USA er et fantastisk rejseland, men der er en del formaliteter at holde styr på, inden du kan sætte fødderne på amerikansk grund. Indrejsereglerne justeres med jævne mellemrum, og hertil kommer pasregler, visum og den elektroniske ESTA godkendelse.

Jeg opridser her, hvilke regler der er gældende netop nu, og hvilke krav der stilles til dine rejsedokumenter i USA, ikke mindst dit pas.

OBS: Den officielle pris på en ESTA ansøgning er pr. 26. maj 2022 steget fra 14 dollars til 21 dollars pr. ansøgning. Der er altså ikke tale om forkerte oplysninger, hvis I undrer jer over, at prisen ikke er 14 dollars som hidtil, men 21 dollars.

Indrejse i USA for danske statsborgere uden visum
Danskere statsborgere, der som turister eller forretningsrejsende ønsker at rejse til USA, er omfattet af det såkaldte Visa Waiver Program, der giver mulighed for at rejse ind i USA og opholde sig i USA i op til 90 dage – uden at skulle søge om et visum.

Varer dit ophold i USA mere end 90 dage, skal du have et visum. Skal du studere i USA eller skal du fx arbejde i USA, skal du også have et visum. Men er du på almindelig forretningsrejse i USA, til konference eller lignende i USA, behøver du ikke noget visum. Så længe dit ophold i USA holder sig under de 90 dage.

90 dages reglen i Visa Waiver programmet
Selvom 90 dage lyder som lang tid, kan 90 dages reglen give udfordringer for nogen rejsende, der af den ene eller anden grund gerne vil opholde sig længere i USA end de tilladte tre måneder.

Men det er en rigtig god ide at overholde 90 dages reglen. Du kan nemlig få meget svært ved at komme ind i USA igen på et senere tidspunkt, hvis du ikke overholder 90 dages reglen og rejser ud af USA efter fx 100 dage eller mere efter din indrejse.

Du kan heller ikke få forlænget dit ophold på de 90 dage. Du skal altså forlade USA og Nordamerika inden for 90 dage, for ikke at overtræde reglerne i Visa Waiver programmet. Bemærk også at en smuttur til fx Canada eller Mexico ikke nulstiller din 90 dages opholdsperiode i USA. Du skal helt forlade USA og det nordamerikanske kontinent, før du ved næste indrejse til USA igen får tildelt nye 90 dage.

Din indrejsedato bliver stemplet ind i passet, når du rejser ind i USA. Så der er ingen undskyldning for et såkaldt ”overstay”. Og da din udrejsedato bliver registreret elektronisk ved udrejsen af USA, har amerikanerne altså helt styr på, hvornår du har forladt landet igen. Så fælden risikerer at klappe, hvis du på et senere tidspunkt igen rejser ind i USA – og har opholdt dig for længe i USA på en tidligere rejse. Det korte af det lange: Overhold 90 dages reglen!

Visumregler til USA – kort fortalt
Hvis du af den ene eller den anden grund har brug for et visum til USA – fx et turistvisum – er prisen p.t. 1.120 kr. (2019). Det kunne fx være, hvis du ønsker at rejse rundt i USA længere end de tilladte 90 dage i Visa Waiver programmet.

Visum udstedes af den amerikanske ambassade i København. Skal du have visum, så sørg for at ansøge i god tid, da du bl.a. skal til et interview på ambassaden i København. Reglerne for udstedelse af visum til USA er lidt komplekse, men du kan finde mere information på det officielle website www.ustraveldocs.com

ESTA forhåndsgodkendelsen
Mens Visa Waiver programmet udstikker de grundlæggende ”spilleregler” for indrejse og ophold i USA for danske statsborgere, er ESTA noget helt andet.

ESTA – Electronic System for Travel Authorization – er det system, som forhåndsgodkender bl.a. danske statsborgere til indrejse i USA. ESTA er et kapitel for sig, og derfor har jeg skrevet en artikel udelukkende om den elektroniske ESTA formular og ESTA reglerne, som I finder HER

Krav til gyldighed af dit pas ved indrejse i USA
Et dansk udstedt pas til danske statsborgere giver visse privilegier i forhold til indrejse i USA. Bl.a. behøver passet fx ikke være gyldigt i fx tre eller seks måneder efter hjemrejsen fra USA. Passet skal blot være gyldigt i den periode, som du opholder dig i USA.

Hvis du fx har et pas med en udløbsdato, der falder inden for de 90 dage, som danske statsborgere automatisk får tildelt ved indrejse i USA via Visa Waiver programmet, må du kun opholde dig i USA indtil udløbsdatoen i passet. Men du kan altså godt rejse ind i USA på dit pas, selvom passet måske udløber efter fx 30 dage. Du skal så blot forlade USA igen, inden de 30 dage er gået.

Skal du have dine børn med til USA, og de ikke har deres eget pas, skal de have udstedt et pas, inden de kan komme med til USA. Reglen gælder uanset alder – selv nyfødte babyer skal have eget pas.

Dit pas skal være biometrisk og have chip
Pr. 1. april 2016 blev det et krav, at danske pas er biometriske og udstyret med en chip, for at kunne bruges til indrejse i USA. Heldigvis er alle danske pas udstedt efter 1. august 2006 biometriske og udstyret med en chip.

Chippen indeholder bl.a. et digitalt foto og din underskrift. Når du har et biometrisk pas med en chip (markeret med et lille symbol på forsiden), kan du uden problemer rejse ind i USA med dit pas.

Indholdet på den biometriske chip har i øvrigt ændret sig gennem tiden. Således indeholder chippen i biometriske pas udstedt efter den 1. januar 2012 også fingeraftryk. Det er dog IKKE et krav, at chippen i passet skal indeholde fingeraftryk. Med andre ord: Blot passet er biometrisk og udstyret med en chip, kan det bruges til indrejse i USA – uanset hvilken information, der er lagret på chippen!

Nødpas kan ikke bruges til indrejse i USA
Folk der har fået udstedt et såkaldt nødpas, hvis de har mistet eller glemt deres rigtige pas, kan IKKE rejse ind i USA på dette pas. Nødpasset er nemlig ikke maskinlæsbart, og det er et krav ved indrejse i USA.

Du kan altså IKKE rejse ind i USA på et nødpas, selvom nødpasset er gyldigt til indrejse i en lang række andre lande rundt om i verden.

Borgerservice står for udstedelsen af nye pas
Prisen for pas til voksne i alderen 18 – 64 år er 890 kr. (2022), mens personer over 65 år slipper med 378 kr. (2022). Pas til børn fra 0 – 11 år koster 150 kr. og pas til unge mellem 12 og 17 år koster 178 kr. (2022).

Pas til personer under 18 år har en gyldighed på fem år. Dog er pas udstedt til børn under 2 år kun gyldige i to år. Vær i øvrigt opmærksom på de skærpede krav til pasfotos. Læs mere på www.borger.dk

Bemærk at det er Borgerservice i kommunerne, som står for opgaven med at udstede nye pas til borgerne. Kommunerne overtog opgaven fra politiet 1. januar 2007, da de nye storkommuner åbnede.

Du skal henvende dig personligt hos Borgerservice, når du skal have nyt pas. Det behøver dog ikke være dit lokale borgerservicekontor, du møder op på. Alle danske borgerservicekontorer kan udstede pas, uanset hvilken kommune, du bor i. Bemærk også, at du skal afhente dit nye pas personligt på Borgerservice. Borgerservice udsender ikke længere nye pas med posten til borgerne af sikkerhedshensyn.

Denne artikel er senest opdateret 12. juni 2022.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Mere om pasregler og indrejse i USA:
ESTA godkendelsen til USA
Indrejse og ankomst til USA i praksis