Golden Gate Bridge er om noget et ikon, der har brændt sig fast på folks nethinde som repræsentant for San Francisco og USA. Broen blev indviet i 1937 og er i dag om noget et ikon for San Francisco. Golden Gate Bridge kunne i 2012 fejre 75 års jubilæum. I den forbindelse fik broen et helt nye besøgscenter lige syd for landfæstet på San Francisco siden.

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Et verdenskendt ikon på 2.737 meter
Golden Gate er en klassisk hængebro med en længde på 2.737 meter fra “kyst til kyst”. Brodækkets frie spænd er 1.966 meter, mens de to pyloner, der bærer broen, når 227 meter op over vandoverfladen. Står man midt på broen, er der cirka 67 meter ned til San Francisco-bugtens kolde vand.

Golden Gate var en meget tiltrængt forbindelse til området nord for San Francisco, Marin County, der indtil 1937 havde været betjent af færger. Den kraftigt voksende biltrafik i USA op gennem 1930’erne gjorde det dog bydende nødvendigt med en fast vejforbindelse.

Gå over Golden Gate og nyd udsigten
Som en af de eneste store vejbroer i USA, kan I både gå, cykle eller tage bilen over Golden Gate. I bør derfor unde jer selv en gåtur ud på den imponerende bro, hvorfra der i klart vejr er en smuk udsigt ind over San Francisco Downtown – og i øvrigt også to andre store broer ved San Francisco, Oakland Bay Bridge og San Rafael Bridge.

Den rødbrune bro, der kaldes gylden, blev op til sit 75 års jubilæum i 2012 renoveret for en mindre formue. Man har bl.a. forstærket broens stålkonstruktioner, så den kan klare et kraftigt jordskælv, hvis – eller rettere når – det på et tidspunkt rammer San Francisco.

Bropenge for at krydse Golden Gate Bridge
I marts 2013 nedlagde man de betjente betalingsbaner på sydsiden af Golden Gate Bridge. Med andre ord er der ikke længere nogen personer til stede til at tage imod betaling for passage af Golden Gate Bridge – eller alternativt kreditkortautomater, hvor I kan betale for at passere broen.

Det gør tingene en anelse mere komplicerede for turister, der kører over Golden Gate Bridge i en udlejningsbil – forudsat, at I kører over broen fra nord mod syd. Kører I nordpå, er det nemlig fortsat gratis at køre over broen, som det altid har været. Men kører I fra nord mod syd, skal I betale 8 dollars (2018) for at køre over Golden Gate Bridge. Som turister kan I vælge mellem to betalingsmuligheder.

Mulighed nr. 1: Lad udlejningsfirmaet “betale” broafgiften
Hvis I lader biludlejningsfirmaet “betale” broafgiften, vil biludlejningsfirmaet efterfølgende opkræve pengene via det kreditkort, som I brugte til at betale bilen med + et gebyr for at administrere selve betalingen. Den løsning valgte jeg, da jeg sidst kørte over Golden Gate Bridge, hvor jeg havde lejet bilen hos Alamo.

Jeg betalte i alt 12 dollars (2018) til Alamo for at køre over Golden Gate Bridge: De 8 dollars var selve bropengene, mens de sidste 4 dollars var administrationsgebyret til Alamo.

Mulighed nr. 2: Betal selv bropengene på forhånd eller 48 timer efter passage
Hvis I vælger selv at betale bropengene, kan I spare administrations udgiften til biludlejningsfirmaet. Den løsning er især interessant, hvis I har mange passager over betalingsbroer i San Francisco. Det har de fleste turister dog ikke, men derfor kan I stadig spare lidt penge ved selv at betale direkte online.

Betalingen foregår online på websitet www.bayareafastrak.org. Her kan I enten vælge at betale forud, inden I kører over broen. Faktisk kan I betale helt op til 30 dage inden passage. Men I kan I sagens natur ikke betale, før I har fået udleveret jeres køretøj, da I skal oplyse nummerpladen på udlejningsbilen/ motorhomet/ autocamperen, når I forudbetaler for passagen. I kan dog også vente med at betale bropengene op til 48 timer efter, at I har kørt over broen. I begge tilfælde skal I blot oplyse nummerpladen på jeres køretøj og i hvilken stat, køretøjet er indregistreret.

Hvis I selv vælger at betale inden eller op til 48 timer efter passagen af Golden Gate Bridge, bliver I naturligvis ikke også opkrævet penge for bropassagen af biludlejningsfirmaet. I betaler bropengene på Golden Gate Bridge på www.bayareafastrak.org

Som nævnt i indledningen, betaler I kun bropenge på Golden Gate Bridge, når I kører sydpå fra Marin County til San Francisco. Kører I derimod nordpå, er turen gratis. For cyklister og fodgængere er turen gratis i begge retninger.

Nyt besøgscenter åbnet ved Bridge Plaza
I anledningen af 75 års jubilæet i 2012, åbnede man et helt nye besøgscenter ved Bridge Plaza ved broens sydlige ende på San Francisco-siden. Inde i besøgscentret kan I se en udstilling om broens historie, sikringen af Golden Gate Bridge mod jordskælv og naturligvis købe souvenirs fra San Francisco’s verdensberømte ikon.

Tidligere arrangerede man også guidede ture ud på broen, men disse guidede ture er siden blevet indstillet. Alligevel er en tur ud på Golden Gate Bridge på egen hånd stadig en fantastisk oplevelse – hvad enten I gør det til fods eller måske lejer en cykel og kører over broen.

Den dystre side af Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge har desværre også en mere dyster side. Hængebroen er nemlig en af de mest “populære” lokaliteter for selvmordere i verden, der springer ud over rækværket og ned i San Francisco bugtens kolde vand. Med 67 meter ned til vandoverfladen fra brodækket er et udspring fra broen næsten lig med den sikre død.

Filminstruktøren Eric Steel lancerede i 2006 en omtalt dokumentarfilm om selvmordere, der sprang ud fra Golden Gate Bridge. Instruktøren fik myndighedernes tilladelse til at sætte et kamera op tæt ved broen, og filmede i løbet af 2004 ikke færre 24 selvmordsforsøg, som Golden Gate Bridge var vidne til. 23 døde – en enkelt overlevede.

Det lyder umiddelbart som en morbid og pervers besættelse, men The Bridge, som filmen hedder, er faktisk en sympatisk film, hvor instruktøren går bag de mange selvmord fra Golden Gate Bridge, og prøver at tegne portrætter af nogle af de personer, som sprang ud fra broen ved hjælp af interviews med familiemedlemmer, venner og bekendte. Den person som overlevede sit udspring fra Golden Gate Bridge, kan i øvrigt takke nogle legesyge delfiner i San Francisco Bay for at være i live i dag. Den historie er også med i The Bridge.

Dokumentarfilmen The Bridge kan købes gennem Amazon.co.uk

Hoteller og overnatning i San Francisco
Rabatpakke til 5 attraktioner i San Francisco

Af Henrik Lange, Highways-USA.com