At det ikke kræver hverken klassiske biler eller Harley-Davidson motorcykler at lave en langtidsholdbar roadmovie, er The Straight Story et smukt eksempel på. Her er rejsetempoet sænket til et minimum, og transportmidlet er såmænd en havetraktor, der tilbagelægger flere hundrede miles gennem de forholdsvis flade landskaber i det amerikanske Midtvesten. Handlingen er baseret sand historie, instruktøren er ingen mindre ringere end David Lynch, og hovedrolle indehaver Richard Farnsworth blev nomineret til en Oscar for sin præstation for bedste mandlige hovedrolle. Så kan det ikke blive meget bedre.

Se traileren til The Straight Story her:

370 miles på en havetraktor
Alvin Straight (Richard Farnsworth) er en mand, der er kommet lidt op i alderen, som lever et stille liv i en lille flække i Iowa sammen med sin datter – spillet af Sissy Spacek – der er lettere mentalt handicappet, men i øvrigt fungerer fint i det lille samfund.

Alvins helbred er ikke, hvad det har været, bl.a. er hans syn så dårligt, at han ikke længere har noget kørekort. Desuden er det en nødvendighed altid at have en stok inden for rækkevidde. Gode råd er derfor dyre, da han får besked om, at hans bror i nabostaten Wisconsin har fået et slagtilfælde, og derfor bør have et besøg af Alvin. Men der er 370 miles over til broren og offentlig transport er der ikke meget af i Iowa.

Et møde med helt almindelige amerikanere
Derfor beslutter Alvin sig for at forsøge sig med en alternativ transportform: Han rigger sin havetraktor til med en anhænger, pakker et par havestole, en sovepose og lidt forsyninger, og begiver sig afsted mod broren i Wisconsin.

Første forsøg på hans egen havetraktor får ham dog kun nogle få miles uden for byen, inden den aldrende havetraktor giver op. Men for sine opsparede pension køber Alvin en mere slidstærk John Deere havetraktor fra 1966 hos den lokale maskinforretning. Den viser sig at være noget mere langtidsholdbar og have mere motorkraft under hjelmen til at kunne tilbagelægge de mange miles på de lange lige landeveje tværs gennem Iowas majs- og kornmarker.

Det er selve rejsen gennem Iowa til Wisconsin, som hovedparten af filmen skildrer – og ikke mindst mødet med de mange forskellige mennesker, som Alvin møder på sin vej. Og det er i sin skildring af de mange helt almindelige amerikanere, at filmen lever – kombineret med Alvin Straights lange livserfaring. Og så er det for resten befriende at se et helt andet USA skildret, end det vi normalt ser portrætteret på film.

Baseret på en sand historie
The Straight Story er baseret på virkelighedens Alvin Straight, der i 1994 foretog samme rejse på en havetraktor for at besøge sin bror i Wisconsin. The Straight Story er således optaget på den samme strækning, som virkelighedens Alvin Straight kørte i 1994.

Richard Farnsworth er intet mindre end et genialt valg til rollen som Alvin Straight, og han får fornemt modspil af Sissy Spacek som hans lettere retarderede datter i den første del af filmen. Richard Farnsworth blev fortjent Oscar nomineret som bedste mandlige hovedrolle for sin solide præstation ved Oscar uddelingen i marts 2000, uden dog at vinde. Richard Farnsworth var med sine 79 år ved nomineringen, den ældste Oscar nominerede skuespiller på det tidspunkt. Oscar’en gik i øvrigt til Kevin Spacey for hans præstation i American Beauty.

David Lynch er som instruktør ikke ligefrem kendt for at lave realistiske spillefilm. Men The Straight Story er en smuk undtagelse, og et bevis på, at den nu 70 årige instruktør også mestrer det mere afdæmpede.

Det vigtige er selve rejsen – ikke destinationen
The Straight Story er som roadmovie også et smukt eksempel på, at det er selve rejsen og ikke destinationen, som er det vigtige i handlingen – ikke mindst i mødet med de mange forskellige mennesker i løbet af filmen. The Straight Story er en både livsklog og tankevækkende film med dyb respekt for de gamle mænd med deres lange livserfaring.

The Straight Story er med andre ord en på en gang let og livsklog film, som byder på to timers eftertænksom afslapning i særdeles godt selskab – hvor der bl.a. er rig lejlighed til at tælle midterstriber.

Soundtracket er komponeret af David Lynchs foretrukne komponist Angelo Badalamenti, der har begået et smukt, elegant og iørefaldende soundtrack, der er med til at understrege filmens elegante lethed.

The Straight Story er i øvrigt ikke David Lynchs første roadmovie. Wild at Heart fra 1990 med Nicolas Cage, Laura Dern og Harry Dean Stanton (som har en birolle som Alvins bror i The Straight Story), er også en klassisk roadmovie – som jeg også har anmeldt i denne roadmovie serie.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com