Autocamperen – eller motorhomet, som amerikanerne kalder det – er et interessant alternativ til den klassiske udlejningsbil. Et motorhome er især oplagt, hvis I planlægger at bruge meget tid i de amerikanske nationalparker eller er en børnefamilie, der vil undgå besvær med at skulle slæbe bagage ind og ud af skiftende motelværelser. Men I skal ikke vælge motorhomet for at spare penge: Udgiften til brændstof er betydeligt højere end i en lejebil, og prisen på overnatning på campingpladser er ikke meget lavere end på fx moteller.
Fordelene ved et motorhome
Autocamperen giver jer mulighed for at være helt tæt på naturen. De største amerikanske nationalparker har en række naturcampingpladser, som I kan overnatte på i jeres motorhome. Dermed har I en unik mulighed for at være midt i parken fx tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor dyrelivet rigtigt folder sig ud.
For børnefamilier har autocamperen også den fordel, at man har al sin bagage samlet på et sted under hele turen – kufferten skal populært sagt kun pakkes ud én gang. Desuden kan ungerne bedre bruge transporttiden, da de kan sidde fastspændt ved bordet i motorhomet og nyde landskaberne glide forbi, mens de spiller spil, ser film, leger m.v.
Ulemperne ved et motorhome
Et amerikansk motorhome er et meget stort køretøj at køre rundt i. Motorhomet fås typisk i tre forskellige størrelser, men selv den mindste model – til tre personer – er stor efter europæisk målestok. I praksis betyder størrelsen, at I vil være afskåret fra at vælge visse mindre veje, da det ikke er nogen fornøjelse at køre rundt med stort motorhome på fx snoede veje i bjergrigt terræn. Har I planer om fx at køre ned langs Stillehavet på Highway 1 i Californien, bør det ikke foregå i et motorhome. Efter min mening er motorhomes på 30 fod eller mere for store til Highway 1, selvom de ikke er forbudt på Highway 1. Læs mere i mine artikel med rejsetips til Highway 1 i Californien
Motorhomet sætter også sine begrænsninger for, hvor store afstande I kan nå at tilbagelægge på en enkelt dag. Dels er tempoet lavere i et motorhome, og dels er det anstrengende for chaufføren at køre motorhome i flere timer ad gangen til trods for servostyring, autopilot, gode sæder og andre tekniske bekvemmeligheder.
Økonomi og motorhomes
Lad det være sagt med det samme: Det er ikke billigt at leje motorhomes i USA. Udlejningspriserne svinger hele tiden og afspejler efterspørgslen. Stor efterspørgsel betyder højere priser. Det betyder i praksis, at jo længere I venter at booke jeres motorhome, desto højere bliver prisen. Derfor kan det godt betale sig at være ude i god tid – gerne et halvt år før afrejse. Ofte kan det være en fordel at reservere motorhome allerede inden jul – i fx november eller december – hvis I vil på sommerferie i USA i motorhome.
Sommersæsonen fra maj til august er den dyreste periode, mens priserne resten af året er mere moderate. Der kan dog være store regionale forskelle, hvilket fx er tilfældet i Florida og New England.
Når det gælder forbrug af brændstof, er et motorhome en tørstig fætter. De amerikanske autocampere er typisk udstyret med V6- eller V8-motorer og kører derfor kun tre til fire kilometer pr. liter. Og med benzinpriser i USA, der også er steget de senere år (bl.a. p.g.a. grønne afgifter i nogle stater) kan brændstofforbruget godt mærkes på feriebudgettet, alt efter hvor langt I vil omkring. Stort set alle motorhomes i USA er i øvrigt benzindrevne.
Krav til kørekortet
Du behøver ikke have stort kørekort, for at leje et motorhome i USA. Det gælder også, selvom størrelsen på de amerikanske motorhomes overstiger 3.500 kg, hvilket normalt er maksimum for den totalvægt på køretøjer, du som dansker må køre med et lille dansk kørekort. Man må altså gerne køre motorhomes på over 3.500 kg i USA med et lille dansk kørekort, selvom det ville være ulovligt at køre et tilsvarende køretøj i Danmark.
Den største udlejer af motorhomes i USA, Cruise America, som masser af danskere hver sommer lejer motorhomes igennem, har fået en garanti fra de amerikanske færdselsmyndigheder om, at danskere og andre europæere med et lille kørekort, lovligt må føre motorhomes på over 3.500 kg i USA.
Noget helt andet er så, at chaufføren også rent praktisk skal kunne håndtere det store køretøj. Er der fx tale om et 30 fods motorhome til 7 personer, som er det største motorhome i Cruise America’s flåde, taler vi om et motorhome på 9 meter i længden. Så hvis I til daglig kører rundt i en mindre dansk personbil, kan det godt være lidt af en udfordring at sætte sig bag rattet i fx et 25 eller 30 fods motorhome. Alle de motorhomes fra Cruise America, jeg har kørt, har dog været meget nemme at køre. Men man skal lige vænne sig til størrelsen.
Et motorhome i praksis
Et amerikansk motorhome byder på så mange finesser, at I får tilbudt en grundig introduktion til hele køretøjet, når I afhenter jeres motorhome hos udlejningsbureauet. Introduktionen består typisk af en video på cirka 20 minutter, hvor motorhomets forskellige tekniske funktioner gennemgås. Det gælder bl.a. brug af gas-, el- og vand-installationer, og det er en god ide at være to voksne til gennemgangen, så I er to personer, der kender de tekniske detaljer.
Efter introduktionen bør I lige gennemgå motorhomet for eventuelle fejl og mangler, inden I forlader udlejningsbureauet, så I ikke står med en defekt dims, der kan spolere campinghyggen, når I først står ude i ødemarken. Og spørg hellere en ekstra gang for meget end for lidt, inden I kører afsted.
Bemærk at i modsætning til biludlejningsfirmaer, så ligger de forskellige motorhome udbyderes afhentningsstationer typisk ikke i nærheden af de amerikanske lufthavne. Desuden tillader Cruise America og de andre motorhomeudlejere ikke, at I får udleveret jeres motorhome på ankomstdagen. I kan altså først få jeres motorhome udlevereret dagen efter ankomsten til USA. I skal derfor forberede jer på, at I skal have en taxa eller lignende transport fra lufthavnen til jeres hotel den første nat, og så igen fra hotellet til og ud til motorhome firmaets udlejningsstation dagen efter.
I kan også overveje at leje en udlejningsbil de første to dage i USA, så I selv kan fragte jer rundt. Når I så har fået jeres motorhome, kører den ene af jer udlejningsbilen retur til biludlejningsfirmaet i lufthavnen. Og den anden følger efter i motorhomet – og samler så chaufføren af lejebilen op, når den er blevet afleveret. Visse motorhomefirmaer, bl.a. Road Bear, tilbyder transport mellem hotellet og udlejningsstationen, så I slipper for besværet med taxa eller udlejningsbil på afhentningsdagen. Det samme gælder, når I returnerer motorhomet.
Udbydere af motorhomes i USA
Udlejningsfirmaet Cruise America er den mest populære samarbejdspartner hos de danske rejsebureauer, når det gælder udlejning af motorhomes i USA. Cruise America er med over 4.000 motorhomes i vognparken langt den største udlejer af motorhomes i Nordamerika. Cruise America har udlejningsstationer stort set ved alle større byer i USA og Canada. Cruise America er klart den billigste udbyder af motorhomes i USA, men tilbyder ikke afhentning eller returnering ved jeres hotel. I skal også betale for såkaldte udstyrspakker, ligesom I skal tilkøbe såkaldte “kilometerpakker”. Der er altså ikke fri kilometer inkluderet hos Cruise America.
Ud over Cruise America kan man også leje motorhomes hos udlejningsselskaberne Apollo og Road Bear. Begge udbydere har flere forskellige typer motorhomes i deres vognpark end Cruise America, men betydeligt færre udlejningsstationer fordelt rundt i USA. Apollo og Road Bear hører begge til i den dyrere afdeling, men deres vogne er også mere luksuriøst indrettet end vognene hos Cruise America. Apollo opererer med alt inklusiv priser, herunder fri kilometer, ingen selvrisiko på forsikringer, GPS, personlige udstyrspakker, campingstole og campingborde, etc. Apollo har p.t. 4 udlejningstationer i det vestlige USA foruden Canada.
Road Bear tilbyder meget luksuriøse vogne med bl.a. slide out sider, hvor motorhomet kan gøres betydeligt større ved at skyde siden af motorhomet ud fra selve stellet. Road Bear tilbyder også at hente jer på lufthavnshotellet, og returnere jer til lufthavnen, så I ikke selv skal tænke på transport. Road Bear har p.t. 6 udlejningsstationer i USA. Uanset om I vælger Cruise America, Apollo eller Road Bear er minimumslejeperioden 7 dage.
Rejsebureauerne formidler leje af motorhomes
Uanset om I vælger Autocampers.dk, Benns, FDM travel, My Planet, USA Rejser eller et andet dansk rejsebureau til at formidle jeres motorhome, vil udlejningspriserne være nogenlunde de samme, da det er udbyderen af motorhomes, der fastsætter udlejningsprisen. Der kan dog være forskel på hvilke tillægsydelser rejsebureauerne tilbyder. Nogle rejsebureauer uddeler fx rabatkort til Kampgrounds of America – KOA – campingpladser administreret af USA’s svar på Danmarks Camping Union. Nogle rejsebureauer giver også deres kunder et gratis Rand McNally Road Atlas med ved bestilling af et motorhome.
Læs mere i min artikel om de forskellige motorhome udljningsfirmaer og hvilke danske rejsebureauer, der formidler motorhomes fra de forskellige udlejningsfirmaer
Har I mulighed for at rejse om foråret, tilbyder Cruise America hvert forår, at I kan afhente en række fabriksnye motorhomes i det østlige USA, og så køre dem ud til de forskellige udlejningsstationer i det vestlige USA til en særlig nedsat pris. I får altså mulighed for at køre vestpå, uden at skulle køre retur østpå igen. I får så et vist antal dage til at tilbagelægge distancen mellem det østlige USA og slutdestinationen i det vestlige USA, og så kan I så flyve hjem derfra. Det er en billig måde at afprøve, om kør-selv ferie i motorhome er noget for jer, og samtidig slipper I altså for at skulle tilbage til udgangspunktet. Desuden er I garanteret et splinternyt motorhome direkte fra fabrikken.
Læs om dansk formidler af motorhomes i det redaktionelle portræt af Autocampers.dk
Læs mere om KOA i mit redaktionelle portræt af Kampground of America
Informationerne på denne side er senest opdateret den 17. december 2018.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Hej Henrik: Vi skal en tur til Californien i efteråret 2020, og skal på road trip i motorhome. Vi har din rejseguide til det sydvestlige Californien i motorhome, tak for dit grundige arbejde ? Vi rejser med tre børn på henholdsvis 3 år, 5 år og 10 år, og vi overvejer, om vi bør skære lidt ned på antallet af destinationer. F.eks. at undlade at køre til Las Vegas, da vi ikke er sikre på, om børn på den alder vil have glæde af det? Hvad vil du anbefale i forhold til antallet af destinationer og Las Vegas? Vi har 22 nætter i motorhome på vores tur. Vh Sofie
Tak for jeres ros af min motorhome guide til det vestlige USA 😉 Det er ret svært at undgå Las Vegas, uanset hvilken rute rundt i det vestlige USA, I vælger. Så jeg ville inkludere Vegas – også selvom I har børn med på turen. Jeg har selv haft børn med i Vegas, og bare man tilpasser oplevelserne i Vegas til børn, så er det ikke noget problem. Jeg har selv boet på Circus Circus med børn, det plejer at være et godt, familievenligt kasinohotel med mulighed for parkering af motorhomet. I forhold til den øvrige del af turen, kan I vælge at skære turen ud til Monument Valley fra i forhold til mit oplæg i guiden. I kan eventuelt også vælge at droppe turen op forbi Bryce Canyon, men så ville jeg heller ikke skære flere hjørner af, i forhold til mit oplæg i guiden. Jeg håber, at det hjælper jer videre i jeres planlægning.
Hej Henrik, tak for svar. Vi må kigge nærmere på det. Det er svært at vælge mellem mange store oplevelser. Pludselig er 3 1/2 uge meget lidt? Godt nytår. De bedste hilsner, Sofie
Hej Henrik Lange: Vi har netop i dag købt rejse til USA gennem FDM travel og er i øjeblikket i gang med overvejelser om vi skal køre i almindelig lejebil eller autocamper. Rikke Erichsen hos FDM sendte os et link, som kunne hjælpe os med at finde svaret. Mens vi kiggede på disse billeder og oplysninger, fik vi tilbud om at købe din rejsevejledning om Blue Ridge Highway til 48,- kr. Det vil vi gerne men kan ikke finde frem til tilbuddet mere. Kan du hjælpe os?
Tilbuddet om at købe at min guide til Blue Ridge Parkway til 48,- kr. dukker kun op ved helt specielle lejligheder, når bestemte forudsætninger er opfyldt. Og da I har fået tilbuddet i går, sender jeg jer lige pr. e-mail et specielt link direkte til specialprisen, så I får lejlighed til at udnytte tilbuddet. Så hold øje med jeres indbakke 😉
Har du erfaring med at leje motorhome direkte igennem Cruise America? Umiddelbart ser det ud til, at vi kan spare 5.000 kr. i forhold til at leje ved FDM travel alt inklusiv.
Som udgangspunkt anbefaler jeg altid, at man går via et dansk rejsebureau – eller ihvertfald en dansk formidler af motorhomes/ autocampere, når man skal leje motorhomes i USA. Der er mange praktiske detaljer og diverse tilkøbspakker, man skal være opmærksom på. Så uden det skal lyde specielt besværligt, kan man ikke helt sammenligne det at leje en udlejningsbil i USA med det at leje et motorhome/ autocamper i USA. Jeg kender ikke noget til at leje motorhomes direkte hos Cruise America, men du kan eventuelt lige tjekke den relativt nye danske formidler af motorhomes i USA, Autocampers.dk. De formidler bl.a. motorhomes fra Cruise America til ret fornuftige priser, så tjek eventuelt, hvad de kan tilbyde.
Hej Henrik. Min mand og jeg er lige begyndt at tænke over en tur til det vestlige USA og har haft meget gavn af denne side. Vi vakler imellem at leje motorhome eller en personbil. Vi har i den forbindelse nogle spørgsmål. Er der mange veje i nationalparkerne – f.eks op til udsigtspunkter – man ikke kan køre med motorhome? Er det tilladt at overnatte i motorhome uden for campingpladserne i nationalparkerne? Er det tilladt udenfor parkerne og i givet fald er det sikkert? Er det sikkert at overnatte i telt i f.eks. Yellowstone – jeg tænker på bjørne? Mange steder bliver man rådet til, at koncentrere sig om få steder i stedet for at nå det hele. Vi tænker på at flyve til San Francisco, køre til Grand Canyon, op til Yellowstone og på vejen se parkerne på ruten, f.eks Bryce, Canyonlands, Arches, Grand Teton; fra Yellowstone ned til Yosemite. Vi har regnet turen ud til cirka 4.500 km + “det løse”. Vi tænker at tage afsted i maj, måske først i juni i fire uger. Vil du fraråde os at køre så langt på den tid? Vi har selv en autocamper på 6.5 m og er vant til at køre langt og til bjergkørsel, men vi har fået indtryk af, at de amerikanske vogne er “større” – er de langsommere at køre med? Er der på denne rute bjergpas, der kan være lukkede af sne i maj – bort set fra Tioga Road i Yosemite? Vi håber, det er okay med så mange spørgsmål.
Det er en række meget relevante og oplagte spørgsmål, I kommer med der, så lad os starte fra en ende af: Der er visse veje (men ikke mange veje), som man ikke kan køre i motorhome i nationalparkerne. Det afhænger helt af, hvilke nationalparker vi taler om. Det er ikke noget, som vil være et stort problem for jer på den rute, I skitserer. Nej, det er ikke tilladt at overnatte udenfor campingpladserne i nationalparkerne, og det er en regel, der bliver håndhævet. Så hvis man ikke kan få plads inde i parkerne, må man køre udenfor. Der er ingen allemandsret i USA – tværtimod holder amerikanerne en del på deres private land, så også uden for parkerne skal I finde officielle campingpladser. Nogle steder er det dog tilladt at overnatte på særligt udvalgte pladser/ områder i nærliggende statslige skove. Men det er langtfra tilfældet særlig mange steder. De særlige teltområder på campingpladserne i nationalparkerne er indhegnede (mig bekendt), så man ikke lige får besøg af en bjørn om natten. Jeres rejserute lyder OK når I har fire uger, og tidspunktet på året er også OK – men I skal vente med at starte til midten af maj, når Yellowstone er på agendaen. Ja, de amerikanske motorhomes er større end europæiske. Om de er langsommere at køre med ved jeg ikke, men muligvis, da de jo er en del større end europæiske autocampere. Ja, der er bjergpas på jeres rute. De er dog normalt ikke lukket i maj, men jeg kan ikke give nogen garantier – det afhænger helt af snemængden den kommende vinter. Fortsat god rejseplanlægning!
Tak for dine svar. Lige en ting mere, du anbefaler at leje autocamper hos danske rejsebureauer, hvad er grunden? Jeg har set på en campervan hos Autoeurope, som er noget billigere end, hvad rejsebureauerne kan tilbyde.
Autocampere og motorhomes er noget mere komplekse køretøjer end “almindelige” udlejningsbiler, og der er typisk en del ekstra tilvalgspakker, man skal være opmærksom på. Desuden kan der være betaling for antal kørte miles – sådan er det ihvertfald hos mange udlejningsfirmaer af motorhomes og autocampere. Derfor er der mange andre parametre at tage hensyn til – herunder også forsikring – ud over selve lejen af køretøjet. Derfor er min anbefaling som udgangspunkt, at man vælger at benytte et rejsebureau som formidler af motorhomet, så man ikke “kommer galt afsted” i forhold til prisen. Jeg kender ikke AutoEurope’s set up omkring formidling af autocampere eller motorhomes, så jeg kan ikke kommentere på, hvordan deres prissætning er i forhold til, hvad der måtte være inkluderet – og eventuelt ikke inkluderet – i deres priser. Nu skriver du en campervan, og så er vi nede i et køretøj, der minder en del om et mere “almindeligt” udlejningskøretøj. Og så kan det godt være, at det i lige præcis det tilfælde kunne give OK mening at leje via AutoEurope. Men hold øje med, om der er fri kilometer inkluderet, og om der eventuelt er nogle elementer, som ikke er inkluderet i lejeprisen – men som udlejningsfirmaet måske kræver, at I tilkøber. Jeg håber, du kan bruge mit svar.
Hej Henrik. Vi er en familie på 4, som er i fuld gang med at planlægge vores rejse til sommer, hvor vi skal køre rundt i en autocamper fra RoadBear, C25-27. Vi har deltaget i dit spændende webinar om Californien og det sydvestlige USA samt købt din rigtige gode dag-for-dag rejseplan for motorhome, som du udgav her i august. Vi har 24 dage og følger stort set din rute: San Francisco – Yosemite – Kings Canyon – Sequoia – Las Vegas – Zion – Bryce Canyon – Page (Antelope Canyon + Horseshoe Bend) – Monument Valley – Grand Canyon … Og så er vi i tvivl om resten af ruten. Vi har nemlig allerede været i LA to gange før, så vi ønsker egentlig bare at køre fra Grand Canyon over til vestkysten. Vi har fire overnatninger fra vi forlader Grand Canyon, til vi skal være i San Francisco. Vi overvejer at springe Lake Havasu City og Joshua Tree over og kører fra Grand Canyon til Seligman – Kingman – Barstow (en overnatning) – Pismo Beach (to overnatninger) – Santa Cruz/ Monterey (en overnatning) – San Francisco. Hvad tænker du om det? Eller har du et bedre forslag? Vh. Anette
Hej Henrik, fantastisk at få serveret inspiration til et 22 dages program, ser frem til udgivelsen af rejseplanen til det sydvestlige USA 🙂 Jeg hæfter mig ved, at du ikke anbefaler at køre ned ad Highway 1 i motorhome (C25). Vi tænker nemlig at tage din anbefalede rute den “omvendte vej rundt”, og så slutte med at køre fra San Fransisco til Los Angeles ad Highway 1. Er det HELT tosset eller..?
Jeg glæder mig også til at få udgivet min nye e-bog med inspiration til tre ugers kør-selv ferie i motorhome i det sydvestlige USA, som jeg satser på ligger klar til udgivelse i slutningen af august. Angående motorhomes og Highway 1: Her i resten af 2017 og sikkert også et stykke ind i 2018 givet valget omkring Highway 1 helt sig selv, da Highway 1 jo desværre er spærret to steder: Dels ved Big Sur p.g.a. den ødelagte bro, man er ved at genopføre, og dels ved lokaliteten Ragged Point. Sidstnævnte sted vil spærringen af Highway 1 vare længst – formentlig helt ind i 2018, da man p.g.a. geologiske bevægelser i undergrunden endnu ikke er begyndt på at reparere vejen. Når det er sagt, så gør det ikke den store forskel, hvilken retning I vælger, når I skal opleve Highway 1 i motorhome. Og så vil jeg overveje at revurdere min anbefaling angående Highway 1, og rette anbefalingen til, at man ikke bør køre Highway 1 i motorhome på over 32 fod. Men en C25 ville jeg ikke være nervøs for på strækningen mellem San Francisco og Los Angeles. Nord for San Francisco er Highway 1 noget smallere og mere snoet, men det er en helt anden historie. Fortsat god planlægning – og tak fordi I overvejer at købe min kommende e-bog 🙂
Hej Henrik, tak for svar. Vi håber og krydser fingre for, at Highway 1 er åbnet til næste sommer, hvor vi skal afsted! Også mange tak for 10 gode rejsetips i motorhome 🙂 Du skriver her, at storbyer og motorhomes er en dårlig kombination. Så hvis man vil se San Fransisco og Los Angeles (og følge din rejseplan), hvad anbefaler du så? Jeg har læst i Politiken, at der er eller har været mulighed for at overnatte med motorhomes ved Walmart, har du hørt om det? På forhånd mange tak.
Hej, prøv at hente appen “Overnight parking finder”, der bl.a. har oplysninger om, hvilke Walmarts, som tillader overnatning. Finn
Mange tak Finn! Det prøver vi 🙂
Hejsa Henrik, tusind tak for de fantastiske oplysninger, som vi kan finde på dine sider. Vi skal udforske det vestlige Californien i tre uger i motorhome fra 28.04.17-18.05.17 (nok den mest sædvanlige tur) fra Los Angeles, Joshua Tree, Grand Canyon, Page, Lake Powell, Bryce Canyon, Zion NP, Las Vegas, Death Valley, Mammoth Lake, Yosemite NP, San Francisco, Monterey, Highway 1, Solvang, Santa Barbara og retur til L.A. Hvordan mener du, at vi skal forholde os til at bo på naturcampingpladserne? Kan du anbefale hvilke, vi skal bruge, og skal de bookes hjemmefra? Er der steder hvor vi absolut IKKE kan køre i motorhome? Hilsen Elsebet
Mange tak for jeres ros af mine artikler. Som I sikkert ved, har jeg skrevet en e-bog med en rejseplan til en 22 dages dag-for-dag tur, der præcis følger den rute, som I planlægger der. E-bogen er godt nok målrettet familier, som tager turen i udlejningsbil, men rejseplanen kan også benyttes i motorhome. Der er ikke umiddelbart nogen veje, som ikke kan køres i motorhome, men jeg studser lidt over jeres rute i forhold til valget af sæson: Tioga Road gennem Yosemite er efter al sandsynlighed stadig lukket p.g.a. sne i maj, så I skal neden om Sierra Nevada bjergene og via Bakersfield for at komme op til Yosemite. Og dermed droppe Mammoth Lakes, men i stedet overveje at køre via Lake Isabella og Highway 178, (hvor KOA har en campingplads). Det med vinterlukningen af Tioga Road kan I også læse i min 22 dages dag-for-dag guide. Fortsat god rejseplanlægning!
Hej Henrik. Rigtig nyttig viden, vi kan finde på dine sider – tak for det. Vi har lejet et 30 fods motorhome fra den 5. til 19. juli 2017. Turen går fra Los Angeles til San Francisco. Ruten går L.A. – Grand Canyon – Page – Bryce Canyon – Zion – Las Vegas – Mono Lake – Yosemite – San Fransisco. Overnatningerne i L.A. og San Francisco er på hoteller før den 5. juli og efter den 19. juli. Mit spørgsmål er så: Alle steder står der, at vi i nationalparkerne skal booke på forhånd. Men det er der næsten ingen steder man kan, hvis man vil helt ind i parken og bo. Synes du, vi skal booke udenfor parkerne og være sikker på plads, eller have is i maven og satse på først til mølle princippet? En anden ting er, vi vil gerne til Mono Lake og så køre over Tioga Pass (Highway 120) mod San Francisco. Kan vi det i vores motorhome? Venlig hilsen Majbritt Rohde
Tak for jeres ros af Highways-USA.com 🙂 Jeg ville så vidt muligt booke på forhånd. I er afsted i den absolutte højsæson, og det er ekstremt meget rift om pladserne – også på de campingpladser, hvor man ikke kan booke på forhånd, men hvor man opererer efter princippet, først ind, først ud. Jeg har ikke selv prøvet kræfter med disse naturpladser, og naturligvis kan I være heldige, at der er en plads. Men det er min klare erfaring, at alt er optaget midt i juli, og folk holder nærmest i kø for at komme til disse pladser, hvor der ikke kan reserveres på forhånd. Og den rute I kører, er ganske enkelte den aller mest populære rute overhovedet – midt i højsæsonen. Med andre ord: Reserver på forhånd! Kan det ikke blive inde i parkerne, så vælg en plads i nabolaget, fx hos KOA eller andre private pladser. Jeg ville ikke turde tage chancen på det tidspunkt af året. Den gode nyhed: I kan sagtens køre over Tioga Pass med et 30 fods motorhome, det er en bred landevej, som benyttes af masser af motorhomes. Jeg håber, I kan få overnatnings kabalen til at gå op. Fortsat god rejseplanlægning!
Vi er en familie som planlægger en tur til USA. Hele turen ville vi køre i et C30 motorhome, og ved ankomst til New York var planen at aflevere motorhomet. Nu er vi kommet i tvivl, da vi kan konstatere, at det er ret dyrt at hente et motorhome i fx Boston og så aflevere den et andet sted, fx New York. Det koster cirka 500 dollars i one way fee. Derfor vil jeg høre, om du har noget kendskab til hvorledes man kan overnatte i et motorhome tæt på New York? Med tæt på mener jeg cirka en time med offentlig transport fra central Manhattan. Så kunne vi bo i motorhomet under besøget i New York og returnere det i Boston, hvorefter vi ville flyve fra Boston til København. Alternativet er, at aflevere motorhomet i Boston og tage toget til New York, bo på hotel i New York, og flyve fra New York til København. Det centrale spørgsmål er, hvorledes mulighederne er for at overnatte med en autocamper ved New York? Mvh Karsten
Vi overvejer en tur på ½ år til USA og har hørt om andre der, p.g.a. omkostningen ved at leje et motorhome i så lang tid, istedet har købt et brugt motorhome derovre og solgt det igen ved hjemrejsen. Har nogen erfaring med den løsning? Hvad koster et brugt motorhome derovre, kan man se tilbud på nettet, og hvad skal man forventer at tabe ved gensalg? Vi er erfarne campister gennem 50 år, som ikke behøver noget stort meget luxuøst motorhome – et på størrelse med en varekassebil vil være fint for os. Med venlig hilsen Ole Klausen
Jeg har desværre ikke nogen erfaringer med køb og salg af bruge motorhomes i USA – eller biler for den sags skyld. Men jeg vil give jer helt ret i, at hvis I virkelig vil øre Nordamerika tyndt i op til seks måneder, bør I klart købe et brugt motorhome. Den største udfordring ved som udenlandsk turist at købe køretøjer i USA, er så vidt jeg ved det at få en lovpligtig forsikring. Det er der (vist nok) lidt arbejde i. Jeg håber, at I finder en god løsning på problemet. God tur rundt i USA.
Rvtrader.com er et godt sted at begynde at søge efter et motorhome. Der er en guide til forsikring og køb af motorhome på rvnetwork.com. Søg og du finder, hvad du skal bruge. Det er en australier, der har opskriften 😉 Noget med et selskab i Wisconsin, 50$, og så få forsikring den vej. VIGTIGT! Highway 1 kan I sagtens køre i et 25 fods motorhome. Det er SPÆNDENDE men ikke svært, hvis man er en rutineret chauffør i Danmark.
Hej Henrik, tak for din gode side med mange nyttige oplysninger. Jeg kan læse mig til øverst på siden, at man må køre motorhomes på over 3.500 kg i USA med et lille dansk kørekort, selvom det ville være ulovligt i Danmark. Ved du, om dette også gælder en 12 personers minibus, selvom man kun har et dansk B kørekort? Venlig hilsen Per Jeberg
Tak for din ros af Highways-USA. Jeg kender desværre ikke reglerne for minibusser i USA. Bemærk også, at reglerne kan være forskellige fra stat til stat. Men min umiddelbare logik siger mig – når reglerne for motorhomes nu er som de er – at det ikke vil være ulovligt at føre en minibus til 12 personer med et lille dansk kørekort. Men det er kun et gæt. Jeg kender ikke de præcise regler for “store” minibusser. Så hvis du vil være på den helt sikre side, må du forehøre dig hos det udlejningsfirma, hvor du overvejer at leje minibussen.
Vi er tre personer som har syv dage til et “roadtrip” omkring Las Vegas. Vi overvejer faktisk at starte i San Francisco og køre til Vegas over Yosemite og Death Valley. Men: Det er i starten af december (vi skal til messe i Vegas), så kan du hjælpe os med hvilke overvejelser, vi skal gøre os på dette tidspunkt af året? Vi ville helst leje en autocamper og køre af sted, men på alle billeder man ser fra nationalparkerne på dette tidspunkt, ser man sne. Er det realistisk at køre rundt i autocamper på dette tidspunkt? Skulle man måske hellere holde sig til parkerne øst for Vegas, når nu vi ikke har mere tid til rådighed? Hilsen Simon
Hvis ikke I har prøvet kræfter med et motorhome tidligere, er det måske lige kækt nok, at kaste sig ud i et campingeventyr i december. Dels bliver det ret koldt om natten, og så kan det være en kølig affære at overnatte i et motorhome. Dels har I kun syv dage til rådighed. Så I vil kunne udnytte tiden bedre, hvis I lejer en udlejningsbil. I kan ganske enkelt komme længere omkring på kortere tid i en udlejningsbil end i et motorhome. Så jeg ville personligt nok droppe planerne om et motorhome i december – og gemme den oplevelse til sommerhalvåret. Så vil I få en langt bedre campingoplevelse, end hvis I prøver kræfter med et motorhome i december. Men I kan sagtens nå fra San Francisco til Las Vegas via Yosemite og Death Valley på en uges tid. Men husk, at I skal syd om Sierra Nevada bjergene via Bakersfield, da Tioga Road i Yosemite er lukket i december.
Hej Henrik, som andre synes jeg også, at din side er rigtig god. Dog synes jeg, at alle spørger ind til autocamper på vestkysten. Er der ikke mange, som kører med autocamper på nordøstkysten? Vi er to familier, som planlægger en tur i sommeren 2016 med start i New York, hvorefter turen går til Washington – Lancaster – Niagara Falls – Toronto – måske Montreal – igennem Vermont og/ eller New Hampshire – ud til østkysten – og dernæst Boston og slut retur til New York igen. Vi regner med at starte med fire dage i New York, hvorefter vi bruger 17 dage til turen. Er det realistisk, og hvordan med autocamper på østkysten? Er der nogle gode råd/ tips til det område?
Det er faktisk en meget interessant vinkel på at rejse i USA/ Canada, du nævner her. Grunden til, at I ikke kan finde ret meget – om overhovedet noget – information om ferie i motorhome/ autocampere på den amerikanske østkyst er nok bare, at det ikke er en særlig udbredt ferieform blandt danskere. Generelt er østkysten ikke specielt overrendt som kør-selv område i USA, og næsten alle som prøver kræfter med denne del af USA, vælger enten en udlejningsbil (det gør det fleste), mens nogle få vælger toget, da der er et ret fintmasket net af jernbaner på østkysten – især mellem Boston, New York, Philadelphia og ned til Washington D.C. Men det skal ikke forhindre jer i at prøve kræfter med det østlige USA i motorhome. Jeres rute lyder umiddelbart fornuftig. I skal dog være klar over, at Washington og motorhomes ikke er en super kombination: Ihvertfald ikke i den indre by, har jeg ladet mig fortælle p.g.a. sikkerhedsforanstaltninger omkring monumenter og offentlige bygninger. Det er vist heller ikke helt nemt at finde parkeringspladser til så stort et køretøj. Generelt skal I nok planlægge jeres tur således, at hovedvægten ligger på “landskab og natur”, mens de større byer bedst opleves uden motorhome. Men I kan sagtens køre ind i Canada – blot I oplyser udlejningsfirmaet om de planer, inden I kører over grænsen. Jeg håber, I kan bruge min feedback. Fortsat god fornøjelse med planlægningen.
Hej Henrik, vi er to voksne og en dreng på 14 år, der skal på vores livs rejse til USA. Vi rejser til New York 5. maj og er der i seks dage, inden vi flyver vi til Los Angeles, hvor vi har lejet en autocamper fra 11. til 23. maj 2016. Vi kan ikke leje envejs, så vi skal aflevere i Los Angeles igen 23. maj. Vi vil gerne se det vigtigste på de dage, se San Francisco, Yosemite, Grand Canyon og Las Vegas. Er det realistisk at nå det? Hvordan ville du gribe turen an, hvor skal vi overnatte o.s.v. Har du et forslag, så det bliver en dejlig tur for os? Vi har læst en del, men det er jo et kæmpe land, og hvor langt kører man lige ad gangen, o.s.v. Håber du kan hjælpe os, så vi får ruten planlagt så godt som muligt. Vi slutter af til sidst med tre dage på hotel i Los Angeles. Glæder mig til at høre fra dig.
Hej Ulla, har I været af sted som ovenfor beskrevet? Vi er en familie med to voksne og tre drenge (13, 11 og 9 år) der planlægger en lignende tur. Vi har også svært ved at finde brugbare informationer om leje og camping med mobilhomes. Det kunne være dejligt med noget vidensdeling, hvis I har nogle erfaringer, I ønsker at dele. Du er meget velkommen til at skrive til mig på skrive til mig på larsnbengtsson@gmail.com.
Vi tager fire uger til vestkysten i september. Kan nogle oplyse, hvor let det er at finde campingpladser til et 25 fod motorhome undervejs? Holder man bare ind, eller skal det hele bookes på forhånd? Jeg ser frem til at høre fra jer.
Jeg kan faktisk ikke give noget helt præcist svar, da jeg ikke har nogen erfaringer med motorhomes på vestkysten. Helt personligt ville jeg dog nok booke hovedparten pladserne på forhånd, da september godt nok ikke er højsæson, men stadig en populær “camping” måned. Desuden skal I være opmærksomme på, at den første weekend i september er Labour Day weekenden, hvor mange amerikanere har fri og tager på udflugt, så her kan der nemt være kamp om pladserne. Længden på jeres motorhome (25 fod) er helt standard, så set i forhold til størrelsen, så burde det ikke give nogen problemer – heller ikke i forhold til at tage chancen på nogle pladser. Alle campingpladser med motorhome pladser kan tage vogne med op til 25 og 30 fods længde. God tur!
Vi overvejer ferie i en autocamper i det sydøstlige USA. Vi har to børn på dels fire år og seks måneder. Vi får lidt forskellige udmeldinger fra de forskellige firmaer. Bl.a har et rejsebureau prebooket en one way camper fra Cruise America – et andet firma siger, at de ofte har oplevet, at reservationen er blevet aflyst en måned før, da det var en one way. De siger ligeledes, at vi ikke kan rejse med vores datter, da hun kun er cirka seks måneder, og det tillader de ikke. Ved du hvordan tingene forholder sig, og har du nogen gode råd? Det er i september.
Når du skriver “firmaer”, går jeg ud fra, at du mener (danske) rejsebureauer. Det er ihvertfald normalt dem, som booker de omtalte oneway autocamper/ motorhome tilbud, som bl.a. Cruise America tilbyder. For udenforstående kan jeg lige tilføje, at nogle motorhome firmaer i USA uden for højsæsonen nogle gange tilbyder, at man kan leje et motorhome, og køre det fra A til B uden at blive pålagt det normale envejsleje gebyr, som normalt bliver lagt til prisen, hvis man ikke afleverer motorhomet samme sted, som man afhenter det. Vi er derfor ovre i et produkt, som nogle rejsebureauer tilbyder, og som jeg ikke har noget specielt kendskab til. Jeg ved derfor ikke, om man kan komme ud for, at et “envejstilbud” kan blive annulleret. Det er ikke noget, jeg har hørt om før, men kan ikke afvise, at det kan være tilfældet. Heller ikke det med, at det skulle være et problem med spædbørn og motorhomes har jeg hørt om tidligere. Men jeg kan ikke afvise, at nogle motorhome firmaer af sikkerheds grunde ikke tillader helt små børn ombord i motorhomes, da de ikke kan sidde oprejst. Men jeg har ikke hørt om problematikken tidligere. Jeg håber, I kan bruge mit svar.
Lige et tillægs spørgsmål: Er det bedre at opleve det “vilde vest” i guldområdet nord for Yosemite end at køre til Tombstone?
Hej Henrik, først tak en super side 🙂 Vi er to voksene og tre børn (6-8-11), der er ved at planlægge en tur til USA til næste år. Vi snakker om at køre fra San Francisco til San Diego langs Highway 1 i en lejebil. Vi vil bruge en uge på dette. Vi vil derefter køre i motorhome til Tombstone (har et par unger, der gerne vil opleve det vilde vesten :)) Derfra til Grand Canyon over Sedona og Flagstaff. Videre til Las Vegas og op til Yosemite gennem Death Valley. For at køre tilbage til San Francisco. Dette vil vi bruge tre uger på. Er det for meget? Eller for lidt, for den sags skyld? P.S.: Har du meget erfaring fra disse områder, hvis vi skulle købe en VIP pakke af dig?
Tidsmæssigt lyder det fint nok. Hvornår på året vil I gøre det? Sommerferien? Man KAN have problemer med sne i Tioga-passet, som man skal igennem fra Death Valley, hvis man kommer for tidligt på året. Vi kom i starten af juni og der lå masser af sne. Det er dog ikke normalen. Men overvej lige at I kan risikere at skulle syd om dalen. Og så lige en ting mere: Bestil i god tid i Yosemite og Grand Canyon. Pladserne forsvinder hurtigt! Og så skal man ind og ud af dalen hver dag. I kan google jer til, hvilken dato de åbner for pladsbookning. Eller få VIP-manden her på siden til at hjælpe jer. Hav en god tur, det er SÅ fedt at køre autocamper derovre! Mvh Jan
Tak for inspirerende og interessant læsning. Vi er en familie på fem (tre børn i alderen 8, 12 og 13 år), som skal en tur til primært Californien i juli 2015. Vi skal flyve til og fra San Francisco og har 22 overnatninger i alt. Vi regner med at være tre dage i SF, derefter har vi motorhome resten af vejen. Vi kører fra San Francisco ad Highway 1 mod Los Angeles og videre mod San Diego. Derfra videre til Grand Canyon (South Rim), Las Vegas, Sequoia og Yosemite – for at ende i San Francisco igen. Vi er i tvivl om, hvorvidt det bliver for mange kilometer på vejen (ca. 3.400 km), og for lidt tid til oplevelser? Vi har forsøgt at planlægge med tre overnatninger i både Los Angeles og San Diego. Er i tvivl om antal overnatninger i Grand Canyon og Yosemite!? På forhånd tak.
Det lyder umiddelbart OK, når I har tre uger, og I ikke har planer om også at skulle op til fx Bryce Canyon og Zion i Utah. Jeg ville tage to overnatning i både Grand Canyon og Yosemite, så I begge steder har en hel dag i parken. Tre overnatninger i både i Loas Angeles og San Diego er også fint – især med børn i jeres alder. Især San Diego er en fantastisk familievenlig by. Hvis I stadig synes, det kniber med tiden, kan I overveje at pille Sequoia National Park ud af programmet. Den kræver nemlig, at I kører syd omkring Sierra Nevada bjergene, hvilket er noget længere, end hvis I kører via Tioga Road og fra øst mod vest ind i Yosemite. I må i øvrigt ikke køre ind i Sequoia National Park sydfra med motorhome, men skal køre ind (og ud) ad parken vestfra (via Fresno). Den sydlige vej ind og ud ad Sequoia er ekstremt snoet og ret stejl og forbudt for lange motorhomes på 25 fod eller mere – som jeg lige husker det. God tur!
Tak for hurtigt svar ovenfor – det har hjulpet os meget videre med planlægningen! For ikke at presse turen for meget (tid og kilometer i motorhome), overvejer vi nu at skære “ind til benet”. Vi har tre overnatninger i San Franncisco, Los Angeles, San Diego samt to nætter i Las Vegas. Desuden som anbefalet to overnatninger i Grand Canyon og Yosemite… Men det giver nogle lange køreture, specielt fra San Diego mod Grand Canyon med 2 x cirka 440 kilometer. Derfor overvejer vi nu at skære enten San Diego eller Grand Canyon fra – og så få mere tid til “resten” og oplevelserne undervejs. Med din USA erfaring – hvad tænker du så “bedst” kan skæres fra om sommeren – San Diego eller Grand Canyon? (2 voksne, 3 drenge på 8, 12, 13). Turen med antal overnatninger hvert sted:
San Francisco (3) -> Monterey (1) -> San Simeon (1) -> Santa Barbara (1) -> Los Angeles (3) -> San Diego (3) -> Parker, Arizona (1) -> Grand Canyon South Rim (2) -> Las Vegas (2) -> Big Pine / Bishop (1) -> Yosemite (2) -> San Francisco (2). På forhånd tak
Kære Henrik, tak for en fremragende side. Vi planlægger at tage på en roadtrip i Midtvesten i knap tre uger i juni med start og slut i Salt Lake City. Vi er to voksne og en baby på 9 mdr. Kan du anbefale, hvilken størrelse autocamper, vi skal vælge? Vi regner med at skulle besøge steder som Yellowstone og Rapid City. Har du en ide om, hvor mange miles sådan en tur typisk er på? Jeg tænker, om det vil være en fordel at vælge frit antal miles eller en pakke? Og ved du, hvad de forskellige udstyrspakker indeholder? Skal man sige ja til dem, hvis man vil sikre sig campingborde og stole? Mvh. Marie
Tak for jeres ros af Highways-USA. Angående jeres spørgsmål omkring motorhomes, så er lige præcis de spørgsmål nogle, som rejsebureauerne er de bedste til at besvare. Det er også årsagen til, at jeg altid anbefaler, at man går via et rejsebureau, når man skal leje motorhome i USA – eller andre steder. Motorhomes er langt mere komplekse køretøjer at leje end fx en udlejningsbil. Ud over de mange forskellige typer af motorhomes/ autocampere, man kan leje, findes der også et utal af forskellige tilvalgspakker, som I også selv er inde på. Og her er rejsebureauerne ganske enkelt perfekte til at rådgive om lige præcis disse mange tilvalg. Det er det, man betaler dem for. Så jeg vil anbefale jer, at gå den vej rundt – fremfor selv at “rode” med det. Priserne på motorhomes ændrer sig også konstant. Så gå til et rejsebureau. Det er også derfor, at jeg i min artikel om de forskellige firmaer, der udlejer motorhomes i USA har nævnt hvilke danske rejsebureauer, der samarbejder med disse firmaer. Men ganske kort om tilvalgspakker: Hvis I vil have campingbord/ stole, skal I købe en tilvalgspakke. Og pas så på med at undervurdere længden af jeres tur. Det er dyrt at tilkøbe miles, hvis I kører længere end det antal miles, I havde med i pakken fra starten af. Men hvor lang den nævnte tur er, det kan jeg ikke svare på. Her må I prøve at lægge en rute på fx Google Maps, og så se, hvor mange miles jeres planlagte rute er – og så smide fx yderligere 200 miles oven i det til “ekstrakørsel”. For det er der altid. Og så er der størrelsen: Umiddelbart vil jeg mene, at I godt kan klare jer med en mindre model til fx tre-fire personer. De har også den fordel, at de er mindre og nemmere at køre – og dermed minder mere om europæiske autocampere end amerikanske motorhomes. Det kunne fx være en 18 fods model eller noget i den retning. Jeg håber, at det hjælper jer videre 😉 Linket er til min artikel er https://www.highways-usa.com/motorhome-usa/
Henrik, tak for mange gode informationer. Vi overvejer at leje et motorhome i 3-4 dage og køre fra Fort Lauderdale til Key West og tilbage igen. Vi er to voksne og 2 børn (1 år og 4 år). Er det ok at køre i motorhome den vej, og kan man komme rundt dernede i sådan en stor vogn? Eller er det bedre bare at leje bil og booke hotelværelser? PFT/ Tanja
Jeg har ikke selv afprøvet Florida i et motorhome, så jeg kan ikke trække på personlige erfaringer. Men man kan sagtens køre ned til fx Key West og retur igen i et motorhome. I jeres tilfælde har I den fordel, at I kan nøjes med en “mindre” model med to små børn, fx en 22 fods model eller noget i den retning til fire personer. Jeg vil nok anbefale jer at holde jer til de mindre modeller, da det vil gøre tingene nemmere for jer. KOA har en campingplads på Sugarloaf Key, der er en af de sidste øer inden Key West. Jeg kan dog ikke lige vurdere, hvor børnevenlig pladsen er i forhold til legepladser og den slags. Så min anbefaling er, at hvis I holder jeg til en lille model, der nogenlunde svarer til en europæisk autocamper i størrelsen, kan I godt tage turen ned til Key West og retur i motorhome. Everglades National Park har også et par campingpladser, og der er også – som jeg lige husker det – mulighed for camping i nogle af statsparkerne på Florida Keys. Når det er sagt, så er det min personlige holdning, at Florida ikke er specielt velegnet ferie i motorhomes, da det især om sommeren er alt for varmt og fugtigt til at “nyde” den type ferie. Desuden kan man ikke få den kombination af nationalparker og natur i Florida, som man kan i det sydvestlige og nordvestlige USA, hvor ferie i motorhome er helt perfekt. Så tænk lige på vejret/ klimaet også, inden I bestiller motorhomet. Hvis vi taler juni, juli og/ eller august, vil jeg ikke anbefale ferie i motorhome i Florida.
Lej en bil og book hotel/ motel. Turen fra Fort Lauderdale til Key West kan sagtens gøres på en dag inklusiv et kort stop i Everglades National Park og efterfølgende en milkshake hos Robert is Here. Tag en overnatning eller to i Key West eller på vejen derned. Har bl.a. selv overnattet på Holiday Inn en times kørsel fra Key West.
Tak for en yderst inspirerende og informativ side. Vi kan virkelig bruge mange af dine informationer til at blive klogere i forhold til planlægningen af vores tur. Vi er en familie på 2 voksne og 3 børn (4, 8, 11 år), som gerne vil til Californien i cirka 4 uger 16/9 – 15/10-2015 +/-. Turen skal primært bestå af naturoplevelser og kun ganske få dage i byer som LA og Las Vegas, dog vil vi gerne bruge mere tid i San Francisco og muligvis San Diego. Ankomst og afrejse er via LAX. Vi har overvejet, om vi skal starte i mobilhome fra LA og tage turen rundt på følgende måde: San Diego, Joshua Tree, Grand Canyon, Grand Canyon NP, Bryce NP, Zion NP, Death Valley, Yosemite NP, San Francisco. Er dette realistisk på 20 dage? Herefter afleverer vi mobilhomet og ser lidt nærmere på San Francisco et par dage, for herefter at leje en bil og kører sydover til LA (med havet tæt på, som du anbefaler) via Solvang (mm.?). I LA slutter vi af med lidt sightseing i ca. 2-3 dage. Vi overvejer at gøre brug af din VIP-aftale, da vi gerne vil se noget mere end, det vi kan læse os frem til, og vi vil gerne gøre brug af din store erfaring. Derudfra er planen, at vi selv booker bil, hotel, mobilhome og fly. Vh. Peder
Tak for jeres ros af Highways-USA 😉 Det er en meget realistisk plan, I har lagt for jeres tur i det vestlige USA i efteråret 2015, og I vil godt kunne nå alle de steder, som I har listet – uden at det bliver for “meget at det gode”, målt i forhold til kørsel og indtryk generelt. Og så er jeres slagplan om at tage turen inde i landet i motorhome og turen ned langs Stillehavskysten i udlejningsbil, helt rigtigt set. Highway 1 og Los Angeles – og til dels San Diego – skal “angribes” i udlejningsbil, og ikke motorhome. Hvordan den mere præcise fordeling af dagene skal se ud, kan jeg først vurdere, når jeg har hørt lidt mere om jeres planer, og hvad I synes, I selv og jeres børn gerne vil opleve i især Los Angeles og San Diego. Men jeg vil meget gerne lave en VIP pakke til jer med detaljerede tips til jeres tur med afsæt i især jeres børns alders sammensætning, hvor jeg kommer med tips til jeres tur – og fokuserer på, hvad børn på 4, 8 og 11 år typisk synes er interessant i det vestlige USA på den skitserede rute. I kan læse mere om det praktiske i forhold til VIP pakken her – http://bit.ly/1BrsZRI
Henrik, hvad er dine anbefalinger i forhold til motorhomes og San Francisco? Har du en plads, du foretrækker, og vil du anbefale at booke i selve byen eller at finde en plads udenfor, men tæt på offentlig transport? Og hvis ja, skal det så være nord eller øst for bugten? Vi tænker at køre til Yosemite efterfølgende. På forhånd tak for hjælpen – Morten og Lena
Jeg har ikke nogen erfaringer med motorhomes omkring San Francisco, så jeg kan ikke komme med personlige anbefalinger til pladser omkring San Francisco – og heller ikke hvordan man eventuelt kan kombinere et ophold på en campingplads med et besøg i San Francisco med offentlig transport. Generelt er min anbefaling, at man indtager Stillehavskysten – inklusiv San Francisco, Highway 1 og Los Angeles – i udlejningsbil, mens alt hvad der ligger inde i landet sagtens kan udforskes med motorhome. Når det er sagt, så tjekkede jeg lige om KOA har nogen pladser i nærheden af San Francisco. KOA har en enkelt plads en lille times kørsel nord for San Francisco ved byen Petaluma. Her er der mulighed for at købe guidede ture ind til San Francisco fra pladsen i perioden fra maj til oktober. Jeg kan ikke finde info om offentlig transport. Men det kunne være en mulighed – http://koa.com/campgrounds/san-francisco/
Hej Henrik, kan man få et par små råd, inden jeg eventuelt bestiller en VIP pakke? Vi er ved at planlægge en tur, men er meget i tvivl om ruten. Vi vil køre fra San Francisco til Miami på 4 uger. Er det for lidt, og er der nok at opleve på sådan en rute? Håber du kan give et par kort svar.
I kan godt nå fra San Francisco til Miami på fire uger, men det er lige i underkanten, når vi taler om en tur tværs over i motorhome – som jeg går ud fra, at der er tale om, når dit spørgsmål er skrevet her under artiklen om ferie i motorhome. Havde det været en udlejningsbil, kunne det godt lade sig gøre. Men jeg synes afstanden bliver stor i et motorhome på fire uger, da rejsehastigheden er noget langsommere i et motorhome end i en udlejningsbil. Men der er såmænd nok at opleve på ruten – lidt afhængig af, hvordan man lægger ruten tværs over USA. I forhold til VIP pakken kender jeg en stor del af ruten. Der er dog visse områder, hvor jeg ikke kender så godt, men der er også typisk de dele af ruten, hvor der er noget længere mellem oplevelserne, og hvor det mest handler om transport. Sig til, hvis I har brug for mere feedback!
Hej Henrik, god og interessant gennemgang af fordele og ulempe.
Nogle venner og jeg skal nok til USA og vi svinger imellem motorhome og bil. Det som ligger i tvivlen er om motorhome skal stå ved en camping plads om natten og om den kræver strøm hvis man vil bruge diverse elektriske ting om aftenen/natten?
Hej Henrik, her et lidt alternativt spørgsmål, men du ved jo meget om USA: Vi skal køre cirka to en halv uge rundt i autocamper i USA, hvor vi ikke har planlagt, hvilke campingpladser/ steder vi præcist skal overnatte på. Derfor er der en mulighed for, at vi til tider er nødsaget til at overnatte på fx Wallmart parkeringspladser (der hvor det er tilladt). For nyligt blev vi gjort opmærksom på, at der er tilfælde, hvor indbrudstyve især i Sydeuropa bruger narkosegasser, som de sprøjter ind i campingvogne/ autocampere for derved at kunne begå indbrud, mens man er bevidstløs. Ved du om dette er et udbredt fænomen i USA også, og om det kan være en god idé at anskaffe en narkose/ gas alarm? Hilsen første gangs campisterne 😉
Jeg ville på ingen måde være nervøs for den problematik, og jeg har heldigvis aldrig hørt historier om den slags overfald på turister i USA – selvom jeg ikke kan afvise, at de har fundet sted. Men med afsæt i mine egne erfaringer fra USA og hvad jeg ar hørt fra andre, er det slet ikke en problematik, der har været på min agenda. Generelt vil jeg betragte det som meget sikkert/ ufarligt at rejse rundt i USA. Problematikken med gas angreb på turister, som jeg også har hørt om, vil jeg tillade mig at betragte som i høre grad være et sydeuropæisk problem end et nordamerikansk problem. Så jeg ville personligt ikke bruge penge på en narkose/ gas alarm. Og hvis I køber en sådan alarm, så overvej at købe den i USA, for den kan muligvis give problemer i forhold til at tage med på flyet – uden at jeg kender noget til selve teknikken bagved. Men da jeg (heldigvis) aldrig har hørt om sådanne overfald på turister i USA, så ville jeg altså ikke bruge penge på sagen. Det er muligt, det er mig der er letsindig, men med afsæt i egne erfaringer, så tror jeg roligt, at kan tage afsted uden en sådan alarm. God tur!
Hej Henrik, tak for en fantastisk god og oplysende side!
Tusind tak for din ros – jeg er meget glad for, at I kan bruge min feedback 😉
Vi skal i september køre fra Los Angeles til Yellowstone og retur gennem de smukke nationalparker. Vi har en måned til turen, burde det ikke kunne lykkedes?
Jeg synes en måneds tid til en tur fra Los Angeles gennem det sydvestlige USA op til Yellowstone og retur lyder ganske fornuftigt, uden at jeg kender den præcise rute. Desuden er september en helt fantastisk måned at rejse i, hvor alle parker stadig er åbne og vejret og temperaturen er kommet ned i et mere behageligt niveau. God tur!
Hej Henrik, skal man booke campingpladser til RV hjemmefra? Vi planlægger lidt spontant at tage afsted fra midten af juni til midten af juli… Er det allerede for sent? Mvh Anders
Mange campingpladser inde i nationalparkerne er udsolgt nu i juni og juli måned, men da der findes masser af andre pladser, er der sikkert også plads til jer. Jeg tog lige et uvidenskabeligt tjek af en række KOA pladser på forskellige datoer i slutningen af juni og midten af juli i Arizona og Utah, og der kunne jeg stadig finde ledige pladser. Men jeg ville klart booke hjemmefra, især når vi som i jeres tilfælde taler om højsæsonen, hvor der er masser af motorhomes på vejene. Så det er ikke for sent – men ja: I skal booke hjemmefra. Ihvertfald de nætter, hvor I vil bo tæt på nationalparkerne. Så kan I eventuelt tage chancen et par af de andre nætter, og se hvad I finder af campingpladser undervejs 😉 God tur!
Til dem, der er lidt usikre på en motorhome ferie i USA, så prøv evt. at læse vores dagbøger fra de foreløblige to ture, vi har haft derover. I finder dem på: http://www.fleng.eu under “fotoalbum” og “USA” ferie i motorhome 2008″ og “USA ferie i motorhome 2011″. Det er store pdf filer, så de kan godt være lidt seje at downloade. God læselyst. Hilsen Chris
Vi er en familie på 5 bestående af mor, far og 3 børn på 2, 4 og 7 år, som gerne vil bruge 8-9 uger næste sommer 2015 på en rundrejse i USA. Vi har ikke lagt os fast noget bestemt, men har rejst en del før i USA. Vi tænker på at starte i NY og køre på tværs og ende i San Francisco, evt. over Oregon og evt. ende længere nede sydpå. Men kan du anbefale den ‘optimale’ rute både med hensyn til sights og køreafstande samt årstid? Mvh Thomas
Thomas, det er et meget omfangsrigt spørgsmål, I stiller der. Svaret er i princippet ja, men jeg har ikke mulighed for at gå i detaljer med en så omfangsrig rejseplan uden et honorar. Derfor kan man nu købe mig til at lave en rejseplan via mine nye VIP inspirationspakker, som også omfatter en række andre elementer, der er rare at have adgang til. Bl.a. får man et stort Rand McNally Road Atlas tilsendt fra mig, og man får et faktaark med den seneste indrejseregler til USA. Du kan læse mere om mine VIP pakker på linket herunder og se om det er noget for jer. Jeg vil dog også med det samme sige, at det ikke er alle dele af jeres rute tværs over, jeg kender lige godt, for det er en meget lang strækning, vi taler om. Men jeg kan godt hjælpe jer med at komme med nogle indspark, hvad jeg ville gå efter på en tur tværs over USA. Læs mere om min VIP inspirationspakke her – https://www.highways-usa.com/vip-inspirationspakke-usa/
Vi er to familier, 4 voksne og 2 teenage piger, som er igang med at planlægge tur til USA. Vi har lejet autocamper (er vant til at feriere sammen) men vi er i tvivl om vores “program” er muligt eller for ambitiøst. Kan du hjælpe?
Lander san fransico 29-6
30-6 afhente camper – kører ad highway one
4 juli ankomst LA
6 eller 7 juli videre mod San diego
8 juli videre mod grand canyon
10 juli ankomst grand canyon
11 videre mod Las Vegas
12 ankomst las vegas
14 afgang las vegas mod yosemite
15 juli ankomst yosemite
17 juli afgang mod san fransisco.
18 juli aflevere camper herefter 2 nætter på hotel i san fransisco – er booket
20 juli fly hjemad.
Vi er i tvivl om hvor mange campingpladser vi skal booke på forhånd, vi vil jo helst have lidt “frihed” men det er jo heller ikke sjovt, hvis alt er udsolgt. Glæder mig til at høre fra dig. Vh Marianne
Det meget korte svar er: Se at få booke nogle campingpladser, da I rejser i højsæsonen. Og så synes jeg umiddelbart, at jeres rejseplan ser fornuftig ud. Jeg har desværre ikke mulighed for at gå mere i detaljer før efter den 15. april, da jeg selv er i USA på reportagerejse lige nu. Hilsen fra Springfield, Illinois 😉
Vi har booket 2 nætter i Los Angeles, 1 nat i Grand Canyon, 2 nætter i Las Vegas og 2 nætter i Yosemite. Vores bekymring går på, at vi booker nogle steder, som det måske ikke er realistisk, at vi når frem til. Velkommen hjem den 15. april – så hører jeg måske fra dig igen. Vh Marianne
Hej Henrik, må man campere i det offentlige rum eller på en større parkeringsplads i USA? Tak for en god hjemmeside.
Det er de enkelte ejere af parkeringspladserne ved fx butikcentre eller shoppingcentre, som bestemmer hvordan de må benyttes. Nogle steder er der opsat skilte, som fortæller, at det fx kan være forbudt at overnatte – eller opholde sig i “længere tid” på området. Så der kan ikke gives noget entydigt svar på dit spørgsmål, og der er store regionale forskelle på, hvor accepteret det er, at tage en “overnatning” på en offentlig parkeringsplads. Walmart kæden har tidligere haft en regel om, at det var tilladt at parkere på deres parkeringspladser med motorhome, men som jeg lige husker det, er den ordning ikke så udbredt længere, som den var for fem år siden – uden at jeg kender årsagen. Som fingerregel kan man sige, at I populære stater som fx Californien, så er reglerne ret strikse for “campering” i det offentlig rum, mens man tager lidt mere afslappet på tingene længere inde i landet. Men glem alt om at overnatte på fx parkeringspladser ved statsparker eller lignende naturparker. Disse pladser aflåses om aftenen, og I bliver ganske enkelt smidt væk, hvis I gør forsøget. I forhold til parkering på gader og stræder, så er det de enkelte byer, der sætter grænsen for, hvad der er tilladt. Men generelt er det ikke velset at parkere et motorhome ved kantstenen “over night” i mange amerikanske byer. Jeg håber, det er svar på jeres spørgsmål 😉
Bare lige en kort bemærkning til det med overnatning i det offentlige. Vi var i sommeren 2009 på en tur fra LA til Miami, og sov ofte på en Walmart P-plads på de dage, hvor vi havde lange stræk. Det fungerede perfekt (2 voksne, 3 børn). Der er en lille video på dette link om det: http://www.walmartatlas.com/rv-parking-at-walmart/ Vi har planer om en tur mere i 2014, og har tænkt at gøre det samme.
Min familie og jeg vil besøge den sydvestlige del af USA i efteråret 2014. Vi vil køre rundt i motorhome. De nordligste dele vi vil besøge er San Francisco, Yosemite og Moab i Utah. Vi påtænker at starte i uge 42 og rejse i 6 – 7 uger. Vi vil derved være hjemme i slutningen af november. Vil det være for sent et tidspunkt at rejse, når vi påtænker at rejse i Arizona og den sydlige del af Californien, Utah og Nevada?
Jeg synes ikke, at oktober og november er for sent til en ferie i motorhome i de områder, som du skitserer der. Havde du haft Rocky Mountains-området i tankerne, ville jeg have sagt nej, men da I holder jer til Californien, Nevada, Arizona, Utah og måske også New Mexico og det sydlige Colorado, er jeg ikke bekymret. Den eneste I skal være opmærksomme på er, at I naturligvis rejser rundt uden for sæsonen. Det vil sige at nogle campgrounds/ campingpladser måske er lukkede. Desuden vil der visse seværdigheder, som vil være lukkede, jo længere I kommer hen på sæsonen. Af hensyn til vejret kan det dog godt være en god ide at starte med fx Yosemite og Sequoia National Park først, da de er bjergparker, der lukker delvis ned, når den første sne falder. Desuden kan I risikere, at Tioga Pass over Sierra Nevada i Yosemite lukkes i løbet af november – afhængig af vejret. Så tænk lidt over ruten – så burde I kunne få nogle skønne oplevelser i det sydvestlige USA i oktober og november i motorhome 😉
Vi kunne godt tænke os at rejse rundt i Californien i en autocamper, men vi kan ikke finde nogen aldergrænse for, hvor gammel man skal være for at leje en autocamper. Vi er 20 og 21, og personen på 21 har ikke kørekort. Hvad er reglerne generelt for udlejning af biler i USA?
Minimums aldersgrænserne for leje af motorhomes varierer fra udlejningsfirma til udlejningsfirma, men de svinger mellem 21 og 25 år – helt som hvis der var tale om leje af almindelige udlejningsbiler. Jeg skal ikke afvise, at der findes udlejningsfirmaer af motorhomes eller autocampere, som udlejer til unge under 21 år, men som udgangspunkt, så skal I være fyldt 21 år for at kunne leje et motorhome eller en autocamper i USA. Det var ihvertfald de fakta, jeg kom frem til, da jeg lige tjekkede minimumsgrænsen hos 4-5 forskellige udlejere – også nogle af dem, som lejer mere autocamper lignende biler ud til unge som fx Jucy Rentals eller Escape Campervans. Så chaufføren skal altså lige være fyldt 21 år – og i øvrigt have haft kørekort mindst et år – for at kunne leje autocampere i USA. Hvilket i øvrigt er helt identisk med aldersgrænsen for almindelige udlejningsbiler i USA.
Hej Henrik, tak for inspiration! Har du nogen erfaring/ ved om nogen har prøvet (2 personer) at tage turen rundt i vestlige USA i en Van a la Dodge Grand Caravan eller Chrysler Town and Country? Jeg tænker både på prisniveau og om det bliver for surt i længden med den begrænsede plads..?
Jeg har ikke selv nogen erfaring med at benytte nogen af de omtalte bilmodeller som campere på en kør-selv ferie i USA. Svaret afhænger dels af, hvor lang tid man har tænkt sig at være “on the road” og om der er tale om en “rigtig” camper – altså en van, der er ombygget som camper. Jeg ved, at nogle udlejningsfirmaer udlejer sådanne køretøjer som campere – målrettet det yngre rygsæk segment, som gerne vil spare på budgettet, men stadig have en fornuftig bil at køre rundt i. Så det kan godt lade sig gøre, men svaret afhænger altså af indretningen af bilen og længden på turen 😉
Hej Henrik – først og fremmest – fantastisk hjemmeside. Den har bidraget til mange timers god læsning! Vi er en familie på 5 – 3 børn på 14, 12 og 9 år der skal til USA til sommer. Har ikke endeligt besluttet transportformen, og derfor har jeg dette spørgsmål til dig: Vi overvejer at køre af Highway 1 fra San Francisco til L.A. i leje bil, og derefter leje et motorhome, der skal fragte os til Palm Springs, Grand Canyon, Vegas, Yosemite og tilbage til San Francisco. Er der fordele/ ulemper ved dette – og vil det blive væsentlig dyrere at skifte transportmiddel undervejs? På forhånd tak for hjælpen.
Det er en rigtig god løsning, I har i tankerne der, for jeg synes personligt ikke, at Highway 1 er specielt velegnet til motorhomes – selvom mange vælger at køre Highway 1 i motorhome. I vil opleve en langt større frihed ved at tage Highway 1 i udlejningsbil. Samtidig har I udlejningsbilen i San Francisco og ikke mindst Los Angeles, og begge byer er altså langt nemmere at komme rundt i med udlejningsbil end motorhome. Jeg kan ikke lige få øje på, at der skulle løbe noget envejslejegebyr på udlejningsbilen, når I holder jer inden for Californien. Der kan muligvis løbe et lille envejslejegebyr på motorhomet ved at afhente det i Los Angeles og returnere det i San Francisco, men her må I lige forhøre jer. Jeg plejer i øvrigt at anbefale, at man lejer motorhome gennem et rejsebureau, da de har adgang til nogle særlige rabatpakker. Desuden er prisstrukturen på motorhomes langt mere kompliceret end det er tilfældet med udlejningsbiler. Men grundlæggende, så kan jeg ikke se, at jeres løsning vil fordyre jeres rejse markant. Og det vil klart give jer en større og mere fleksibel rejseoplevelse, så den løsning ville jeg prøve at gå efter, hvis jeg var jer. I kan på min liste over rejsebureauer med USA ekspertise se, hvem der er rigtigt gode til motorhomes i USA. Det kunne fx være My Planet eller Risskov Travel Partner.
Hvis man skal overnatte på mange af KOA´s campingpladser med sin autocamper, kan det godt betale sig at give de 24 $ som medlemskab koster. Man får med det samme 10% i rabat og en række andre fordele
Det er et udemærket tip Klaus, tak for det. Jeg kan varmt anbefale KOA’s campingpladser, der er meget familie- og børnevenlige med gode legepladser, svimmingpools, fornuftige internet forbindelser og typisk også en ret god lokal forretning med lidt af hvert på selve pladsen. Man får i øvrigt også 10 % rabat hos KOA, hvis man lejer sit motorhome gennem Cruise America og fremviser sin lejekvittering ved ankomst – som jeg lige husker det. Sådan var det ihvertfald i 2012, da jeg senest benyttede KOA og havde lejet motorhome gennem Cruise America.
Hvilke kørekort regler gælder i USA hvis man vælger at køre rundt i en noget større RV eller mobilhome? Tænker her om man kan køre den med et B kort eller det kræver stort kort at køre sådan en ligesom herhjemme?
Du kan sagtens køre et motorhome i USA med et lille B kørekort. Amerikanerne har ikke samme regler for totalvægt på 3.500 kg som herhjemme, så du må mig bekendt køre alle typer udlejnings motorhomes og RV’s i USA med dit B kørekort. Jeg har selv flere gange kørt de “store” 30 fods motorhomes i USA uden problemer, og det samme har mange andre, så det er ikke noget problem. Men du skal naturligvis kunne håndtere køretøjet, der er betydeligt større i dimensionerne end man typisk er vant til at køre herhjemme. Men selv store motorhomes i USA er ret nemme at køre. Jeg håber, det er svar på dit spørgsmål.
Hej Henrik. Tak for meget inspirerende læsestof. Vi er ved at planlægge en tur om godt 14 dage og har bl.a. en uge i autocamper fra San Francisco. Ved du – eller andre – om der er tradition for at man kan købe/overtage brugt udstyr? Jeg forestiller mig at efter en camping tur har skaffet sig en del udstyr, som er for godt til at smide ud men som man ikke kan tage med sig hjem?
Niels, tak for dine pæne ord om Highways-USA. Jeg har ikke erfaring med køb af “brugt” campingudstyr, og tror faktisk ikke, det er specielt udbredt. Når man lejer gennem fx Cruise America, så køber man typisk nogle komfortpakker med – det kan være havestole eller lignende. Og i forhold til køkkenudstyr og den slags, er det jo omfattet af det udstyr, der følger med autocamperen/ motorhomet. Det følger dermed automatisk med, når man afhentet sit motorhome. Så min erfaring fra de to ferier, jeg har holdt i motorhome i USA – dels i 2007 og igen sidste år i 2012 – så havde vi ikke noget nævneværdigt til overs, der var værd at sælge videre til andre campister. Der er altid lidt mad til overs, men sådan er det jo også, når man fx rejser hjem fra et sommerhus. Så jeg kender personligt ikke noget til, at det skulle være relevant at købe isenkram eller andet lignende udstyr fra andre campister. Det er kun ting som karklude, viskestykker og den slags, som kunne være relevant. Og her er vi ovre i småtingsafdelingen, som man næppe gider købe “brugt” af andre. Jeg håber, du kan bruge mit svar, og vil ønske jer en rigtig god tur.
Hvis man køber ‘Early Bird’ pakken hos Cruise America kan man blive afhentet gratis på ens hotel, hvis det ikke ligger mere end 18 miles fra Cruise America