“I Legoland, land, land…!” De fire store Lego-præsidenthoveder i Billund er meget overbevisende, men den ægte vare skal man til Mount Rushmore i Black Hills, South Dakota for at opleve. Her skuer fire af nationens store præsidenter, Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln ud over prærien fra deres plads i klipperne højt oppe over Black Hills.

Hoteller i Keystone tæt ved Mount Rushmore
Hoteller i Hill City vest for Mount Rushmore
Hoteller i Rapid City nord for Mount Rushmore
Mount Rushmore indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Fakta om Mount Rushmore:
Åbningstider ultimo maj – medio august: Dagligt kl. 8-22
Åbningstider medio august – ultimo september: Dagligt kl. 8-21
Åbningstider primo oktober – medio maj: Dagligt kl. 8-17
Entré: Der er gratis adgang for alle besøgende
Parkering: 10 dollars pr. køretøj (biler og motorhomes) (2019)
Geologisk særpræg: Gigantiske bjergskulpturer
Geografisk placering: Det vestlige South Dakota
Kort over Mount Rushmore på Google Maps

En hyldest til det amerikanske demokrati
Det er skulptøren Gutzon Borglum (bemærk efternavnet), der er hovedmand bag de fire udhuggede præsidenthoveder. Gutzon var en amerikansk patriot, og havde i starten af 1900-tallet gjort sig bemærket med flere forskellige skulpturer rundt om i USA. I midten af 20’erne blev Gutzen Borglum kontaktet af en række initiativtagere, der ønskede at skabe et kunstværk, der dels ville hylde det amerikanske demokrati, men også skabe en turistattraktion i de smukke, men ret ukendte Black Hills.

Gutzon tog på udkig efter den perfekte klippe, og han endte med at foreslå Mount Rushmore, der dels havde de rette proportioner, men også lå sydvendt, så der var sol på klipperne det meste af dagen. Gutzon fik sin vilje, og præsident Calvin Colidge, der holdt meget af Black Hills, dedikerede klippen til projektet i 1927.

Hårdt arbejde og mangel på penge
Og så var det ellers i gang med hammer og mejsel. Og snart også dynamit og trykluftbor, da de hårde klipper ikke umiddelbart gav efter for Gutzon’s ønske om at bearbejde dem. Men fremad gik det, og i 1930 var hovedet af George Washington dukket frem af klipperne.

Imidlertid kneb det med finansieringen: Projektet trak ud, og Gutzon Borglum brugte lige så meget tid på at skaffe penge til at realisere projektet, som på at skabe selve værket. Derfor gik der seks år mere, før hovedet af Thomas Jefferson var færdigt i 1936 og året efter var Abraham Lincoln færdig. Men så havde den amerikanske forbundsregering også set lyset, og de gav et bidrag til projektet, så det kunne gøres færdigt. I 1939 kunne Theodore Roosevelt så også skue ud over South Dakotas forblæste græsprærie.

Der manglede dog stadig en del finpudsning, så trykluftsborene fortsatte med at hugge i klipperne indtil Gutzon pludselig døde i marts 1941. Og projektet blev endeligt indstillet i oktober 1941 – samme dag som USA gik ind i den 2. verdenskrig.

Granit, naturstier og morsomme filmklip
Mount Rushmore er forlængst blevet et klassisk ikon på frihed og demokrati i USA, og de fire præsidenthoveder er et samlingspunkt for alle amerikanere. Således vil du møde voksne amerikanere, der har taget deres børn med til Mount Rushmore for at lære dem om nationens stolte fædre. Desuden flankeres den brede søjlegang op mod selve monumentet af flag fra hver af de 50 stater i unionen, der er med til at understrege, at Mount Rushmore tilhører alle amerikanere.

Faciliteterne ved Mount Rushmore har fået flere “facelifts” de senere år – for nu at blive i jargonen. Bl.a. er der bygget et ny indgangsparti i granit, og man har anlagt en ny natursti, det såkaldte “Presidential Trail”, så du nu kan komme endnu tættere på hovederne og beskue dem nedefra fra forskellige vinkler. Her kan du også læse om de enkelte præsidenter, og deres bedrifter gennem historien.

Selve besøgscentret byder på en permanent udstilling om monumentets tilblivelse, og du kan også se dokumentarfilm i centrets biograf. Som et lille kuriosum er det også muligt at se eksempler fra film og reklamer gennem tiden, hvor Mount Rushmore har været brugt som ikon. Det er meget morsomt klippet sammen, og understreger hvor centralt et symbol, Mount Rushmore er for USA og amerikanerne.

Den amerikanske nationalfølelse
Om aftenen inden Mount Rushmore lukker, udspiller der sig en helt særlig amerikansk sceance på den store scene nede foran de fire præsidenter. Dels sættes der lys på de fire hoveder, og dels skal Star and Stripes tages ned. Det er en stor ære at få lov til at lægge flaget sammen, og de frivillige findes blandt de gæster, som er tilstede på tilskuerrækkerne.

Men det er kun folk, som har tjent eller stadig er ansat i den amerikanske hær, flåde eller flyvevåben, som kaldes op på scenen. Herefter stiller samtlige af disse personer – langt hovedparten mænd – sig op på en lang række og nævner deres navn og tilknytning forsvaret, fx Bill Johnson, United States Marine Corps. Derefter klappes der af personerne på scenen som respekt for deres indsats i forsvaret af fædrelandet – inden flaget så afslutningsvis tages ned og nationalsangen afspilles. Det er altsammen meget amerikansk, men sceancen repræsenterer i høj grad den amerikanske selvforståelse og iscenesættelse.

Gutzon Borglum’s efternavn
Tilbage til manden, der gjorde hovedparten af det hårde arbejde på Mount Rushmore. Gutzon blev født i Idaho i 1867, men hans mormon-forældre faktisk var danske udvandrere. Familien kom oprindeligt fra landsbyen Børglum i Nordjylland, og tog ved ankomsten til USA efternavn efter den by, de havde lagt bag sig i Danmark.

Derfor er det landsbyen Børglum i Nordjylland, der har stået fadder til Gutzon Borglum’s efternavn. Dermed har Danmark også sin lille andel af æren for Mount Rushmore. Verden er lille.

Hoteller i Keystone tæt ved Mount Rushmore
Hoteller i Hill City vest for Mount Rushmore
Hoteller i Rapid City nord for Mount Rushmore

Mount Rushmore indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
www.nps.gov/moru
 – National Park Service officielle guide til Mount Rushmore

Af Henrik Lange, Highways-USA.com