Langdistanceflyvninger med Norwegian er nu officielt historie. Den norske flyselskab har fremlagt en ny forretningsplan, og her fremgår det, at Norwegian helt dropper sine langdistanceforretning fra alle sine europæiske destinationer til bl.a. USA. Fremover vil Norwegian udelukkende fokusere på de kortere europæiske ruter.

Slut med alle direkte Norwegian ruter til USA
Siden 2013 har masser af danskere og skandinaviske turister fløjet til USA med Norwegian – i mange tilfælde til ret lave billetpriser. Men der kom aldrig økonomisk luft under vingerne på Norwegian’s langdistance satsning, og i efteråret 2019 var det slut med direkte Norwegian fly mellem Københavns Lufthavn og USA.

Bliv medlem af fordelsklubben Highways Academy: Få 12 måneder for kun 798,- kr.

Nu lukker Norwegian så sit langdistance eventyr helt ned med lanceringen af en ny forretningsplan, hvor det fremgår, at flyselskabet fremover udelukkende vil fokusere på de kortere europæiske ruter. Beslutningen omfatter alle langdistanceruter fra Europa til USA samt de ruter, Norwegian fløj til Asien.


De rødnæsede Boing 787 Dreamliner fly kommer ikke til at flyve til USA eller Asien igen for Norwegian

Dermed må danske USA turister spejde langt efter de rødnæsede fly i de amerikanske lufthavne. Det samme gælder de billige Norwegian flybilletter til USA, som helt åbenlyst har været alt for billige til, at Norwegian har kunne få nok indtjening på sine billetter – på trods af mersalg af diverse tillæg for ydelser om bord – ud over basisprisen på selve flybilletten.

Dreamliner fly med børnesygdomme
Norwegians langdistance eventyr til bl.a. USA har været interessant at følge fra sidelinjen siden opstarten i 2013 – bl.a. som lanceringskunde for Boing på Boing’s nye 787 Dreamliner fly.

Det gav anledning til en del problemer i 2013 og 2014 med diverse børnesygdomme på Boing flyene. Problemer som Norwegian dog var uden skyld i. Men som alligevel faldt tilbage på flyselskabet, når man havde lovet kunderne en “high tech” oplevelse i de nye Dreamliner fly – der så jævnligt blev erstattet med betydeligt ældre erstatningsfly, som ikke kunne levere den unikke rejseoplevelse, som kunderne var blevet stillet i udsigt.

Mange Norwegian destinationer til USA
Listen over destinationer i USA, som Norwegian har fløjet til direkte fra bl.a. Danmark er også temmelig lang. New York JFK var med fra starten, og så stiftende mange Florida turister bekendtskab med Fort Lauderdale lufthavnen nord for Miami – og ikke som “normalt” Miami International Airport.

Siden kom der også direkte flyvinger fra København til bl.a. Boston, Chicago, Orlando, Los Angeles og Oakland ved San Francisco. Også Las Vegas fik en overgang direkte rute fra København – ren luksus. Problemet var bare, at Vegas om sommeren er en meget varm by at lette fra. Det betød, at Norwegian flyene ikke kunne lette fuldt lastet, når varmen i ørkenen var ekstra hot. Og så var der ikke økonomi i den rute. Derfor droppede man det projekt igen efter et par år.

Uden for USA har Norwegian også haft gang i et større eventyr i Argentina af alle steder – foruden nogle få flyruter til Asien. Men det har været USA, der har haft Norwegians største opmærksomhed som oversøisk destination. Og det med et væld af destinationer og ruter, som i mange tilfælde dog kun har haft meget kort levetid.

Norwegian vender tilbage til kerneforretningen i Europa
Nu vender Norwegian så tilbage til kerneforretningen i Europa og skal nu i gang med at skille sig af med de 27 Dreamliner fly, som ifølge rejsemediet Check-In.dk stadig indgår i Norwegian flåden.

Dermed er Norwegian eventyret i USA slut i denne omgang. Men det har været spændende at følge. Underholdningsværdien har ikke fejlet noget, bl.a. takket været den tidligere karismatiske direktør og grundlægger, norske Bjørn Kjos, der var med til at grundlægge Norwegian tilbage i 1993, og som forlod posten som direktør i 2019.

Norwegian flyver altså videre, men holder sig fremover indenfor Europas grænser. Dermed må danske og nordiske USA turister nok også indstille sig på, at de helt uvirkelige lave priser på flybilletter til USA, som man i nogle tilfælde kunne finde hos Norwegian, hører fortiden til. For kan man som flyselskab ikke tjene penge på sine flybilletter til fx USA, så stopper rabatfesten på et tidspunkt.

Af Henrik Lange
Highways-USA.com + Highways-Academy.com
Journalistrejserådgiver og USA ekspert

Denne artikel er senest opdateret den 15. januar 2021.