Efter at have passeret North Carolina State Line, bliver Blue Ridge Parkway igen mere kuperet og skovrig, så forbered dig på flere sving – og tilsvarende smukke udsigter. Fx over Stone Mountain, en gigantisk glatpoleret klippeside, som der er udsigt til fra Blue Ridge Parkway. Blue Ridge Parkway i North Carolina er generelt den mest dramatiske del af hele ruten med over 20 tunneler og er par imponerende broer.

Blue Ridge Parkway kravler op i højderne
Efter at have passeret North Carolina State Line, bliver Blue Ridge Parkway igen mere kuperet og skovrig, så forberede dig på flere sving – og tilsvarende smukke udsigter. Fx ud over Stone Mountain, en gigantisk glatpoleret klippeside, som der er udsigt til fra Blue Ridge Parkway.

Jeg valgte at tage en overnatning i Blowing Rock, en hyggelig tidligere mineby – går jeg ud fra, navnet taget i betragtning. Byen hører til i den mondæne ende af skalaen med flere antikvitetsbutikker og shops med dyrere kunsthåndværk langs hovedgaden. Her er der masser af mulighed for overnatning.

Linn Cove viadukten
Turen videre sydpå er en af Blue Ridge Parkway’s mest berømte strækninger med adskillige lokaliteter, bl.a. Blue Rigde Parkways vartegn, Linn Cove viadukten, som fører vejen rundt om Grandfather Mountain. En helt speciel bro, der med 153 brofag snor vejen ”uden om bjerget”.

Denne del af Blue Ridge Parkway stod først færdig i 1983, efter fire års arbejde med broen. Et besøgscenter fortæller om byggeriet.

Inden da, lige efter at have passeret vejen til Blowing Rock, kan du tage et stop ved Moses H. Cone Memorial Park, en smuk gammel sydstats estate, hvor man kan købe kunsthåndværk af høj kvalitet – og gåture i området, hvis du har tid.

Linville Falls og Mount Mitchell
Lidt længere sydpå ligger Linville Falls, det volume mæssigt største vandfald i USA, når man lige fraregner Niagara Falls. Faldene er ekstremt populære, og der er kamp om at få det bedste skud af vandfaldet fra forskellige udsigtsplatforme. Det tager 10 minutter at gå ned til den laveste udsigtsplatform, men snup den næste platform lidt højere oppe i terrænet – her er udsigten bedre og der er færre mennesker. Ved Linville Falls er der også et besøgscenter og en souvenirshop.

Længere sydpå kommer man forbi Museum of North Carolina Minerals, og så kan man vælge at tage en afstikker på fem miles op i højderne til Mount Mitchell, der er det højeste bjerg i det østlige USA – det vil igen sige øst for Mississippi. Du kan køre helt op til toppen i 6.684 fods højde – 2.037 meter – og få taget dit foto oppe ved den forblæste udsigtsplatform. Udsigten er selvsagt helt fantastisk, men husk varmt tøj.

Rundt om Asheville
I takt med, at du bevæger dig længere og længere sydpå, kommer der også flere og flere tunneler på Blue Ridge Parkway, og lige efter en af de kortere tunneler ligger det forblæste Graggy Gardens, der er et af de mange hyggelige Visitor Centers på Blue Ridge Parkway.

Asheville er en af de største byer i det vestlige North Carolina, og her er der masser af muligheder for overnatning, mad og drikke. Vælg fx afkørslen til U.S. 70 fra parkway’en, der vil bringe dig direkte ned til en perlerække af moteller og kæderestauranter i Asheville.

Lige efter du har passeret U.S. 70 ligger Blue Ridge Parkways hovedkvarter på venstre hånd, der har hele parkway’ens ubetinget bedste besøgscenter i en nybygget udstillingsbygning med alt om vejen gennem Blue Ridge Mountains, flora, dyreliv, kulturhistorie, selve anlægget af vejen, o.s.v. Gør dig selv en tjeneste, og gør et stop her.

Bjergkørsel og tunneller
Fra Asheville og sydpå er det tunnelernes parade på Blue Ridge Parkway. Der er i alt 26 tunneler på Blue Ridge Parkway, og de 17 af dem ligger syd for Asheville. Det er også her, du passerer det højeste punkt på hele Blue Ridge Parkway i 6.053 fods højde – 1.845 meter.

Men inden da er du kommet forbi Mt. Pisgah, det sidste ”store” pitstop på Blue Ridge Parkway med campgrounds, egen lodge, restaurant, country store, o.s.v. Lidt længere sydpå ligger der endnu et populært vandfald, Graveyard Fields. Via en lille sti fra parkeringspladsen kan du på 10 minutter går ned til faldene, og du kan dyppe tæerne i den kolde vandstrøm – i hvert fald om efteråret. Vandmængderne om foråret er noget kraftigere.

På vej mod Great Smoky Mountains
Det sidste stykke af Blue Ridge Parkway er snoet bjergvej med adskillige tunneler. Har du kurs mod Great Smoky Mountains, kan du få et vue over, hvad der venter, ved at kravle op på toppen af Waterrock Knob (6.292 fod – 1.918 meter), hvor der også er et Visitor Center. Stien op til toppen af ”knoppen” er en stejl, stejl bjergsti, der selvom den kun er en halv mile lang, sagtens kan tage dig 20 minutter at forcere. Udsigten er OK, men stien er dårligt vedligeholdt mange steder, så er du magelig anlagt, så nøjes med at gå op til første udsigtsplatform, der hvor asfaltstien stopper.

Derfra er det så nedad gennem adskillige tunneler indtil du når Milemarker 469, og Blue Ridge Parkway slutter efter 755 kilometer, tæt ved indgangen til Great Smoky Mountains National Park.

Fortsæt videre mod sydvest til Great Smoky Mountains National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com