Navnet Alcatraz kunne tidligere få det til at løbe koldt ned ad ryggen på selv de mest hærdede kriminelle i USA. Her sad nogle af USA’s hårdeste og bedst bevogtede fanger fra 1934 og frem til 1963, hvor fængslet lukkede. I dag er det tidligere fængsel på klippeøen i San Francisco Bay åben for offentligheden, der på en guidet tur kan få et indblik i, hvordan det var at være fange på Alcatraz. Husk at book billetter til Alcatraz på forhånd.

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Alcatraz som forsvarsværk
Alcatraz var oprindeligt en del af forsvaret omkring San Francisco opført i midten af 1800-tallet. Men i starten af 1900-tallet havde den teknologiske udvikling overhalet fortet, og i stedet blev Alcatraz bygget om til et militærfængsel.

Depressionen og forbudstiden i 30’ernes USA øgede behovet for et topsikret og flugtsikkert fængsel, og i 1934 åbnede det Alcatraz, hele verden kender fra en lang række film. Her sad nogle af de absolut hårdeste kriminelle i USA, der typisk havde flere flugtforsøg og anden brutal kriminalitet i andre fængsler bag sig, inden de endte på Alcatraz. Enkelte fanger var så farlige, at de blev sendt direkte til Alcatraz. Blandt dem var Al Capone (1934-1939) og George “Machine Gun” Kelly (1934-1951).

Flugtforsøg fra Alcatraz
I de 29 år Alcatraz var nationalt topsikret fængsel, nåede 1.545 fanger at komme bag tremmer i Alcatraz. Kun 14 fanger forsøgte at flygte. Det mest berømte flugtforsøg fra Alcatraz skete i juni 1962, da det faktisk lykkedes de to brødre John og Clarence Anglin samt fangen Frank Morris at flygte fra Alcatraz og komme ud i friheden. Fangerne brugte regnfrakker som flydeemner, men druknede efter al sandsynlighed i San Francisco Bay i forsøget på at svømme over til fastlandet – selvom deres lig aldrig er blevet fundet.

Fangeflugten i 1962 var med at starte en debat om, hvorvidt Alcatraz fortsat skulle være fængsel eller ej. Dels var omkostningerne til at holde bygningerne ved lige ekstremt høje, og dels var det besværligt at sejle besøgende ud til øen i San Francisco Bay. Debatten endte med, at tiden var løbet fra det topsikrede fængsel, og den 21. marts 1963 forlod den sidste fange Alcatraz.

Indianere invaderer Alcatraz
I november 1969 kom Alcatraz atter på dagsordenen, da en række indianerstammer besatte klippeøen, for at gøre opmærksom på indianernes rettigheder i USA. Besættelsen af Alcatraz varede i 19 måneder indtil juni 1971, hvor de sidste aktivister blev fjernet af myndighederne. I 1972 fik National Park Service ansvaret for Alcatraz, og i 1973 ankom de første turister til øen for at opleve den legendariske klippeø.

Planlæg dit besøg – praktisk info om Alcatraz
Alcatraz er en af USA’s mest populære seværdigheder, så I bør booke billetter på forhånd, da mange afgange i højsæsonen bliver udsolgt. Adgang til Alcatraz sker med Alcatraz Cruises, som sejler turister over til fængselsøen. Billetter kan bookes op til 90 dage i forvejen. Skal I til San Francisco i juli, kan I købe billetter fra en gang i april.

Den klassiske dagstur tager godt to timer, hvilket inkluderer en selv-guidet tur rundt i fængslet. I får udleveret en MP3-afspiller med lyd præsentationen “Doing Time” på 45 minutter, hvor tidligere fanger og fangevogtere fortæller om livet i fængslet – fra begge sider af jerngitteret. Den klassiske dagstur koster 38 dollars (2018) for voksne. Der er afgang hver halve time fra Pier 33.

Aftenture og weekendture til Alcatraz
Hvis I vil undgå for meget trængsel på Alcatraz, kan I med fordel vælge den første dagtur med afgang kl. 8.45. Aftenture er også en mulighed og er en luksusversion af dagsturen, hvor der sejles hele vejen rundt om Alcatraz, mens en guide fortæller om øen. På hjemvejen vil I kunne opleve solnedgangen over San Francisco Bay.

Endelig kan I lørdag og søndag formiddag vælge en udvidet tur, hvor man både besøger Alcatraz og Angel Island i San Francisco Bay. Sidstnævne ø er den største i San Francisco Bay, og på turen får I en rundtur på øen i en minibus/ trolley. Fra Angel Island er der en fantastisk udsigt over dels San Franciscos skyline, men også Marin County, der ligger på nordsiden af Golden Gate Bridge. Afsæt cirka fem en halv time til både Alcatraz og Angel Island-turen.

Book tur til Alcatraz på www.alcatrazcruises.com
Læs mere om Alcatraz på www.nps.gov/alca

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Af Henrik Lange, Highways-USA.com