Et af de mest velkendte symboler i de amerikanske sydstater er kommet under voldsomt pres de seneste uger. Det amerikanske sydstatsflag med det diagonale blå kryds med hvide stjerner på en rød baggrund, bliver af mange amerikanere set som et symbol på slaveriet i de amerikanske sydstater – og på den generelle undertrykkelse af afroamerikanere op gennem historien. Senest har Mississippi valgt at droppe sydstatsflaget som symbol på Mississippis officielle flag.

Mississippi dropper brugen af sydstats symbolet
Det amerikanske sydstatsflag har gennem mange år af mange amerikanere været betragtet som et symbol på undertrykkelsen af afroamerikanere og ikke mindst slaveriet i sydstaterne.

Hidtil har det amerikanske sydstatsflag været en integreret del af kulturen i det offentlige rum. Ikke mindst i Mississippi, hvor sydstatsflaget indtil nu har været en del af Mississippi’s officielle delstatsflag.

Men i sidste uge besluttede parlamentet i Mississippi at ændre flaget, så sydstats symbolet i det øverste venstre hjørne fjernes og erstattes af ordene: In God We Trust. Den præcise udformning af Mississippi’s nye delstatsflag skal til afstemning blandt borgerne i Mississippi 3. november 2020 – samme dag, som der afholdes præsidentvalg i USA.


Mississippi’s flag har indtil nu haft The Confederate Flag som symbol oppe i øverste venstre hjørne

George Floyd’s død har ændret meget i USA
At en stat som Mississippi beslutter sig for at droppe brugen af det amerikanske sydstatsflag i det officielle delstatsflag, var der ikke mange, der havde set komme for bare få måneder siden. Men siden den sorte afroamerikaner George Floyd mistede livet i Minneapolis i slutningen af maj under en brutal anholdelse, har Black Lives Matters bevægelsen skyllet ind over USA.

Og bevægelsen har fået et så bredt fodfæste i store dele af den amerikanske befolkning – både blandt sorte og hvide amerikanere – at symboler og problematikker, som det for få måneder siden ville have været utænkeligt, at der blev pillet ved – nu bliver fjernet eller justeret.

Bliv medlem af USA rejseklubben Highways Academy: 12 måneder for KUN 798,- kr.

Konflikten omkring sydstatsflaget går langt tilbage
I eksemplet med sydstatsflaget, så var “The Confederate Flag” som det officielt hedder på amerikansk, allerede under pres fra flere sider. Allerede i 2015 var det amerikanske sydstatsflag genstand for en ophedet debat i South Carolina.

Dengang hang sydstatsflaget på en officiel flagstang ved South Carolinas delstats parlament sammen med South Carolinas officielle flag i hovedstaden Columbia.  Det havde der været tradition for i årtier.

Men nedskydningen og drabet på ni kirkegængere i en kirke i Charleston i South Carolina i juni 2015 – begået af en hvid mand, der havde sværget troskab til sydstatsflaget – var anledningen til at gentænke symbolværdien i, officielt at flage med sydstatsflaget. Resultatet blev, at sydstatsflaget blev fjernet fra flagstangen ved parlamentet i hovedstaden Columbia i South Carolina ved en ceremoni i juli 2015.

The Confederate Flag repræsenterede sydstaternes hærstyrker under den amerikanske borgerkrig

NASCAR droppede brugen af sydstatsflag i juni
Motorsports arrangøren NASCAR, der arrangerer racerløb over hele USA, er dybt forankret i de amerikanske sydstater. Og hidtil har det været helt normalt at se sydstatsflag blafre blandt motorsportsfans, der har været tilskuere til de mange racerløb, som NASCAR arrangerer.

ESNP.com 10. juni 2020 – NASCAR bans Confederate flags from all racetracks

Men i starten af juni 2020 meldte NASCAR ud, at sydstatsflaget ikke længere var en velkomment, når fans fremover ville møde op og se racerløb. Når man ved, hvor meget sydstatsflaget hidtil har fyldt blandt fans til NASCAR’s løb, så ved man også, at det er en markant beslutning at forbyde brugen af sydstatsflag til NASCAR’s racerløb.

Sydstatsflaget vil fortsat vaje i de amerikanske sydstater
Staten Mississippi var således en af de sidste officielle institutioner, der holdt fast i brugen af sydstatsflaget. Men nu forsvinder The Confederate Flag altså også fra Mississippi’s officielle flag – i øvrigt til stor fortrydelse blandt en del af statens indbyggere, som er imod beslutningen.

I skal dog ikke forvente, at I slet ikke vil støde på det karakteristiske sydstatsflag rundt om i det amerikanske sydstater, hvis I kører gennem stater som fx Mississippi og Alabama og flere andre amerikanske sydstater. Her vil I utvivlsomt stadig kunne se flaget vaje hos mange primært hvide amerikanere, for hvem sydstatsflaget stadig er en vigtig del af deres identitet, og de værdier og den historik, som flaget symboliserer.

The Confederate Flag var det officielle flag for sydstaternes fælles hærstyrker under den amerikanske borgerkrig. De 13 stjerner i flaget symboliserer de 13 stater, der udgjorde konføderationen af amerikanske sydstater under borgerkrigen. Sydstaterne som fælles nation benyttede et andet flag som symbol.

Få mere inspiration til de amerikanske sydstater:
Sydstaterne inkl. New Orleans på 18 dage
Atlanterhavskysten fra New York til Florida på 11 dage

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 6. juli 2020