Onsdag den 20. januar 2021 kl. 12.00 amerikanske østkysttid bliver Joe Biden ved en ceremoni i Washington D.C. indsat som USA’s 46. præsident. Joe Biden overtager som bekendt præsident embedet fra Donald Trump, der de seneste 4 år har vendt op og ned på normerne for, hvordan en amerikansk præsident opfører sig.

Her har du min personlige refleksion over præsidentskiftet fra Donald Trump til Joe Biden i USA.

3 turbulente måneder i amerikansk politik
Det har mildt sagt været nogle turbulente uger og måneder i USA, siden præsidentvalget blev afholdt i USA den 3. november 2020. Kun få de færreste har haft fantasi til at forestille sig, at efterspillet efter præsidentvalget i USA i november ville blive så dramatisk og så turbulent, som det har været tilfældet denne gang. Et forløb, der kulminerede med stormløbet på Kongressen onsdag den 6. januar 2021 – opildnet af præsident Trump!

Donald Trump har som USA’s præsident de sidste 4 år gjort op med alle regler og normer for, hvordan man varetager embedet som amerikansk præsident, når man sidder bag skrivebordet i Det Hvide Hus.

Bliv medlem af fordelsklubben Highways Academy: Få 12 måneder for kun 798,- kr.

Der venter Joe Biden en gigantisk opgave 
Derfor står den nyvalgte præsident Joe Biden overfor en gigantisk opgave med at samle et utroligt splittet USA, som Donald Trump gennem de sidste 4 år desværre i højeste grad har gjort sit til at splitte endnu mere end tidligere.

Men Joe Biden står også overfor at skal få styr på corona virussen i USA og vaccinations udrulningen. Og i forlængelse af det, den enorme økonomiske krise i USA, som i den grad rammer millioner af amerikanere, som har mistet jobbet i kølvandet på corona krisen.

USA og amerikanerne skal tilbage til dialogen
Valget og indsættelsen af den erfarne Joe Biden som USA’s 46. præsident onsdag kl. 12.00 amerikansk tid bør derfor være et vendepunkt og lyspunkt for USA – og for alle os, som elsker USA som land, med den kulturelle mangfoldighed, som kun USA kan tilbyde.

Og vi må håbe på, at amerikanerne kan finde tilbage til dialogen og fælleskabet omkring USA som nation, på trods af den splittelse, som Donald Trump de seneste 4 år har været med til at sprede blandt amerikanerne.

Forståelse hen over midten er en nødvendighed
Samtidig må vi håbe på, at både demokrater og republikanere kan række ind over midten i amerikansk politik og begynde at samarbejde igen. Og at almindelige amerikanere kan blive bedre til at forstå “de andre” – og i højere grad rumme de enormt store kulturelle forskelle og holdninger, som USA rummer.

For vi skal ikke glemme, at der trods alt var 74 millioner amerikanere, som november stemte på Donald Trump – mens der var 77 millioner, der stemte på Joe Biden.

Jeg glæder mig i den grad til at følge Joe Biden som USA’s nye præsident. Og jeg krydser fingre for, at han med sin mere traditionelle, men også mere troværdige stil vil føre USA ind i en mere politisk stabil periode efter 4 kaotiske år med Donald Trump for bordenden.

USA og resten af verden har i den grad brug for mere politisk stabilitet lige nu.

Af Henrik Lange
Highways-USA.com + Highways-Academy.com
Journalistrejserådgiver og USA ekspert

Denne artikel er senest opdateret den 19. januar 2021.