

Lige p.t. – her midt i juli måned 2023, hvor disse linjer skrives – er det især byer som Cleveland i Ohio og Pittsburgh i Pennsylvania, der er plaget af dårlig luftkvalitet i USA.

Den forringede luftkvalitet i USA betyder, at personer med luftvejssygdomme eller luftvejsproblemer skal være ekstra opmærksomme, hvis de planlægger at besøge det nordøstlige USA her i sommeren 2023.


Tjek luftkvaliteten på fælles canadisk/ amerikansk website

Heldigvis er der hjælp at hente på det officielle website Airnow.gov, hvor du kan tjekke status på luftkvaliteten over hele USA og Canada, som via en lang række målestationer overalt i USA og Canada giver brugerne en her og nu status på luftkvaliteten i USA.

Airnow.gov inddeler luftkvaliteten i 6 forskellige farvekategorier, der spænder lige fra grøn over gul, orange, rød, blå og sort – med blå og sort som direkte sundhedsfarlige. Lige dags dato – 19. juli 2023 – er der dog ingen blå eller sorte markeringer på kortet, men adskillige orange og røde markeringer, som markerer sundhedsfarlige niveauer af luftkvaliteten i USA flere steder, især i det østlige USA.

Hvis du lider af luftvejsproblemer og skal til USA eller Canada, er det derfor en god ide at holde ekstra øje med websitet Airnow.gov


Af Henrik Lange
Journalistrejserådgiver og USA ekspert
Highways-USA.com + Highways-Academy.com

Denne artikel er senest opdateret den 19. juli 2023