Golden Gate Bridge – San Franciscos verdensberømte ikon

Golden Gate Bridge er om noget et ikon, der har brændt sig fast på folks nethinde som repræsentant for San Francisco og USA. Broen blev indviet i 1937 og er i dag om noget et ikon for San Francisco. Golden Gate Bridge kunne i 2012 fejre 75 års jubilæum. I den forbindelse fik broen et helt nye besøgscenter lige syd for landfæstet på San Francisco siden.

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Et verdenskendt ikon på 2.737 meter
Golden Gate er en klassisk hængebro med en længde på 2.737 meter fra “kyst til kyst”. Brodækkets frie spænd er 1.966 meter, mens de to pyloner, der bærer broen, når 227 meter op over vandoverfladen. Står man midt på broen, er der cirka 67 meter ned til San Francisco-bugtens kolde vand.

Golden Gate var en meget tiltrængt forbindelse til området nord for San Francisco, Marin County, der indtil 1937 havde været betjent af færger. Den kraftigt voksende biltrafik i USA op gennem 1930’erne gjorde det dog bydende nødvendigt med en fast vejforbindelse.

Gå over Golden Gate og nyd udsigten
Som en af de eneste store vejbroer i USA, kan I både gå, cykle eller tage bilen over Golden Gate. I bør derfor unde jer selv en gåtur ud på den imponerende bro, hvorfra der i klart vejr er en smuk udsigt ind over San Francisco Downtown – og i øvrigt også to andre store broer ved San Francisco, Oakland Bay Bridge og San Rafael Bridge.

Den rødbrune bro, der kaldes gylden, blev op til sit 75 års jubilæum i 2012 renoveret for en mindre formue. Man har bl.a. forstærket broens stålkonstruktioner, så den kan klare et kraftigt jordskælv, hvis – eller rettere når – det på et tidspunkt rammer San Francisco.

Bropenge for at krydse Golden Gate Bridge
I marts 2013 nedlagde man de betjente betalingsbaner på sydsiden af Golden Gate Bridge. Med andre ord er der ikke længere nogen personer til stede til at tage imod betaling for passage af Golden Gate Bridge – eller alternativt kreditkortautomater, hvor I kan betale for at passere broen.

Det gør tingene en anelse mere komplicerede for turister, der kører over Golden Gate Bridge i en udlejningsbil – forudsat, at I kører over broen fra nord mod syd. Kører I nordpå, er det nemlig fortsat gratis at køre over broen, som det altid har været. Men kører I fra nord mod syd, skal I betale 8 dollars (2018) for at køre over Golden Gate Bridge. Som turister kan I vælge mellem to betalingsmuligheder.

Mulighed nr. 1: Lad udlejningsfirmaet “betale” broafgiften
Hvis I lader biludlejningsfirmaet “betale” broafgiften, vil biludlejningsfirmaet efterfølgende opkræve pengene via det kreditkort, som I brugte til at betale bilen med + et gebyr for at administrere selve betalingen. Den løsning valgte jeg, da jeg sidst kørte over Golden Gate Bridge, hvor jeg havde lejet bilen hos Alamo.

Jeg betalte i alt 12 dollars (2018) til Alamo for at køre over Golden Gate Bridge: De 8 dollars var selve bropengene, mens de sidste 4 dollars var administrationsgebyret til Alamo.

Mulighed nr. 2: Betal selv bropengene på forhånd eller 48 timer efter passage
Hvis I vælger selv at betale bropengene, kan I spare administrations udgiften til biludlejningsfirmaet. Den løsning er især interessant, hvis I har mange passager over betalingsbroer i San Francisco. Det har de fleste turister dog ikke, men derfor kan I stadig spare lidt penge ved selv at betale direkte online.

Betalingen foregår online på websitet www.bayareafastrak.org. Her kan I enten vælge at betale forud, inden I kører over broen. Faktisk kan I betale helt op til 30 dage inden passage. Men I kan I sagens natur ikke betale, før I har fået udleveret jeres køretøj, da I skal oplyse nummerpladen på udlejningsbilen/ motorhomet/ autocamperen, når I forudbetaler for passagen. I kan dog også vente med at betale bropengene op til 48 timer efter, at I har kørt over broen. I begge tilfælde skal I blot oplyse nummerpladen på jeres køretøj og i hvilken stat, køretøjet er indregistreret.

Hvis I selv vælger at betale inden eller op til 48 timer efter passagen af Golden Gate Bridge, bliver I naturligvis ikke også opkrævet penge for bropassagen af biludlejningsfirmaet. I betaler bropengene på Golden Gate Bridge på www.bayareafastrak.org

Som nævnt i indledningen, betaler I kun bropenge på Golden Gate Bridge, når I kører sydpå fra Marin County til San Francisco. Kører I derimod nordpå, er turen gratis. For cyklister og fodgængere er turen gratis i begge retninger.

Nyt besøgscenter åbnet ved Bridge Plaza
I anledningen af 75 års jubilæet i 2012, åbnede man et helt nye besøgscenter ved Bridge Plaza ved broens sydlige ende på San Francisco-siden. Inde i besøgscentret kan I se en udstilling om broens historie, sikringen af Golden Gate Bridge mod jordskælv og naturligvis købe souvenirs fra San Francisco’s verdensberømte ikon.

Tidligere arrangerede man også guidede ture ud på broen, men disse guidede ture er siden blevet indstillet. Alligevel er en tur ud på Golden Gate Bridge på egen hånd stadig en fantastisk oplevelse – hvad enten I gør det til fods eller måske lejer en cykel og kører over broen.

Den dystre side af Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge har desværre også en mere dyster side. Hængebroen er nemlig en af de mest “populære” lokaliteter for selvmordere i verden, der springer ud over rækværket og ned i San Francisco bugtens kolde vand. Med 67 meter ned til vandoverfladen fra brodækket er et udspring fra broen næsten lig med den sikre død.

Filminstruktøren Eric Steel lancerede i 2006 en omtalt dokumentarfilm om selvmordere, der sprang ud fra Golden Gate Bridge. Instruktøren fik myndighedernes tilladelse til at sætte et kamera op tæt ved broen, og filmede i løbet af 2004 ikke færre 24 selvmordsforsøg, som Golden Gate Bridge var vidne til. 23 døde – en enkelt overlevede.

Det lyder umiddelbart som en morbid og pervers besættelse, men The Bridge, som filmen hedder, er faktisk en sympatisk film, hvor instruktøren går bag de mange selvmord fra Golden Gate Bridge, og prøver at tegne portrætter af nogle af de personer, som sprang ud fra broen ved hjælp af interviews med familiemedlemmer, venner og bekendte. Den person som overlevede sit udspring fra Golden Gate Bridge, kan i øvrigt takke nogle legesyge delfiner i San Francisco Bay for at være i live i dag. Den historie er også med i The Bridge.

Dokumentarfilmen The Bridge kan købes gennem Amazon.co.uk

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 svar til “Golden Gate Bridge – San Franciscos verdensberømte ikon”

  1. Hej Henrik, blot en lille tillægs oplysning. Når du registrerer dig på http://www.bayareafastrak.org, bliver du bedt om at oplyse en ZIP kode. Her skal du taste “99999”, og så accepterer hjemmesiden dit danske kreditkort. Jeg registrerede mig forleden, efter vi kørt over, og pengene blev trukket uden problemer. Desværre var Golden Gate pakket ind i tyk tåge, de tre dage vi var i San Francisco. Tak for en glimrende hjemmeside, som vi har haft glæde af inkl. nogle af dine e-bøger. Selvom det er lidt uden for kategorien, må jeg lige slå et slag for supermarkedskæden “whole foods”. Fantastisk økologisk forretning med stort udvalgt af lækre produkter (også to go) og ikke mindst friskt brød, som vi danskere kender det. Bh Jesper

    • Super god feedback, Jesper. Tak for det! Tricket med de fem ni-taller kan også benyttes på nogle tankstationer, hvis man gerne vil betale ved standeren, og bliver bedt om at oplyse en ZIP-code. Og så kan jeg tilslutte mig din anbefaling af Whole Foods. Det er en fantastisk kæde, som man kan være heldig at finde i større amerikanske byer og langs Stillehavskysten. Sidst jeg stødte på kæden var i Austin, Texas. Tak for rosen af mine e-bøger, er glad for at de levede op til forventningerne. Endnu en titel er snart på vej, denne gang om sydstaterne. Godt at høre, at I havde en fantastisk ferie, selvom Golden Gate var pakket ind i tåge 🙂

  2. Har i dag lejet cykler ved Fishermans Wharf og cyklet langs vandet til Golden Gate Bridge. Derefter cyklet turen over broen til Sausalito, hvor mange tager en færge tilbage for 11 dollars. Vi cyklede dog tilbage over den vindomsuste bro. Kæmpe oplevelse. Husk lidt vindtæt, varmt tøj. Kan klart anbefale denne måde at opleve broen fra en masse smukke vinkler.

  3. På FDM travels USA rejsemesse i den forløbne weekend nævnte fyren fra Avis biludlejning, at de fleste udlejningsbiler har en “bizz”, man kan anvende. Den skulle gælde alle betalingsveje og broer. Jeg mener han sagde det koster 14 $ for en måned…

    • Det er muligt, at du kan leje amerikansk “bizz” til 14 dollars for en måned. Men mig bekendt dækker de 14 dollars kun selve lejen. Det er altså tale om et slags administrationsgebyr – selve bropassagen og eventuelle vejgebyrer kommer over i som forbrug, hvilket også giver meget god mening, eftersom en tur over Golden Gate med lokal BroBizz koster 5 dollars. Og da Avis næppe vil miste penge på projektet, hvis du fx kører over broen tre gange, så er de 14 dollars kun for leje af “bizz’en”. De fleste biludlejningsfirmaer i San Francisco tilbyder i øvrigt lignende løsninger, men det koster alle steder et administrationsgebyr at få sådan en løsning med i pakken, og man skal som minimum regne med en merpris på 10 dollars for diverse “bizz”-løsninger via udlejningsfirmaerne – ud over selve forbruget. Så hvis man vil spare de cirka 55 kr. og selv betale via http://www.bayareafastrak.org så er det den billigste løsning. Og når man har oplyst sit kreditkort inde på siden, så gælder tilmeldingen i øvrigt til alle San Francisco’s betalingsbroer – ikke kun Golden Gate.

  4. Med hensyn til betaling på Golden Gate: Hvor/ Hvordan betaler man for at køre over broen? Jeg har hørt noget om, at der ikke er mulighed for at betale ved broen.

    • Hej Birgitte, tak for dit spørgsmål. Du har helt ret i, at det er blevet en anelse mere besværligt for turister at køre over Golden Gate, da man i marts 2013 nedlagde de betjente betalingsbaner ved Golden Gate Bridge. Nu skal man betale bropenge via nettet eller i lokale supermarkeder. Jeg har lige tilføjet et længere afsnit om betaling af bropenge på Golden Gate Bridge i artiklen overfor, og det skulle gerne besvare dit spørgsmål.