Mens religiøse højtider som jul, påske og andre helligdage har stor betydning i Danmark i forhold til, hvornår man holder ferie, fylder religiøse højtider ikke meget i kaldenderen i et multikulturelt samfund som det amerikanske.

Amerikanerne har til gengæld en stribe andre fridage i løbet af året, og nogle af disse dage er ekstra populære at holde fri på med hele familien. Det betyder fyldte hoteller og campingpladser og trængsel i nationalparker og forlystelsesparker. Derfor bør I være ekstra opmærksomme, hvis jeres ferieplaner i USA krydser nogle af disse mærkedage.

Fire amerikanske helligdage I skal være ekstra opmærksomme på
Som turist i USA skal I holde ekstra godt øje med specielt fire amerikanske nationale mærkedage, hvis I opholder jer i USA, når de afholdes.

Ikke så meget p.g.a. af selve anledningen. Men fordi amerikanerne selv holder fri på disse fire dage (inklusiv de tilhørende weekender). Og det er ofte ensbetydende med fyldte hoteller, moteller og campingpladser ikke mindst trængsel i de mest populære nationalparker og forlystelsesparker.

Derfor bør I være lidt på forkant med den amerikanske feriekalender, når I planlægger jeres egen ferie i USA, så I på forhånd er opmærksomme, hvis jeres egen ferie “rammer” ind i de amerikanske helligdage.

Memorial Day:
Memorial Day (markeres den sidste mandag i maj):
Memorial Day og Memorial Day weekenden er lidt overset af internationale turister. Men ikke desto mindre er det en af de store helligedage i USA, som markerer sommerens komme. Derfor skal I være ekstra opmærksomme, hvis I er i USA i slutningen af maj.

Da Memorial Day altid falder på en mandag, tager amerikanerne naturligvis fri hele weekenden – muligvis suppleret af et par ekstra fridage, og dermed får de mulighed for at tage en miniferie med hele familien. Ofte i flot forårsvejr, som typisk har meldt sin ankomst over det meste af USA, når kalenderen viser slutningen af maj.

Med andre ord: Hvis I er i USA i slutningen af maj, så vær lige ekstra opmærksom på, hvornår Memorial Day falder, for så er der ekstra trængel i nationalparker og i forlystelsesparkerne hele denne weekend.

Independence Day (afholdes altid den 4. juli):
Uafhængighedsdagen den 4. juli er ikke overraskende den mærkedag i USA, som de fleste turister i USA kommer i nærkontakt med. Fourth of July hører til en af de helt store mærkedage i USA, hvor amerikanerne tager en stribe velfortjente fridage fra kontoret eller det praktiske arbejde og tager ud og nyder det gode vejr i nationalparkerne, statsparkerne, på stranden eller hvor man nu ellers kan hygge sig med hele familien og bl.a. tænde op i grillen.

Da 4. juli samtidig er højsæson for internationale turister i USA, kommer det næppe bag på nogen, at der er trængel på campingpladser og i nationalparker over hele USA den weekend, som ligger tættest på den 4. juli. Hvis jeres sommerferieplaner inkluder den 4. juli, så tag bestik af det, når I planlægger jeres sommerferie i USA.

Hvis man i øvrigt gerne vil opleve Fourth of July og de amerikanske traditioner forbundet med den 4. juli som fx parader og fyrværkeri, så plejer jeg at anbefale, at man søger langt væk fra de store byer, da Fourth of July bedre kan fornemmes i de mindre byer, hvor familierne griller i haven og så samles et centralt sted i byen for at nyde det traditionelle festfyrværkeri omkring kl. 21, som alle byer – store som små – med garanti har arrangeret.

Labor Day (markeres den første mandag i september):
Labor Day er det amerikanske svar på den 1. maj, men det er ikke røde faner, der svinges med i USA. I stedet markerer Labor Day afslutningen på sommeren og efterårets komme.

Da Labor Day ligger på en mandag, snupper de fleste amerikanere sig igen en tiltrængt og velfortjent miniferie og smider eventuelt et par ekstra fridage i puljen – typisk inden weekenden – så miniferien kan blive lidt længere end på bare tre fridage.

Hvis I er i USA i starten af september skal I altså lige sætte et rødt flag ud for den første mandag i september, da der også her typisk er trængel på nationalparker og på campingpladser, når amerikanerne lige skal nyde det sidste af sommeren, inden efteråret sætter ind.

Der er også tradition for, at en række seværdigheder og attraktioner i det nordlige USA skruer ned for blusset eller måske ligefrem lukker ned for sæsonen, når Labor Day har markeret afslutningen på sommeren.

Thanksgiving (afholdes den fjerde torsdag i november):
Thanksgiving er den største familiære højtid i USA, og den har i kraft af sin placering sidst på året ikke så stor betydning i forhold til kapaciteten på hoteller og i forhold til seværdigheder, da Thanksgiving er en højtid, som traditionelt fejres sammen med familien.

Til gengæld er der fyldt godt op på de amerikanske veje omkring Thanksgiving, ligesom lufthavne, fly og tog er fyldt godt op med rejsende. Prisen på flybilletter plejer også at få et ordentlig hak opad omkring Thanksgiving.

Endelig så er der ofte fyldt godt op på mange restauranter og barer omkring Thanksgiving for dem, som vælger at indtage den traditionelle kalkun på restauranter frem for hjemme ved det private spisebord.

Der er altså god grund til lige at tjekke kalenderen en ekstra gang, hvis jeres rejseplaner krydser en af disse fire mærkedage i USA, der ikke lige falder der, hvor de velkendte europæiske helligdage ligger placeret.

Læs mere om helligdage i USA:
Amerikanske helligdage og mærkedage i  2019

Af Henrik Lange, Highways-USA.com