Ud over at være The Grand Canyon State er Arizona i høj grad også kaktus staten, berømt for sine meter høje kaktusser, der også har en naturlig plads på Arizonas nummerplader. Saguaro kaktussen kan blive over 150 år gammel og med de rette betingelser kan de største blive helt op til 8-10 meter høje. Saguaro National Park omkring Tucson i det sydlige Arizona er saguaro kaktussens favoritlokalitet i USA.

Saguaro National Park indgår i min 23 dages guide til Texas, New Mexico, Arizona og Nevada

Både øst og vest for Tucson
Saguaro National Park er ret speciel ved at være delt op i en østlig og en vestlig del – på hver sin side af millionbyen Tucson, der ligger placeret midt mellem de to ”afdelinger” af nationalparken.

Den østlige del af parken er arealmæssigt den største, men også den mest utilgængelige del af parken, mens den vestlige del er betydeligt nemmere at tage på opdagelse i, uden at I skal ud på lange vandreture. Men uanset hvilken del af parken I vælger, skal I naturligvis ud af bilen og ud at opleve parken.

Saguaro National Park East
Mens hovedparten af den østlige del af nationalparken er vildmark, kan I som ”almindelige bilturister” udforske den østlige del af parken via parkens fem miles lange scenic drive, der giver jer en fornemmelse af den østlige del af parken, som også er den mest bjergrige, der samtidig grænser op til Tucsons østlige forstæder.

Turen starter ved østparkens besøgscenter, hvor I viser jeres nationalparkpas ved indkørslen, inden I begiver jer ud på den ensrettede og asfalterede fem miles langs scenic road, som byder på flere udsigtspunkter undervejs og et par korte naturstier, I naturligvis bør teste. Der er i sagens natur masser af høje saguaro kaktusser overalt i parken.

Bemærk advarslerne på asfalten om dyrelivet i området, som bl.a. omfatter skildpadder og harer. Hvis I ikke ser dem i virkeligheden, kan I i hvert fald se dem malet på asfalten, så hold hastigheden nede. Men det giver sig selv, den ret smalle og snoede vej taget i betragtning. Fra Saguaro National Park East er der kun cirka en halv times kørsel ind til Tucson centrum, hvis I har base der.

Saguaro National Park West
Den vestlige afdeling af Saguaro National Park ligger lidt længere væk fra Tucson, så her føler I ikke i samme grad nærheden til millionbyen. Desuden grænser Saguaro National Park West op til naturområdet Tucson Country Mountain Park, som bestyres af staten Arizona.

Den vestlige del af parken byder på flere veje gennem parken. Langs den asfalterede Kinney Road ligger parkens besøgscenter, hvor man i øvrigt sætter pris på, at I lige kigger ind og viser jeres nationalparkpas. Antallet af betalende gæster i parken har nemlig indflydelse på det føderale statstilskud til de enkelte parker i nationalparksystemet. Der er ingen bomhuse i den vestlige del af parken, men derfor er det stadig en ”betalingspark”.

Scenic drive i vestparken
Saguaro National Park West har også en meget smukt og spændende scenic drive på cirka syv miles. Denne vej er en ensrettet grusvej, og den må siges at gå ind under kategorien ”rough road”. Den kan dog sagtens køres i en almindelig personbil med lav hastighed.

Undervejs kommer I forbi flere naturstier, bl.a. en relativt kort natursti, Valley View Overlook Trail, på cirka en kilometer i alt frem og tilbage. Valley View Overlook Trail fører op til et udsigtspunkt med en forrygende udsigt mod både vest og syd. Desuden kommer I gennem den nok største og tætteste koncentration af saguaro kaktusser, jeg oplevede noget sted i de to søsterparker.

Som et ekstra skud i bøssen kan I på vestparkens scenic drive også opleve gamle helleristninger ved et andet stop, der samtidig fungerer som picnic area. Her kan I tage en kort natursti op på højdedraget Signal Hill, hvor der på toppen findes et væld af gamle helleristninger/ indianske hulemalerier på klipperne af dyr og tændstik figurer, der er mange hundrede år gamle.

Hvis I ikke har mod på at teste vestparkens scenic drive med den lidt ujævne grusbelægning, så tag i hvert fald et stop og gå en tur ved parkens Desert Discovery Nature Trail, som ligger ud til asfaltvejen gennem vestparken. Den korte natursti på cirka 500 meter har fast belægning, og byder også på et møde med mange store saguaro kaktusser.

Arizona-Sonora Desert Museum og Old Tucson Studios
To af Tucsons store turistattraktioner ligger i umiddelbar nærhed af Saguaro National Park West, og begge tager afsæt i den smukke natur omkring Tucson.

Arizona-Sonora Desert Museum formidler dyrelivet og botanikken i Arizonas Sonora Desert på en familievenlig måde i den kombinerede dyrepark og oplevelsespark, som også byder på flere haveanlæg, fugleanlæg og et akvarium.

Old Tucson Studios er gamle filmstudier, hvor over 400 hovedsageligt westerns er indspillet fra starten af 40’erne og frem til slutningen af 70’erne. Old Tucson er i dag en slags familie- og forlystelsespark med afsæt i filmhistorien med stuntshows, cowboykultur, underholdning og enkelte forlystelser. Old Tucson kan nok bedst sammenlignes med Bakken nord for København.

Saguaro National Park indgår i min 23 dages guide til Texas, New Mexico, Arizona og Nevada

Af Henrik Lange, Highways-USA.com