Hvis man skal udråbe blot en roadmovie, der skal repræsentere 1970’erne som årti, er Convoy det mest oplagte valg – ligesom Easy Rider er det for 1960’erne. Historien om den kollektive protest mod snævre fartgrænser og snærende regler for det frie liv på landevejen, er som taget ud af en drejebog om, hvad en stor del af 70’erne handlede om: Kollektivt sammenhold og en fælles tro på, at det at gøre oprør virkeligt kunne flytte noget.

Se den officielle trailer for Convoy:

70’er solidaritet på den amerikanske asfalt
Handlingen fortoner sig lidt i udstødningsrøgen fra de tunge trucks, men tager udgangspunkt i, at Kris Kristoffersen bliver jagtet af en lettere korrupt færdselsbetjent gennem tre stater – Arizona, New Mexico og Texas – en ”biljagt”, som en del af hans kollegaer på landevejene kan følge over den relativt nye opfindelse, den mobile radio, forkortet CB – en opfindelse, der også spillede en vigtig bilrolle i Smokey and the Bandit fra 1977 – på dansk Det Vilde Ræs.

De andre lastvognschauffører kommer ham langsomt men sikkert til undsætning på hans vej gennem Arizona og ind i New Mexico – såmænd på Route 66, der i 1978 var en kombination af to-sporede landeveje og brede den brede, nyanlagte Interstate 40 motorvej. Og hvis man nærlæser skriften på døren til den store tunge MACK-truck, hører den hjemme i Albuquerque, New Mexico.

Hele herligheden ender med en gigantisk række af tunge lastbiler i en samlet convoy, der tromler gennem landskabet – og politiets opstillede vejspærringer undervejs. ”Rubberduc”, som Kris Kristoffersens kaldenavn er over den mobile radio, har pludselig skabt en protestbevægelse, han ikke helt kan kontrollere. Som han selv siger: Jeg ved ikke, hvorfor de følger efter mig – jeg er bare den forreste.

Convoy er et stykke hen ad vejen en kritik af det etablerede samfund – i form af korrupte betjente og politikere uden føling med de almindelige hårdtarbejdende amerikanere. Men filmen er i lige så høj grad regulær actionkomedie og underholdning på den varme asfalt gennem Arizona, New Mexico og Texas.

En hyldest til Kristoffersen og country musikken
Kris Kristoffersen var på højdepunktet af sin skuespillerkarriere her i 70’erne, og hans rolle som ”Rubberduc” i Convoy er nok den bedste rolle – og i hvert fald den mest kendte rolle – han har spillet. Han har følgeskab af en anden af 1970’ernes store stjerner, Ali MacGraw, der spiller den sexede fotograf, han samler op undervejs. Mens det er Ernest Borgnine, der spiller den korrupte strømer, som er den grundlæggende årsag til hele balladen.

Og så kommer man naturligvis ikke uden om filmens titelnummer, der stadig står som en af 70’erne helt store ørehængere – og som med det samme leder tankerne hen på filmen, når C.W. McCall’s Convoy bliver spillet i radioen. Et 70’er hit, der i den grad er synonym med filmen. Faktisk kom hittet før filmen. Filmen er således baseret på teksten i C.W. McCall’s country klassiker.

Senere på året vil jeg anmelde en anden 1970’er klassiker med Kris Kristoffersen i en af hovedrollerne: Alice Dosen’t Live Here Anymore fra 1974 er også en roadmovie, men her er der tale om et socialrealistisk drama.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com