USA betragtes ofte som et historieløst land p.g.a. sin korte eksistens. Men der har levet mennesker i Nordamerika længe før der var noget, som hed USA, og i det sydvestlige Colorado kan du for alvor mærke historiens vingesus. Her har man fundet nogle velbevarede ruiner af det, der frem til omkring år 1.300 var et velfungerende indianersamfund.

Overnatning på Far View Lodge inde i selve Mesa Verde
Hoteller i Cortez vest for Mesa Verde National Park
Hoteller i Durango øst for Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Mesa Verde National Park:
Åbningstider året rundt: Dagligt kl. 8-17
Guidede ture april til oktober: Dagligt kl. 9-16
Entré maj til oktober (gælder en uge) 25 dollars pr. bil (2019)
Entré november til april (gælder en uge) 15 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 33 kvadratkilometer
Mesa Verde Scenic Drive: 30 miles/ 48 kilometer
Geologiske særpræg: Canyons, højslette, klipperuiner
Geografisk placering: Det vestlige Colorado
Kort over Mesa Verda National Park på Google Maps

1000 år gamle indianer ruiner i Colorado
De forladte klipperuiner er bygget i op til tre etager, og menes at være opført af Anastazi stammen, der har boet i området fra omkring år 500 og frem til 1300-tallet, hvor stammen pludselig har forladt området, muligvis p.g.a. tørke. Området har ligget så tilpas afsides fra alting, at man har kunnet være i fred for rivaliserede stammer.

Mesa Verde, der på spansk betyder “det grønne plateau”, ligger på højslette med en del træer, deraf det oprindelige spanske navn. Der er adgang til nationalparken fra U.S.160 hvor en cirka 15 miles lang vej snor sig op på selve plateauet. Herfra fører en vej rundt oppe langs kanten og til de forskellige ruiner, som ligger godt gemt under de store klippefremspring. Enkelte af ruinerne kan du selv gå ned til via stejle naturstier, mens andre må nydes fra kanten, hvorfra der er en forrygende udsigt over området.

Guidede rundvisninger til klipperuinerne
Ud over de ruiner, du kan opleve på egen hånd, er der rundvisninger til tre af de mest spektakulære klipperuiner på guidede ture. Køb billetter til disse ture allerede ved ankomsten til Mesa Verde, da rundvisningerne traditionelt hurtigt bliver udsolgt. Billetter til de guidede ture købes i Visitor Center ved indgangen, hvor du også får kort over parken. Billetter kan også købes på forhånd på www.recreation.gov

Længere inde i parken ligger Chapin Mesa Museum, der har en udstilling om Anasazi indianerne og deres kultur. Herfra er der adgang til Spruce Tree House, der er en landsby med 114 rum. Den største samling af ruiner er landsbyen Cliff Palace med 217 rum, som menes at have haft op mod 250 indbyggere. Der er dog kun adgang til Cliff Palace på de guidede rundvisninger.

Overnatning i og ved Mesa Verde National Park
Med udsigt til fire stater lever Far View Lodge inde i selve Mesa Verde National Park i den grad op til sit navn. Lodgen er parkens eneste overnatningsmulighed inde i selve parken og har ialt 150 værelser fordelt på både almindelige værelser og suiter. Far View Lodge ligger 25 kilometer inde i Mesa Verde National Park og i gåafstand fra besøgscentret. Lodgen er kun åben fra medio april til slutningen af oktober. Bestil værelse i god tid, hvis du vil overnatte på Far View Lodge.

De nærmeste større byer i forhold til Mesa Verde National Park er Cortez cirka 35 kilometer mod vest (målt fra parkens besøgscenter) og den hyggelige, gamle by Durango cirka 75 kilometer mod øst, der har bevaret noget af sin wild west charme. I begge byer finder du et større udvalg af moteller og hoteller i forskellige prisniveauer.

Overnatning på Far View Lodge inde i selve Mesa Verde
Hoteller i Cortez vest for Mesa Verde National Park
Hoteller i Durango øst for Mesa Verde National Park

Mesa Verde National Park indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
www.nps.gov/meve – National Park Service officielle guide til Mesa Verde

Af Henrik Lange, Highways-USA.com