Alcatraz, San Francisco Bay – guide til fængelsøen Alcatraz

Navnet Alcatraz kunne tidligere få det til at løbe koldt ned ad ryggen på selv de mest hærdede kriminelle i USA. Her sad nogle af USA’s hårdeste og bedst bevogtede fanger fra 1934 og frem til 1963, hvor fængslet lukkede. I dag er det tidligere fængsel på klippeøen i San Francisco Bay åben for offentligheden, der på en guidet tur kan få et indblik i, hvordan det var at være fange på Alcatraz. Husk at book billetter til Alcatraz på forhånd.

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Alcatraz som forsvarsværk
Alcatraz var oprindeligt en del af forsvaret omkring San Francisco opført i midten af 1800-tallet. Men i starten af 1900-tallet havde den teknologiske udvikling overhalet fortet, og i stedet blev Alcatraz bygget om til et militærfængsel.

Depressionen og forbudstiden i 30’ernes USA øgede behovet for et topsikret og flugtsikkert fængsel, og i 1934 åbnede det Alcatraz, hele verden kender fra en lang række film. Her sad nogle af de absolut hårdeste kriminelle i USA, der typisk havde flere flugtforsøg og anden brutal kriminalitet i andre fængsler bag sig, inden de endte på Alcatraz. Enkelte fanger var så farlige, at de blev sendt direkte til Alcatraz. Blandt dem var Al Capone (1934-1939) og George “Machine Gun” Kelly (1934-1951).

Flugtforsøg fra Alcatraz
I de 29 år Alcatraz var nationalt topsikret fængsel, nåede 1.545 fanger at komme bag tremmer i Alcatraz. Kun 14 fanger forsøgte at flygte. Det mest berømte flugtforsøg fra Alcatraz skete i juni 1962, da det faktisk lykkedes de to brødre John og Clarence Anglin samt fangen Frank Morris at flygte fra Alcatraz og komme ud i friheden. Fangerne brugte regnfrakker som flydeemner, men druknede efter al sandsynlighed i San Francisco Bay i forsøget på at svømme over til fastlandet – selvom deres lig aldrig er blevet fundet.

Fangeflugten i 1962 var med at starte en debat om, hvorvidt Alcatraz fortsat skulle være fængsel eller ej. Dels var omkostningerne til at holde bygningerne ved lige ekstremt høje, og dels var det besværligt at sejle besøgende ud til øen i San Francisco Bay. Debatten endte med, at tiden var løbet fra det topsikrede fængsel, og den 21. marts 1963 forlod den sidste fange Alcatraz.

Indianere invaderer Alcatraz
I november 1969 kom Alcatraz atter på dagsordenen, da en række indianerstammer besatte klippeøen, for at gøre opmærksom på indianernes rettigheder i USA. Besættelsen af Alcatraz varede i 19 måneder indtil juni 1971, hvor de sidste aktivister blev fjernet af myndighederne. I 1972 fik National Park Service ansvaret for Alcatraz, og i 1973 ankom de første turister til øen for at opleve den legendariske klippeø.

Planlæg dit besøg – praktisk info om Alcatraz
Alcatraz er en af USA’s mest populære seværdigheder, så I bør booke billetter på forhånd, da mange afgange i højsæsonen bliver udsolgt. Adgang til Alcatraz sker med Alcatraz Cruises, som sejler turister over til fængselsøen. Billetter kan bookes op til 90 dage i forvejen. Skal I til San Francisco i juli, kan I købe billetter fra en gang i april.

Den klassiske dagstur tager godt to timer, hvilket inkluderer en selv-guidet tur rundt i fængslet. I får udleveret en MP3-afspiller med lyd præsentationen “Doing Time” på 45 minutter, hvor tidligere fanger og fangevogtere fortæller om livet i fængslet – fra begge sider af jerngitteret. Den klassiske dagstur koster 38 dollars (2018) for voksne. Der er afgang hver halve time fra Pier 33.

Aftenture og weekendture til Alcatraz
Hvis I vil undgå for meget trængsel på Alcatraz, kan I med fordel vælge den første dagtur med afgang kl. 8.45. Aftenture er også en mulighed og er en luksusversion af dagsturen, hvor der sejles hele vejen rundt om Alcatraz, mens en guide fortæller om øen. På hjemvejen vil I kunne opleve solnedgangen over San Francisco Bay.

Endelig kan I lørdag og søndag formiddag vælge en udvidet tur, hvor man både besøger Alcatraz og Angel Island i San Francisco Bay. Sidstnævne ø er den største i San Francisco Bay, og på turen får I en rundtur på øen i en minibus/ trolley. Fra Angel Island er der en fantastisk udsigt over dels San Franciscos skyline, men også Marin County, der ligger på nordsiden af Golden Gate Bridge. Afsæt cirka fem en halv time til både Alcatraz og Angel Island-turen.

Book tur til Alcatraz på www.alcatrazcruises.com
Læs mere om Alcatraz på www.nps.gov/alca

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 svar til “Alcatraz, San Francisco Bay – guide til fængelsøen Alcatraz”

 1. Hej Henrik Hvad sker der for Alcatraz billetbestillingen? Har du oplevet det før, at man ikke kan bestille, som nu? Har prøvet at skrive til dem to gange uden svar. Vi vil mægtig gerne opleve øen den 22 maj, men kan ikke bestille. Nogen gode råd? Mvh Kristian

  • Jeg kan se, at man hos Alcatraz Cruises har lagt en note ind i toppen af deres website, hvor der står, at man ikke bestille billetter til afgange efter den 9. maj 2019 på nuværende tidspunkt. Jeg aner ikke, hvor man ikke kan det, men de har muligvis gang i en system opdatering eller noget i den retning. Så I må lige væbne jer med tålmodighed indtil bookingen er oppe at køre igen. Jeg kender ikke årsagen til, at man ikke kan booke billetter efter den 8. maj 2019. Så hold øje med sitet, og se hvornår der er nyt. Billetter den 22. maj burde ikke være noget problem – heller ikke med kort varsel 🙂

 2. Vi er en familie på fire, der omkring den 18/7-18 RIGTIG GERNE VIL BESØGE FÆNGSELSØEN (almindelig dagstur). Det ser umiddelbart ud som om, at så godt som alt er booket. Er der mon andre kanaler vi kan booke via og være heldige at nå at få billetter? Mvh Lise Borg, Odense

  • Nu har jeg lige kigget på deres onlinebooking, og jeg kan lige som jer selv konstatere, at ALLE ture i juli er udsolgt. Og det er ikke en fejl i systemet: Der er reelt udsolgt HELE juli måned, og mange ture i starten af august er også udsolgt. Alcatraz Cruises er den eneste operatør, der sejler over til Alcatraz med mulighed for at komme over på selve øen. Så den eneste mulighed I har, at at håbe på, at de måske får fire afbudsbilletter. Hvordan det foregår i praksis, ved jeg ikke. Men det skal I nok ikke satse på midt i højsæsonen. Alternativt kan I vælge sejltur ud på San Francisco Bay forbi Alcatraz, men altså uden at komme ind på selve øen. Det er umiddelbart mit bedste bud til jer. Jeg håber, at I får et dejligt ophold i San Francisco under alle omstændigheder.

  • Hej Lise: Jeg har en bekendt, der stod med samme udfordring sidste år. Han havde booket via et rejseselskab, og kontaktede selskabet om de havde nogle muligheder for at skaffe nogle billetter. Det lykkedes for dem, men prisen var noget højere, end hvis man havde nået at booke selv. Så hvis du har bestilt din rejse gennem et selskab, kan du evt prøve at kontakte dem. Mvh Morten

 3. Er der mærkbar forskel på rundvisningerne fra henholdsvis Alcatraz Usland Tickets og Alcatraz Cruises? Venlig hilsen Helle

  • Hej Helle, uden at jeg ved det med sikkerhed, så vil jeg mene, at Alcatraz Cruises er det ‘rigtige’ sted at købe billetter. Alcatraz Island Tour ser umiddelbart ud til bare at videresælge billetterne fra Alcatraz Cruises til en lidt højere pris. Det baserer jeg dels på, at jeg ikke mener, at jeg så flere forskellige både, der sejlede derud, da jeg var der i efteråret. Og dels at hvis du sammenligner logoet på Alcatraz Island Tours e-tickets, så ligner det temmelig meget logoet fra Alcatraz Cruises. Men det er muligt at Henrik kan rette mig, når han er hjemme igen 🙂 Lige gyldigt hvad, så kan du godt glæde dig! Synes det var en fantastisk oplevelse!

 4. Kære Henrik Lange! Mange tak for en spændende hjemmeside! Jeg ville høre, om du tænker, at et besøg på Alcatraz vil være interessant for børn (henholdsvis 4 og 8 år), eller om det er for “voldsom” en historie? Mange hilsner fra familien Rosendal

  • Tak for jeres ros af Highways-USA. Angående Alcatraz kan jeg kun svare ud fra, hvordan jeg selv ville have det med at tage børn i den alder med over til Alcatraz. Og jeg hælder nok til, at det måske lige er en tand for “voldsomt” for en 4 årig. Det er trods alt et fængsel, så min anbefaling er normalt, at man venter med Alcatraz, til børnene har nået en alder på 8-10 år. Andre vil muligvis være uenige, men jeg ville nok vente lidt – også fordi der er så mange andre mere børnevenlige oplevelser i San Francisco.

 5. Vi var på Alcatraz i morges på dagens første afgang kl. 8.45. Det kan varmt anbefales at komme med denne første afgang, for når man først er på øen, må man blive hele dagen. Derfor “fyldes” øen op for hver ny færge, der ankommer, og SÅ meget plads er der heller ikke, når man følger audio-turen. Denne audio-tur er i øvrigt rigtig godt lavet, vældig interessant. Og så er det skægt at se alle folk rende rundt med høretelefoner på og som zombier følge instruktionerne. Vi gik en del rundt med audioen på pause for at se lidt mere, især ude ved fængelsinspektørens bolig, paradeområdet og ned langs den side af øen, der vender over mod San Francisco, er interessant, og der kommer man ikke på audio-ruten. For os passede det fint med cirka 2 timer på øen. Kommer man på en lørdag, kan man smutte på det store Farmers Marker i og omkring Ferry Building efter Alcatraz.

 6. Jeg skal til at bestille billetter til Alcatraz. Vi er 2 voksne og 1 pensionist. Ved du om der er nogle problemer i at bestille senior billetter både her og ved andre seværdigheder i USA, eller skal man bare vise pas ved billettjek?

  • Blot man fremviser pas eller anden billed ID, så er der mig bekendt ingen problemer med at få pensionist rabatten. Ofte vil man slet ikke blive bedt om at vise ID. Pensionist rabat er meget udbredt i USA, og det er et fint bidrag til at holde udgifterne lidt nede – både for amerikanerne selv og for internationale turister, der også kan gøre brug af rabatten de fleste steder.